Prima şcoală cu lift din Transilvania
După mai bine de doi ani de la începerea lucrărilor, proiectul de construcţie sau, după caz, reabilitare de la Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” din Zalău a ajuns la final. Potrivit primarului Zalăului, Radu Căpîlnaşiu, prezent la inaugurarea organizată miercuri pentru marcarea încheierii lucrărilor, este proiectul cu cea mai mare finanţare europeană din întreaga regiune de Nord-Vest la capitolul unităţi de învăţământ, valoarea nerambursabilă asigurată prin proiect fiind de peste 8 milioane de lei. Suma a fost redusă, însă, prin licitaţie, la aproximativ 5, 5 milioane de lei, a mai precizat primarul.
Proiectul consemnează, dincolo de spaţiile nou create sau reabilitate create şi de dotări, şi o premieră. Este vorba despre un lift, destinat cu precădere accesului la etajele superioare a persoanelor cu handicap. Liftul este montat în corpul de legătură construit între corpurile A şi B şi a costat, potrivit reprezentanţilor Primăriei Municipiului Zalău, aproximativ 100.000 de lei. În această sumă este inclus şi costul plăcilor liftante cu care persoanele în scaune cu rotile vor putea urca sau coborî scările existente la fiecare nivel între corpul de legătură şi corpul B. Liftul – primul şi singurul montat până acum într-o şcoală din Sălaj – a fost prevăzut pentru că, în momentul proiectării, în colegiu învăţau mai mulţi elevi cu handicap. În prezent, acolo nu sunt înmatriculaţi elevi cu astfel de probleme.
Deocamdată, liftul nu funcţionează pentru că nu a fost obţinută încă autorizaţia ISCIR. Oficialii Primăriei şi ai colegiului ne asigură, însă, că liftul corespunde din punct de vedere tehnic şi că, în momentul în care va fi obţinută şi acea autorizaţie, el va deveni funcţional.
Potrivit directorului Ioan Lung, proiectul a inclus, pe lângă construirea corpului de legătură, şi reabilitarea corpurilor A şi B şi a internatului, unde capacitatea de cazare a crescut în urma lucrărilor de la 72 la 108 locuri. Tot prin proiect s-au cumpărat 73 de calculatoare, 11 table inteligente, 16 imprimante multifuncţionale, şapte imprimante simple şi două videoproiectoare. A fost cumpărat, în mare parte, şi mobilier nou, iar acolo unde acest lucru nu a fost posibil, s-a apelat şi la buzunarul părinţilor. 455 de scaune au fost cumpărate, astfel, anul şcolar trecut, de părinţii elevilor din clasele a IX-a şi a X-a.
Probleme cu corecţiile
Au fost, însă, şi aici probleme legate de presupuse nereguli la proiect, pentru care s-au aplicat două corecţii. Prima a fost aplicată la actul adiţional nr.2 la contract şi reprezintă o diminuare cu 25 la sută, constând în aproximativ 29.000 de lei , a valorii iniţiale. Primarul Radu Căpîlnaşiu a explicat că motivul invocat de Autoritatea de Management este aplicarea procedurii de negociere directă, fără anunţ prealabil, pentru remedierea unei probleme apărute la fundarea corpului de legătură.
Cea de-a doua corecţie, în cuantum de aproximativ 1.400 de lei, a fost aplicată contractului de audit, pentru că s-a cerut auditorului să aibă experienţă în domeniul proiectelor cu finanţare europeană.