Angajat de la Rezervele de Stat, arestat după ce a vândut peste 3 tone de cupru din depozitul de la Var

Cazul mituitorilor din Cluj i-a condus pe anchetatori la angajatul de la Rezervele de Stat

Ancheta în cazul celor doi clujeni, soţi şi soţie, arestaţi joi în Sălaj după ce au încercat să mituiască doi poliţişti din Jibou, i-a condus pe procurori la un angajat al Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale (ANRSPS), care le vânduse celor doi marfa care le-a atras atenţia poliţiştilor.

Bărbatul, în vârstă de 48 de ani, este expert al ANRSPS la Unitatea Teritorială nr.95 din Var. Anchetatorii au ajuns la el în încercarea de a stabili provenienţa cuprului aflat în autoutilitara oprită în trafic miercuri de poliţiştii din Jibou, după ce aceştia au observat că încărcătura depăşea gabaritul maşinii.

Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, în urma cercetărilor pentru stabilirea provenienţei mărfii, s-a stabilit că acesta provine de la Unitatea Teritorială din Var a ANSRPS. Procurorii spun că angajatul, Viorel T., era gestionarul stocurilor de material depozitate în incinta unităţii, iar în data de 24 iulie s-a gândit, probabil, să-şi suplimenteze veniturile şi a furat din depozit aproximativ 3.250 de kilograme de cupru catodic, pe care a vândut-o ulterior clujeanului, un bărbat de 41 de ani din localitatea Gilău.

Cantitatea de cupru a fost încărcată – spun anchetatorii – cu ajutorul unui motostivuitor chiar în incinta unităţii din Var. Angajatul ANRSPS este cercetat acum pentru delapidare în stare de arest preventiv, după ce magistraţii Tribunalului Sălaj au admis, astăzi, cererea de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Reamintim că totul a ieşit la iveală după ce, în cursul zilei de miercuri, 24 iulie, un echipaj al Poliţiei oraşului Jibou a oprit în trafic autobasculanta condusă de bărbatul de Gilău, pentru că observaseră că încărcătura era prea mare. „Când au verificat documentele pentru marfa transportată, respectiv deşeuri neferoase, poliţiştii au constatat existenţa unor nereguli, motiv pentru care conducătorul auto a fost invitat la sediul poliţiei pentru lămurirea acestora. În timpul discuţiilor purtate la Poliţia Oraşului Jibou, cei doi i-au propus unuia dintre poliţişti, în repetate rânduri, diferite „recompense”, pentru a scăpa de această problemă, însă au fost refuzaţi”, a precizat joi, într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj.

Pentru că cei doi clujeni, care erau proprietarii autoutilitarei, au devenit din ce în ce mai insistenţi în aceste propuneri, poliţiştii au decisă să sesizeze Serviciul Judeţean Anticorupţie. După câteva ore, sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj şi cu sprijinul Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul IPJ Sălaj, a fost organizat un flagrant. Potrivit procurorului Bogdan Chiş, în timpul flagrantului, cei doi soţi nu numai că au promis acea sumă de bani, de 3.000 de euro, ci teancul de bancnote chiar a fost pus pe masa din biroul în care aceştia erau anchetaţi de poliţişti. Ei au fost reţinuţi pentru 20 de ore, iar în cursul zilei de joi au fost prezentaţi instanţei cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită, instanţa admiţând cererea. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, soţii din Gilău riscă o pedeapsă cu închisoarea de la şase luni la şapte ani.
Potrivit subcomisarului Macel Porumb, reprezentantul Serviciului Judeţean Anticorupţie din cadrul DGA, este primul caz de acest gen din Sălaj, în care poliţişti denunţă tentativa unor persoane de a le oferi mită. Cazul este cu atât mai special cu cât suma este una impresionantă, mai ales pentru doi poliţişti tineri, cum sunt cei de la Jibou. Unul dintre ei a absolvit în 2011 Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, fiind încadrat în sistem începând cu 1 ianuarie 2012.

Distribuie:

Postaţi un comentariu