Elif Memet, „ucenica” româncă a laureatul Nobel, Joseph Stiglitz
Sunt tineri, ambiţioşi şi tobă de carte. Vorbim despre studenţii români de pe mapamond care au avut curajul şi perseverenţa de a-şi urma pasiunea pentru studiu şi visele în cele mai diferite puncte de pe glob. Transilvania Reporter îşi propune să vă prezinte săptămânal în cadrul campaniei „Români în amfiteatrele lumii” poveştile de viaţă, pasiunile şi realizările celor mai valoroşi şi premiaţi tineri români, care studiază la unele din cele mai prestigioase universităţi din lume sau care au ales să înveţe în locuri dintre cele mai surprinzătoare pentru a-şi lărgi orizontul şi experienţa de viaţă.
Elif Memet este studentă în anul II la Universitatea Columbia din New York unde studiază economie, matematică și istoria artei. Are un CV impresionant pentru vârsta ei. Este unul dintre cei zece Science Research Fellows ai promoției 2019, fiind desemnată să își conducă propriul proiect de cercetare pe perioada studiilor. A ales să cerceteze inegalitatea economică în domeniului sănătății publice, iar mentorul său este laureatul Nobel, Joseph E. Stiglitz. Este totodată singura studentă de colegiu pe care laureatul Nobel o coordonează personal. În ceea ce privește activitatea extrașcolară este speaker coordonator pentru Columbia Financial Investment Group, analist la fondul de investiții al colegiului, Lion Fund și membră a bordului Columbia Club of New York, fondatoarea Columbia Energy Club, ambasadoarea Columbia College, coordonatoarea Ligii Studenților Români în SUA și cea mai tânără membră a Consiliul de Afaceri Romano-American. În același timp tânără româncă este asistenta executivă a Prințesei Marina Sturdza, contribuind la dezvoltarea a zece acțiuni de caritate pentru regiunea Europei de Est.
Reporter: Povesteşte-mi, te rog, puţin despre tine, despre viaţa ta din România. Ce modele ai avut în România?
Elif Memet: Sunt din Constanța. Am urmat Școala Generală nr. 12 „B. P. Hașdeu”, unde am întâlnit unii dintre cei mai inteligenți colegi și talentați profesori. Am continuat la Liceul Internațional de Informatică din oraș. Modelele mele au fost multiple – de la autorii cărților ce m-au influentat, profesorii din școala primară, generală, liceu sau meditații, și mai ales familia mea. Cele mai constante modele din viața mea fac parte din familia mea. Mereu mi-am dorit să am inteligența și încrederea de sine a surorii mele, afabilitatea și rapiditatea în gândire a tatălui meu și independența și puterea mamei mele ce ne-a crescut pe mine și pe sora mea singură în ultimii 12 ani.
Reporter: Ai un nume puțin atipic pentru o româncă. Care este originea acestuia?
Elif Memet: Etnia mea este turcă, însă atât eu, cât și familia mea, ne-am născut în România. Am trăit în România până ce m-am mutat în New York acum doi ani pentru facultate. Numele meu este prima literă din alfabetul arab, alpha, și este adeseori asociat cu „primul / prima”.
Reporter: Care este povestea plecării tale în Statele Unite, la Columbia University? De ce tocmai acolo? A fost prima opțiune?
Elif Memet: Procesul de admitere este holistic: mi-am demonstrat pasiunea pentru diferite domenii (economie, științele mediului, filosofie, dezbateri și vorbit în public) prin multe premiile pe care le-am obținut la competiții naționale și internaționale, dorința de a face schimbări în comunitatea mea prin activitățile extrașcolare pe care le-am inițiat și abilitățile academice prin performanța de la școala și de la testele standardizate. Am fost admisă în primii 1%, la mai multe universități, printre care: Stanford, cea mai selectivă universitate din lume, Princeton, Wharton School of Business, London School of Economics, Duke, New York University și altele. Am ales Columbia fără să stau prea mult pe gânduri, pentru că m-au atras cursurile de aici, departamentul de economie, colegii, locația în New York și mai ales oportunitatea de a face cercetare cu profesori precum laureatul Nobel Joseph E. Stiglitz, cel mai influent economist în viață. La Columbia am fost admisă ca unul dintre cei 10 Science Research Fellows ai clasei mele, ceea ce este o onoare bazată pe potențialul meu de a face cercetare avansată în colegiu și, totodată, o bursa de $10,000 pentru a face această cercetare.
Reporter: Studiezi economie, matematică şi istoria artei. Primele două domenii „se împacă”, dar cum ai ajuns să studiezi şi istoria artei? Practic faci trei specializari deodată. Nu e complicat?
Elif Memet: Columbia este universitatea Ivy League care are cele mai multe cerințe pentru absolvire, adică un număr de cursuri necesare pentru primirea diplomei. Astfel, da, este o provocare să te împarți între trei domenii și trunchiul general de cursuri pentru care Columbia este recunoscută (cursuri precum filosofie, literatură, frontierele știintei etc.), însă profesorii sunt brilianți, iar structura cursurilor e atât de captivantă, încât nici nu văd volumul de muncă precum o responsabilitate de îndeplinit, ci ca pe o oportunitate de a învăța mai mult despre domenii care simt că mă fac să cresc.
Reporter: Ești unul dintre cei zece Science Research Fellows ai promoției 2019 și ai fost desemnată să îți conduci propriul proiect de cercetare pe perioada studiilor. Ai ales să studiezi inegalitatea economică în domeniul sănătății publice, un subiect sensibil și extrem de important. Ne poți spune mai multe despre cercetarea ta?
Elif Memet: Da, alături de mentorul meu, am creat un model economic prin care am demonstrat că subvențiile reale pentru asigurarea medicală a populației sărace în SUA nu sunt într-o sumă nominală suficientă, din cauza inflației în prețurile medicale, ca să își îndeplinească scopul de a egaliza distribuția veniturilor în SUA. Problema cu inegalitatea economică nu este că exista inegalitate, ar fi absurd ca într-o piață capitalistă veniturile tuturor să fie egale; problema inegalității apare atunci când aceasta este prea avansată, când indicii de inegalitate sunt prea mari.
Reporter: Mentorul tău este laureatul Nobel, Joseph E. Stiglitz. Ești singura studentă de colegiu pe care o coordonează personal. Cum l-ai convins să îți coordoneze cercetarea? Cum a fost prima întâlnire cu acesta?
Elif Memet: Am avut ocazia să îl întâlnesc și am schimbat opinii despre economia globală în general, situația economică și sistemul politic din România, criza din Grecia, de ce amândoi am ales Columbia, de ce New York. Probabil că în urma discuției a observat cunoștințele despre munca lui (eu fiind constant la curent cu aproape tot ce publicase în ultimii ani) și interesul pentru economie, iar astfel a fost de acord să îmi coordoneze cercetarea.
Reporter: Cum este să lucrezi cu o persoană de o asemenea anvergură? Care este relația ta cu acesta?
Elif Memet: Este incredibil. Să îl văd pe domnul profesor, unul dintre cei 100 cei mai influenți oameni din lume – după Time Magazine, 2011 – interesat de rezultatele mele după ce vorbește la telefon cu lideri mondiali, după ce publicații ca The New York Times îi iau interviuri, mi-a oferit încrederea de care aveam nevoie. Relația noastră de profesor – student este foarte apropiată, el fiindu-mi un adevărat mentor. Mă sfătuiește pe ce să mă axez la universitate, ce să fac și unde să lucrez după absolvire. Îl văd săptămânal și discutăm pe teme începând de la cercetarea noastră până la politicile curente. Este un adevărat privilegiu și sunt conștientă de asta, însă am muncit mult să ajung în acest punct.
La început, până să îmi cunoască responsabilitatea și potentialul, ședintele noastre erau de cinci minute; următoarele au fost mai mult de o oră. Este o persoană extrem de ocupată, telefonul sună încontinuu în biroul său, apelurile provenind de la oameni extrem de talentați sau deja în funcții înalte în politică, însă programările pentru ședințe sunt peste luni de zile. Chiar și la universitate, am avut un eveniment în care un șef de stat a ținut un discurs. Studenții văzându-l pe domnul profesor în sală, în timpul sesiunii de întrebări pentru invitatul șef de stat, au cerut ca profesorul Stiglitz să își exprime opiniile despre temele discutate, întrucât toată audiența era mai interesată de părerile sale decât cele ale șefului de stat.
