Dorina Chihaia: „Oficialii chinezi găsiți vinovați de luare de mită și fraudă sunt pasibili de pedeapsa cu moartea”

Sunt tineri, ambiţioşi şi tobă de carte. Vorbim despre studenţii români de pe mapamond care au avut curajul şi perseverenţa de a-şi urma pasiunea pentru studiu şi visele în cele mai diferite puncte de pe glob. Transilvania Reporter îşi propune să vă prezinte săptămânal în cadrul campaniei „Români în amfiteatrele lumii” poveştile de viaţă, pasiunile şi realizările celor mai valoroşi şi premiaţi tineri români, care studiază la unele din cele mai prestigioase universităţi din lume sau care au ales să înveţe în locuri dintre cele mai surprinzătoare pentru a-şi lărgi orizontul şi experienţa de viaţă.

 Masterand în China

Dorina Chihaia a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Momentan, tânără se află în China pentru finalizarea studiilor masterale la una dintre cele mai prestigioase universități chinezești, Shanghai JiaoTong University, unde îți continuă studiile juridice. Dorința de a explora o lume total opusă, plină de simboluri și tradiții, a determinat-o să aleagă China, studierea limbii chineze, dar și a sistemuui juridic de aici. Pe viitor își dorește o carieră diplomatică prin care să contribuie la restabilirea relațiilor comerciale dintre România și China, precum și la refacerea drumului mătăsii.

Reporter: Ești originară din Iași, unde ai absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza”. De ce ai ales tocmai China pentru a-ți continua studiile juridice? Care este povestea plecării?

Dorina Chihaia: Da, sunt originară din Iași, loc în care am absolvit studiile de licență. Inițial planurile mele erau îndreptate către Italia, mai exact după finalizarea studiilor de licență intenționam să urmez carieră de avocat în orașul Florența, loc în care efectuasem un stagiu de practică de șase luni în cadrul unui prestigios birou de avocatură prin intermediul programului Erasmus+. Însă simțeam că nu acesta este drumul meu. Curiozitatea continuă de a descoperi medii și culturi noi, dorința de a explora o lume total opusă, plină de simboluri și tradiții, dar și perspectiva de a învăța de la cei care în scurt timp vor deveni deținătorii puterii mondiale, m-au făcut să-mi schimb planurile și să gândesc la un nivel mai înalt.

Reporter: Știai limba chineză înainte de a pleca sau a trebuit să înveți acolo pentru a te adapta?

Dorina Chihaia: Singurul lucru pe care-l știam era formă de salut „Ni hao” și cam atât. Am studiat pe parcursul unui an universitar limba chineză, pornind de la zero. Îmi aduc aminte de primul curs de chineză când eram atât de descurajată și speriată, nu înțelegeam cum se folosesc tonurile în pronunție, la ce îmi folosesc acele patru tonuri, de ce două cuvinte identice, însă cu ton diferit pot avea sensuri total opuse. Apoi a urmat partea cu scrierea caracterelor, moment în care am crezut că este mai mult decât imposibil să reușesc să scriu și să rețin așa semne. Însă încet, încet a început să-mi placă, îmi doream să descopăr cât mai mult lumea care aparent mi se arată imposibil de pătruns. După câteva luni de studiu intens, în jurul a șase, șapte ore aproape zilnic, am reușit să susțin examenul HSK 4 ( echivalentul nivelului B2 în sistem european ). 

Reporter:  Cum te-au primit chinezii? Cât de rapid te-ai adaptat?

Dorina Chihaia: Citisem înainte de plecarea din țară despre șocul cultural pe care orice străin îl resimte odată ajuns aici și bineînțeles că și eu am avut parte de această experiență. Primele două săptămâni nu au fost prea roz, îmi lipseau familia, casă, prietenii, mâncarea, mirosul mi se părea că are un anumit specific, că este divers față de cel din Europa, nu înțelegeam absolut nimic din ceea ce vorbeau localnicii, fusul orar era divers, mă simțeam derutată complet. Însă starea această a ținut doar două săptămâni, după care am început să fac cunoștință cu tot mai multe persoane, din diverse țări, am început să-mi fac tot mai mulți prieteni și viață încet și-a reluat firul ei normal. Primirea făcută de către chinezi a fost una călduroasă, de altfel ei sunt recunoscuți pentru ospitalitatea lor , sunt niște persoane foarte atente și tratează străinii veniți aici precum oaspeții lor. Bucuroși la vederea oricărui laowai ( așa se pronunța în chineză cuvântul străin ), în China te poți simți foarte ușor o mică vedetă din pricină mulțimilor de oameni care doresc să intre în vorba și să facă poze cu tine.

Reporter:  Cât de dezvoltată e comunitatea de români din China?

Dorina Chihaia : În China în momentul de față trăiesc aproximativ 1.000 de români, dintre care în Shanghai în jur de 300, comunitatea fiind una destul de solidă. Încă de la început am apreciat faptul că românii de aici sunt foarte uniți, binevoitori și săritori în caz de nevoie. Distanță cu siguranță ne-a învățat să fim așa.

Reporter:  Cât de diferit este sistemul juridic de acolo față de cel din România?

Dorina Chihaia: Până la menționarea sistemul juridic, aș dori să adaug că sistemul politic din Republică Populară Chineză este un sistem politic unipartidal, țara fiind condusă de Partidul Comunist a cărui putere este consfințită de constituția țării, fiind prezentă dictatură popular-democratică, condusă de clasă muncitoare, bazată pe alianță dintre țărani și muncitori. 

În ceea ce privește sistemul juridic al Chinei, acesta este bazat pe condițiile concrete ale țării, adaptându-se în permanență la necesitățile modernizării socialiste, întruchipând în mod concentrat voința Partidului Comunist precum și a poporului. Astfel sistemul juridic are la bază Constituția Chinei, legile care decurg din Constituție, Codul Civil și Comercial. Sistemul juridic al acestei țări este format din Curtea Supremă a Poporului ( supraveghează bună administrare a justiției de către instanțele locale și speciale ), curțile locale ale poporului la diferite nivele, curtea militară și alte curți speciale.

Reporter: Care sunt plusurile și care sunt minusurile sistemului juridic din China?

Dorina Chihaia: Un plus consider că este cel legat de prevenirea și combaterea corupției în sistemul juridic, reprezentând un obiectiv prioritar în reforma sistemului chinez. Oficialii chinezi găsiți vinovați de luare de mită și fraudă sunt pasibili de pedeapsa cu moartea sau în caz de suspendare a pedepsei, comutarea condamnării la moarte în închisoare pe viață.

Un minus ar fi cel legat de aplicarea legii bazată în mod tradițional pe intermediere și nu pe recurgerea la instanțele judecătorești, precum și dificultatea aplicării legii în China atribuită anumitor factori de interes cum ar fi de exemplu protejarea intereselor locale.

Reporter: Cum se vede România din China? Urmărești ceea ce se întâmplă în țară?

Dorina Chihaia : Da, mă informez în permanență de situația țării noastre și îmi pare rău de ceea ce se întâmplă în momentul de față. Continui să sper că lucrurile încă pot fi îndreptate.

Reporter: Ce master urmezi acolo?

Dorina Chihaia: Urmez un master în cadrul facultății Koguan Law School deținută de universitatea JiaoTong, această fiind o facultate de renume aflată în topul primelor 100 în lume. Specializarea este tot legată de drept și anume drept chinezesc și drept internațional. Unul dintre lucrurile pe care le apreciez este faptul că suntem în permanență stimulați să participăm la diverse concursuri care ne-ar putea ajută în formarea noastră profesională. Spre exemplu, anul trecut în luna noiembrie, împreună cu alți trei colegi chinezi am luat parte la cea de-a 10 a ediție a fazei naționale Red Cross ce a avut loc în Beijing – „ Internațional Humanitarian Law Moot”, experiență ce a reprezentat o adevărată provocare prin lucru sub presiune, asimilarea în timp scurt a unui volum mare de informații și muncă în echipă.

Reporter: Cum arată o zi din viața ta ca masterand în China?

Dorina Chihaia: În general încerc să-mi organizez cât mai bine timpul în așa fel încât fiecare zi să fie productivă. Mă trezesc în jurul orei 6, dimineață fiind perioadă mea favorită din zi, în modul acesta am timp să stabilesc ce am de făcut în ziua respectivă fără să mă grăbesc, meditez 10 minute, citesc ce anume mă interesează și mă pregătesc în liniște pentru ziua care urmează.

 Merg la cursuri, iar în orele rămase libere încerc să-mi fac timp pentru a studia caractere chinezești, merg la sală – intenționez să mă apuc de box în lunile care urmează- ies în oraș cu prietenii sau iau parte la diverse evenimente organizate în Shanghai ce țin de aria mea de interes.

Reporter: Ce îți place cel mai mult din cadrul culturii chineze?

Dorina Chihaia : Îmi plac sărbătorile și tradițiile lor, în special Anul Nou Chinezesc pe care îl sărbătoresc în această perioadă. Denumită „ Sărbătoarea Primăverii”, această este echivalentul Crăciunului Occidental, cât și una dintre cele mai aglomerate perioade ale anului, deoarece este momentul când toți membri familiei se adună. Oarecum există o mică asemănare cu obiceiurile noastre, deoarece înainte de venirea Anului Nou, oamenii trebuie să-și curețe hainele, uneltele de lucru și să facă curățenie în casă. Mi s-a părut foarte interesant să văd cum casele sunt împodobite cu mesaje tradiționale pline de caractere chinezești scrise pe hârtie roșie, iar în fața casei sunt plasate nelipsitele felinare roșii. Peste tot se simte o atmosferă de sărbătoare, bucurie, însoțită de sunete de artificii la tot pasul ( în credința că așa vor fi alungate spiritele rele ) și plicuri roșii cu bani pe care cei mai în vârstă le oferă drept cadou celor tineri. 

 Îmi mai place și bunul simț prezent în societatea chinezească, respectul pe care ținerii îl au față de părinți și persoanele mai în vârstă.

Reporter: De ce îți este cel mai dor din România?

Dorina Chihaia: Îmi este dor de familie și prieteni, de aerul curăt și mâncarea noastră. Însă mijloacele de comunicare compensează într-o oarecare măsură, vorbesc aproape zilnic cu persoanele apropiate din România, iar prietenii care se întorc din țară cu pachete pline de bunătăți mai fac să treacă puțin dorul de preparatele tradiționale.

Reporter: Ce planuri de viitor ai? Îți dorești să te întoci în România pentru a profesa aici sau din contră?

Dorina Chihaia: Pe viitor doresc să am o activitate diplomatică unde voi putea folosi cunoștințele și experiență acumulate de-a lungul anilor, ajutând în acest fel la restabilirea relațiilor comerciale de odinioară dintre România și China și nu numai, precum și implicarea în proiectul ce va căpăta o mare importanță la nivel internațional, „ One Belt, One Road”.

Distribuie:

Postaţi un comentariu