“Plai cu noi!” sau cum să îi faci pe tineri să le pese de comunităţile lor

Tinerii vor bate judeţul pe bicicletă

Vânătoare de comori, excursii pe bicicletă pe traseele judeţului, pentru a surprinde instantanee fotografice cu frumuseţile naturale ale locului, tabere la ţară. Sunt doar câteva dintre activităţile unui proiect inedit, ce îşi propune să îi determine pe tinerii din Sălaj să se implice activ în viaţa comunităţilor din care fac parte.

Proiectul este derulat de Asociaţia “Tineret Pentru Nord-Vest” şi este finanţat de Ministerul Tineretului şi Sportului în cadrul Concursului naţional de proiecte de tineret – 2013 şi Concursului naţional de proiecte studenţeşti – 2013 organizat în perioada  19 aprilie – 8 iulie 2013. Potrivit unui comunicat de presă al asociaţiei, perioada de derulare a proiectului este 22 iulie -21 septembrie 2013, obiectivul general fiind încurajarea a 150 de tineri din mediul rural şi urban de a se implica voluntar în viaţa comunităţii din mediul rural si numai. Valoarea totală a proiectului este de 37.642 lei, din care 33.110 lei reprezintă finanţarea de la minister, diferenţa de 4, 565 lei fiind asigurată prin contribuţia proprie a Asociaţiei “Tineret Pentru Nord-Vest”.
Grupul țintă al proiectului este reprezentat de tineri din zona rurală în care se vor desfășura activitățile, mai exact – comunele Boghiș, Valcău de Jos, Halmășd și Sîg precum și localitățile limitrofe și orașele Șimleu Silvaniei și Zalău.  Tinerii vor fi implicaţi în activităţi precum , , Cafeneaua publică”, “Tabăra la ţară”, „Sărbătoarea câmpenească”, „La scăldat”, ”Mă plimb cu bicicleta și fotografiez”, ”Harta Biciclistului”, dar şi în ateliere de lucru, prin care participanţii să îşi dezvolte abilităţile de comunicare, de muncă în echipă, de implicare în societate, dar, în acelaşi timp, să îşi dezvolte şi imaginaţia şi spiritul  antreprenorial.

O componentă importantă a proiectului este cea de a-i ajuta pe tineri să cunoască valorile culturale rurale, motiv pentru care participanţii vor fi implicaţi în activităţi creative – fotografie, dans, cântece, artă culinară, sport –  în decursul celor două luni de derulare a proiectului. Tinerii se vor plimba cu bicicleta prin sate, vor face fotografii frumuseţilor naturii, obiectivelor şi atracţiilor din mediul rural, vor învăţa dansuri tradiţionale, vor cânta împreună cu localnicii şi vor învăţa să gătească de la bunicuţele satului.

Distribuie:

Postaţi un comentariu