Varga a anunțat la Zalău un proiect-pilot pentru vânzarea doar din depozite a lemnului exploatat

lucia varga
Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga / Sursa foto: ape-paduri.ro

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, a anunţat sâmbătă, la Zalău, iniţierea un proiect-pilot ce are în vedere trecerea de la vânzarea lemnului estimat înainte de exploatarea din pădure la vânzarea lemnului măsurat în cadrul unor depozite în care va putea fi realizată şi prelucrarea sa primară.

Primarul municipiului din Zalău, Radu Căpîlnaşiu, s-a declarat de acord cu o asemenea iniţiativă, proiectul urmând a fi pus în practică şi pentru păduri din domeniul public al unor localităţi din judeţele Braşov, Bacău şi Bihor.

‘Cred că primul proiect-pilot pentru interzicereavânzării lemnului pe picior şi trecerea la vânzarea lemnului măsurat, din rampe şi depozite, poate fi făcut în Sălaj. (…) Primăria Zalău a fost de acord să intre într-un parteneriat cu Departamentul de Ape, Păduri şi Piscicultură pentru a trece de la vânzarea lemnului pe picior, estimat, aşa cum făceau până acum, la vânzarea lemnului măsurat, în rampe şi depozite, şi asta va însemna că în perioada următoare vom porni deja discuţiile pentru a înfiinţa acel depozit în care lemnul să fie recepţionat, să fie fasonat, să fie măsurat şi apoi valorificat superior’, a precizat Lucia Varga, la finalul unei dezbateri privind noul cod silvic şi legile subsecvente ce vor urma implementării sale, la care au fost invitaţi administratorii de păduri, procesatorii de lemn şi agenţii de exploatare din Sălaj.

Consilierul ministrului delegat Ion Radu a adăugat că pentru ocoalele silvice ale Romsilva noul cod prevede obligaţia ca în doi ani de la intrarea în vigoare a actului normativ lemnul să fie vândut numai din depozite sau rampe.

‘Conform noului cod silvic, va fi obligatorie vânzarea din rampe şi depozite a lemnului, o vânzare a lemnului măsurat. La nivelul fiecărui ocol silvic se va constitui cel puţin un depozit central care va putea deveni un centru de dezvoltare. Acest centru de dezvoltare nu are numai rolul de a aduce acolo materialul lemnos care să fie sortat, fasonat şi măsurat, ci chiar pe această platformă se poate face prelucrarea primară a lemnului. În acest fel, administratorul poate pune pe piaţă lemnul nu sub formă de buştean, ci prelucrat primar sub formă de cherestea sau produse derivate. Se mai poate face pe această platformă, şi vorbim tot de acest proiect-pilot, o unitate de producere a curentului electric din biomasă, care va putea genera energie electrică şi agent termic’, a precizat Radu.

Potrivit Luciei Varga, sumele necesare înfiinţării unui depozit în cadrul proiectului-pilot ce urmează a fi demarat la Zalău şi în alte câteva localităţi vor proveni fie de la bugetul de stat, fie din fonduri europene sau chiar de la agenţi economici din domeniu interesaţi de un parteneriat cu autorităţile locale.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Stejărel Brădescu says:

    Țineți-o tot așa, doamnă ministru, într-o dungă, fără nicio noimă. Cine va explota masa lemnoasă la prețurile impuse de RNP? Cine vă căra materialul lemnos în aceste centre? Iar puneți carul înaintea boilor… Că nu aveți nici cea mai vagă idee despre silvicultură nu mă miră și e pardonabil. Dar că vă înconjurați numai de consilieri pe problemă care n-au nicio treabă cu domeniul, abia asta e o mare vină. Cu ce personal și cu ce mijloace se va măsura lemnul în rampe și în centre? Încă nu v-ați prins că faceți un joc care vă depășește ca putere de înțelegere? Totul e demagogie. Pe modificarea H.G. 996/2008 privind circulația materialului lemnos, Due Diligence și Flegt ați avut termen 03 martie 2014, a fost aprobată în ședința de guvern din 16 oct. și nici acum nu e publicată în M.O. Codul silvic tot îl pomeniți pe sticlă, dar e doar o frumoasă poveste. Transformarea I.T:R.S.V.- urilor în comisariate a fost stabilită prin ordonanță de urgență încă din 2012 și apoi aprobată prin lege în aprilie 2013, iarăși povești de adormit copiii. Totul în gura dumneavoastră peltică e demagogie. Prevederea privind paza subvenționată a suprafețelor mai mici de 30 ha există și în prezentul cod silvic, dar nu se aplică din cauza interdicției data de Comisia Europeană (Sau nu știați acest lucru?) Vâlva populistă pe care ați stârnit-o cu propaganda acestei prevederi a dus la tensiuni între proprietarii care nu mai acceptă să plătească paza și ocoalele care păzesc aceste suprafețe. Lumea cască gura la blonda de la ape și dacă nu are un pic de discernământ silvic e tentată să creadă toate aceste baliverne, Bateți toba pe întețirea controlului silvic în timp ce ați vlăguit (și continuați să o faceți) aparatul de control al ministerului. Ați vrut să o luați înainte cu demagogia și populismul demne de un an electoral și v-a ieșit. FELICITĂRI, DOAMNĂ MINISTRU!

Postaţi un comentariu