Lotul României pentru Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru Juniori, selectat la Zalău
Elevii din România cu cele mai complexe cunoştinţe din domeniul ştiinţelor s-au întrecut zilele trecute a Zalău iar vineri, 26 iulie, s-au anunţat câştigătorii. Zalăul a găzduit, în premieră, Olimpiada Naţională de Ştiinţe pentru Juniori. Competiţia se adresează elevilor din clasele a VII-a, a VIII-a şi a IX-a, care trebuie, în mod obligatoriu, să se priceapă foarte bine nu la o materie, ci la trei: chimie, fizică şi biologie. Concuenţii au avut de susţinut o probă practică în care au fost înglobate teste şi cerinţe din toate cele trei discipline distincte, dar şi o probă teoretică la care au trebuit, din nou, să facă dovada priceperii lor la chimie, fizică şi biologie. De menţionat este faptul că, deşi sunt de vârste şi niveluri de pregătire diferite, candidaţii au de rezolvat la această competiţie aceleaşi subiecte, aspect ce justifică, oarecum, punctajele mai mari obţinute la Zalău de elevii din clasa a IX-a.
Dintre cei 101 elevi calificaţi la etapa naţională, 16 vor face parte, în urma concursului de la Zalău, din lotul olimpic al României, mai mult cu unu faţă de cât se anunţase iniţial. Ei au fost anunţaţi, astăzi, în cadrul unei festivităţi găzduite de Consiliul Judeţean Sălaj, de către conferenţiaurl universitar dr.Sebastian Popescu, preşedintele comisiei naţionale a olimpiadei. Este vorba, în primul rând, despre premianţi, şi anume despre George Dobrin, elev al Colegiului Naţional “Mircea cel Bătrân” din Constanţa, câştigătorul premiului I în concurs; Paul Haidu Gerea, de la acelaşi colegiu, ocupantul locului al II-lea; Robert Râclea, de la Colegiul Naţional “Vasile Alecsandri” din Galaţi, concurent clasat pe locul al III -lea. În lot mai intră 11 concurenţi cu menţiune, şi anume: Alexandra Dima, de la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică Bucureşti, Sebastian Lăzărescu, de la Şcoala Gimnazială “Doaconu Coresi” Fieni, Bogdan Vîlceleanu, de la Colegiul Naţional “Gheorghe Lazăr” Bucureşti, Maria Velicu, de la acelaşi colegiu, Theodor Axenie, de la Colegiul Naţional de Informatică “Tudor Vianu” Bucureşti, Vlad Brânzaş, de la Liceul “Grigore Moisil” Timişoara, Andrei Tanasov, de la Şcoala Gimnazială “Alexandru Ioan Cuza” din Bacău, George Săvulescu, de la Colegiul Naţional “Ienăchiţă Văcărescu” Târgovişte, Alexandru Zancă, de la Colegiul Naţional “Mihai Viteazul” din Ploieşti, Andreea Predilă, de la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică Bucureşti, li Araujo Regado Goncalo, de la Colegiul Naţional “Ştefan cel Mare” Suceava. Au mai prins lotul şi Mihnea Zoican, de la Colegiul Naţional “Sfântul Sava” Bucureşti, şi Ioana Işfan, de la Colegiul Naţional “Tudor Vladimirescu”. Cei şase care vor reprezenta România la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru Juniori, ce va avea loc în decembrie în India, vor fi aleşi dintre cei 16 în urma unui concurs de baraj.
Pe lângă premierea oficială, extrem de sumară, făcută din fondurile Ministerului Educaţiei Naţionale, gazdele concursului – Inspectoratul Şcolar al judeţului Sălaj, cu sprijinul companiilor Tenaris Silcotub şi Michelin, au oferit câtorva dintre concurenţi premii mai consistente. Beneficiarii acestor premii au fost ocupanţii primelor trei locuri, mai exact George Dobrin, care a primit 600 de lei, dat fiind faptul că este concurentul cu cel mai mare punctaj atât la proba practică, cât şi la cea teoretică, respectiv Paul Haidu Gerea şi Robert Râclea, care au primit câte 300 de lei. Aceeaşi sumă a fost acordată celor doi elevi calificaţi în lot care nu au fost premiaţi de minister – Mihnea Zoican şi Ioana Işfan. De recompensă, în aceeaşi sumă, s-au bucurat şi cei patru elevi din Sălaj care au reprezentat judeţul la competiţie: Tudor Cornea, ce la Şcoala Gimnazială “Simion Bărnuţiu” din Zalău, Andra Brăban, de la Şcoala “Silvania” Şimleu, Victor Labo, de la Şcoala “Mihai Eminescu”, şi Gabriel Balog, de la Liceul Tehnologic “Cserey – Goga”. Premierea a fost făcută de către viceprimarul Zalăului Daniela Coţa, care a profitat de prezenţa sa acolo şi i-a invitat pe concurenţi şi pe profesorii lor să mai vină să viziteze oraşului, oferindu-le şi o primă ocazie potrivită: începutul lunii septembrie, când aici are loc Festivalul Roman Zalău – Porolissum.