Reporter: Care a fost cel mai important lucru pe care l-ai învățat de la Joseph E. Stiglitz până în momentul de față?
Elif Memet: Cu siguranță curiozitatea intelectuală. Mă tratează ca pe un egal, ascultă părerile mele cu la fel de mult interes cu care ascultă părerile unui coleg laureat, ceea ce demonstrează nu numai o modestie intelectuală, ci, și mai important, o deschidere și o curiozitate intelectuală pe care numai oamenii cu adevărat inteligenți și, cum se spune la noi, deschiși la minte o au, o convingere că indiferent de recunoașterea academică, ceea ce gândește cineva, și mai ales cum acea persoană ajunge la o anumită idee, merită interesul nostru.
Reporter: Ești asistenta executivă a Prințesei Marina Sturdza, contribuind la dezvoltarea unor acțiuni de caritate din Europa de Est. Cum ai cunoscut-o pe Prințesă și cum ai ajuns să fii asistenta acesteia?
Elif Memet: Am cunoscut-o în mai 2015, la prima Gală a Fundației C.A.E.S.A.R., din care amândouă faceam parte. Ea primea un premiu pentru leadership, iar eu eram unul dintre cei 3 Keynote Speakers, adică invitații care țineau discursuri. Am fost așezate una lângă alta la aceeași masă, însă nu am vorbit în timpul galei până la discursul meu. După discursul meu, m-a îmbrățisat și mi-a spus cât de impresionată a fost de povestea mea de viață și de perspectivele mele mature asupra vieții. Mi-a oferit contactele ei din New York și mi-a zis să o sun când ajung. În noiembrie 2015 am început să lucrăm împreună la mai mult de acțiuni de caritate în care este implicată. Deja, reciproc, nu mai vedem relația noastră ca exclusiv profesională, ci mai mult familiară. A fost și este un adevărat sprijin și model pentru mine. Admir puterea și tăria sa de a continua în ciuda oricărui obstacol, personal sau extern, și dedicarea pentru ceilalți. Niciodată nu s-a gândit la ea, ci mereu se gândește la ceilalți.
Reporter: În ce fel de acțiuni caritabile te-ai implicat?
Elif Memet: Nu sunt implicată direct, însă contribui indirect prin ajutorul oferit Printeșei Sturdza cu organizarea diferitelor evenimente pentru multele acte de caritate în care este implicată, cam toate fiind în sfera protecției copiilor. Scopul final este eliminarea orfelinatelor și înlocuirea acestora cu politici publice mai bune care ar conecta copiii abandonați cu familii imediat. Câteva dintre aceste acțiuni sunt „Hope and Homes for Children”, „Hospices of Hope”, „Blue Heron”, „LUMOS” și altele.
Reporter: Ce planuri de viitor ai? Te gândești să revii la un moment dat în România să profesezi aici? Dacă da, în ce condiții te-ai întoarce?
Elif Memet: Văzând că profesorul Stiglitz are o asemenea încredere în mine, mi-aș dori să urmez un doctorat sub tutela acestuia în economie. Cea mai mare dorință a mea este să înțeleg problemele sociale în profunzime pentru a găsi soluții măcar la una din acestea, și să pot discuta cu mentorul meu la un nivel mult mai înalt, ambele fiind posibile în urma unui doctorat. Sunt deschisă numai la întoarcerea într-o Românie care nu este coruptă și care este meritocratică, cu merite bazate pe inteligență și cunoastere.
Reporter: Având în vedere că ai o relație privilegiată față de alți studenți cu Joseph Stiglitz, te-ai gândit vreodată la posibilitatea de a-ți egala sau chiar depăși mentorul sau altfel spus, visezi la un Nobel?
Elif Memet: Îmi doresc să am și eu o contribuție influentă în domeniul economiei. Dacă urmărirea acestei dorințe mi-ar aduce un astfel de premiu, m-aș bucura, însă niciodată nu m-au impulsionat premiile, ci cercetarea din spate.