Senatorul Gheorghe Pop vrea produse româneşti în pachetele de ajutoare de la UE

Gheorghe Pop, senator USL

Senatorul sălăjean Gheorghe Pop a propus, într-o interpelare adresată zilele trecute, de la tribuna Parlamentului, ministrului Agriculturii Daniel Constantin, ca beneficiarii programului PEAD să primească produse româneşti în locul celor importate din diferite ţări europene.

Senatorul spune că, în acest fel, ar fi sprijiniţi şi producătorii agricoli din România şi s-ar alege şi beneficiarii programului cu produse autohtone de o mai bună calitate. „Fermierii, de la mic la mare, sunt nevoiți să își vândă produsele la prețuri de nimic, reușind cu greu să-și acopere cheltuielile sau unii (poate chiar majoritatea) mergând chiar în pierdere după ce trag linie la sfârșit de an. În tot acest timp, constat că importăm cantități impresionante de alimente de bază, în defavoarea producătorilor români”, explică el.

Gheorghe Pop spune că ideea i-a fost dată de câţiva producători din judeţ, care i-au atras atenţia asupra acestei oportunităţi de a-i ajuta pe agricultori, ratată de statul român. „Cumpărăm miere de albine din Bulgaria ca să o împărțim familiilor nevoiașe, iar în Sălaj avem sute de apicultori care produc miere și alte produse apicole de calitate superioră. Ai noștri își vând greu marfa, iar străinii se îmbogățesc. Un alt exemplu ar fi făina de grâu. Anul acesta s-a înregistrat producție foarte bună de grâu, însă prețul cu care producătorii și-au putut valorifica recolta a fost derizoriu. L-au vândut la străini ca, mai apoi, acelorași familii nevoiașe din România să le distribuim făină din import (poate produsă chiar din grâu românesc, vândut la preț de nimic). Exemplele de acest gen pot continua cu aproape fiecare produs ce-l distribuim, din fonduri europene, nevoiașilor noștri”, precizează senatorul.

 

Toate acestea se întâmplă în condiţiile în care „produsele românești sunt produse de calitate net superioară celor din import, la prețuri aproximativ egale”, motiv pentru care senatorul îi şi cere ministrului Agriculturii să spună clar dacă  „există posibilitatea ca pe viitor familiilor nevoiașe să le fie distribuite produse românești, de calitate, evitându-se astfel ”țepele” pe care an de an le primim de la firme străine”.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu