Alexandru Huțu, singurul român de la Minerva Schools din Statele Unite

Sunt tineri, ambiţioşi şi tobă de carte. Vorbim despre studenţii români de pe mapamond care au avut curajul şi perseverenţa de a-şi urma pasiunea pentru studiu şi visele în cele mai diferite puncte de pe glob. Transilvania Reporter îşi propune să vă prezinte săptămânal în cadrul campaniei „Români în amfiteatrele lumii” poveştile de viaţă, pasiunile şi realizările celor mai valoroşi şi premiaţi tineri români, care studiază la unele din cele mai prestigioase universităţi din lume sau care au ales să înveţe în locuri dintre cele mai surprinzătoare pentru a-şi lărgi orizontul şi experienţa de viaţă.

Alexandru Huțu este singurul student român admis în cadrul Minerva Schools, o universitate nou înființată, cu un concept inedit, care se bucură în prezent de o concurență mai mare decât Harvard. Alexandru a studiat doi ani în cadrul Transylvania College din Cluj-Napoca, după care drumul său spre cariera mult dorită a continuat peste granițe. Pasionat de călătorii, acesta a ales universitatea care îi permitea să studieze din orice colț al lumii, online: Minerva Schools.  

Reporter: Eşti din Timişoara. Cum ai ajuns să studiezi în Cluj, pe perioada liceului? Care e povestea admiterii în cadrul Transylvania College?

Alexandru Huțu: M-am mutat la Cluj și m-am înscris la Translyvania College pentru că nu mă simțeam deloc motivat în liceul de stat la care studiam în Timișoara. Aveam nevoie de o schimbare, așa că am decis să fac ultimii doi ani de liceu într-un sistem diferit. O altă provocare a fost faptul că am fost nevoit să locuiesc singur, iar asta m-a ajutat foarte mult când am ajuns la facultate.

Reporter: În ţară ai studiat în cadrul Transylvania College din Cluj-Napoca. Practic ai studiat toate disciplinele în limba engleză, după curriculum-ul oferit şi coordonat de Universitatea Cambridge. Cât de mult te-a ajutat acest lucru în timpul admiterii la facultate?

Alexandru Huțu: Universitatea pe care am ales-o nu pune foarte mult accent pe criteriile tradiționale de admitere (precum examenele standardizate sau materiile studiate în liceu), dar cei doi ani într-un mediu total nou m-au schimbat destul de mult. Am ajuns să gândesc altfel studiind într-un sistem mult mai liber și în care aveam, într-o anumită măsură, control asupra educației mele.

Reporter: Dar „Work experience”-ul, programul de practică profesională de două săptămâni în care eraţi angrenaţi la finalul fiecărui an? În ce domeniu ţi-ai făcut practica?

Alexandru Huțu: Practica din cadrul programului de Work Experience am făcut-o într-un studio de film din București și la o fundație care organizează o bienală de artă în Timișoara. Pe lângă asta, am mai făcut practică pe cont propriu într-un magazin de echipament sportiv și la un post local de televiziune. Aceste experiențe m-au ajutat în câteva moduri: am înțeles ce înseamnă să lucrezi pe salariul minim în România și am cunoscut diverși oameni din câteva industrii de care sunt interesat.

Reporter: Ce materii ai ales să studiezi în timpul liceului? Pe ce te-ai axat?

Alexandru Huțu: După ce am studiat într-un liceu de mate-info timp de doi ani, am fost foarte curios să încerc materii noi, despre care nu știam mare lucru, dar în același timp voiam să studiez într-un mediu formal domenii de care eram deja pasionat. Astfel am ajuns să studiez economie, business, media și matematică. Economie și business pentru că mi s-au părut interesante și sunt în general utile pentru facultate, iar media pentru că studiasem fotografia și cinematografia singur de pe la 12 ani. Matematica am ales-o pentru că era un fel de status quo, dar am ajuns să-mi regret decizia și să o abandonez după primul an, lucru posibil în sistemul britanic.

Reporter: Când anume ai decis să pleci în Statele Unite? Care e povestea plecării?

Alexandru Huțu: Statele Unite nu erau pe radarul meu când eram în căutare de potențiale unversități și nu m-aș fi așteptat să ajung aici. La începutul liceului, când eram încă în Timișoara, eram convins că voi studia în Marea Britanie—voiam să studiez fotografia la Universitatea din Edinburgh. Când a venit timpul să aplic, la începutul clasei a 12-a, căutam un program de Liberal Arts and Sciences, care să-mi permită să studiez cât mai multe lucruri fără să mă limitez la un singur domeniu. Așa am ajuns să-mi trimit aplicația la University College Maastricht, în Olanda, și deja îmi căutam cazare. Câteva luni mai târziu am aflat despre Minerva Schools, o universitate înființată în 2012, având un program similar, dar care include o componentă foarte importantă pentru mine: călătoritul. La Minerva, în primul an studiem în San Francisco, iar apoi în fiecare semestru ne mutăm în altă țară. Însă cel mai mult m-a atras faptul că o instituție atât de tânără încearcă să revoluționeze educația superioară.

Reporter: Ce anume te-a determinat să alegi Minerva Schools, care e până la urmă o universitate nou înfiinţată? Cât de mult se aseamănă conceptul universităţii cu cel adoptat în cadrul Transylvania College?

Alexandru Huțu: Am vrut să fiu parte din această schimbare, din experimentul acesta curajos. La fel ca la Transylvania College, voi face parte din a doua promoție din istoria universității. Mă motivează faptul că pot să contribui la construirea instituției, că vocea îmi este auzită și că am puterea să îmbunătățesc, oricât de puțin, sistemul.

Reporter: Cât de dificilă a fost admiterea? Ce îi sfătuieşti pe cei care îşi doresc să studieze în Statele Unite? Ce trebuie să ştie?

Alexandru Huțu: Admiterea la Minerva este diferită de admiterea tradițională în Statele Unite. În loc să țină cont de SAT-uri și olimpiade, Minerva analizează—printre altele—creativitatea, abilitățile de comunicare și pasiunile aplicanților. Cu toate acestea, este cel mai selectiv program de licență din lume, cu o rată de admitere de 1,9% anul trecut. Nu sunt în măsură să dau sfaturi generale în ceea ce privește admiterea în State, pentru că nu am avut nicio tangență cu sistemul tradițional.

Reporter: Cum ai fost primit în cadrul universităţii? Cum este experienţa trăită până acum? Ce îţi place? Ce nu îţi place?

Alexandru Huțu: Comunitatea de aici este foarte diversă: am 157 de colegi din aproape 50 de țări. Nimeni nu face parte dintr-o majoritate și nimeni nu este marginalizat. Cred că cea mai mare schimbare pentru mine a fost să văd că toată lumea e foarte pozitivă—avem o comunitate strânsă și mai călduroasă decât eram obișnuit în România. Uneori pozitivitatea asta dă în extreme, dar e o schimbare binevenită.

Reporter: Ce anume studiezi?

Alexandru Huțu: În primul an, toți studenții de la Minerva studiază patru cursuri a căror scop este să ne dezvolte abilitățile de comunicare, gândirea critică și creativitatea. Anul viitor ne vom alege un Major, care poate fi orice de la științe sociale la matematică, iar în anul al treilea alegem un domeniu și mai restrâns, precum politică sau inteligență artificială. Toate cursurile sunt sub formă de seminar, cu maxim 18 studenți, iar profesorii nu au voie să vorbească mai mult de patru minute dintr-odată.

Reporter: Locuieşti în campusul universitar?

Alexandru Huțu: Cu toții locuim într-un fost hostel din San Francisco, situat peste drum de sediile Twitter și Uber, dar nu avem un campus propriu-zis. Toate cursurile se desfășoară online, în timp real, pe o platformă creată de la zero de universitatea noastră. Astfel, putem călători pe parcursul anului, iar profesorii pot fi împrăștiați prin lume. Spre exemplu, acum sunt în vacanță în Mexic și merg la cursuri cu profesori din Canada sau de pe Coasta de Est. Începând din anul al doilea, fiecare semestru se va desfășura într-un nou oraș: Seul, Hyderabad (India), Berlin, Buenos Aires, Taipei și Londra. Am putea merge la cursuri de oriunde din lume, cât timp avem acces la Internet, dar locuind timp de câteva luni într-un mediu nou, într-o cultură diferită, obținem niște perspective care nu sunt aparente din postura de simplu turist.

Reporter: Cum arată o zi din viaţa ta?

Alexandru Huțu: Cursurile încep la ora 9, de luni până joi, și trebuie să recunosc că de cele mai multe ori mă trezesc la 8:55, pun un tricou pe mine, deschid laptopul și merg la curs. În zilele mai productive, merg într-o cafenea cu câțiva colegi și participăm la cursuri de acolo. După cele două seminare ale zilei, obișnuiesc să merg undeva în oraș să învăț. Minerva utilizează conceptul de “flipped classroom”, însemnând că trebuie să mergem la fiecare seminar pregătiți de discuții, cu materialul deja învățat—în general mă pregătesc cu o zi înainte. Locul meu preferat pentru învățat este cafeneaua de la parterul clădirii Twitter, mai ales marțea când un taco costă doar $2, iar principala mea sursă de mâncare este gogoșeria deschisă non-stop de peste drum, de unde cumpăr mult prea multe sandwich-uri pe parcursul unei săptămâni. În weekend-uri facem plimbări lungi prin oraș, excursii pe dealurile împrăștiate prin San Francisco, sau închiriem o mașină și mergem în road trip-uri prin California și statele vecine.

 

Reporter: A existat vreun moment în care te-ai gândit că îţi doreşti să urmezi o universitate în cadrul ţării? Care ar fi fost opţiunea ta?

Alexandru Huțu: Nu. Văzând ce se întâmplă în școlile de stat și auzind povești din universitățile din țară mi-am propus să evit pe cât posibil acest sistem stricat, cel puțin până pot să contribui la schimbarea lui.

Reporter: Ce îţi doreşti să devii?

Alexandru Huțu: Am două răspunsuri foarte diferite la întrebarea asta: unul idealist, și anume că voi călători prin lume cu un rucsac în spate, fără a sta 12 ore pe zi în fața unui ecran, și unul mai realist —o carieră în educație sau politică. Sper că voi reuși să le combin cumva pe cele două.

Reporter: Cum îţi petreci timpul liber? Am văzut că eşti pasionat de fotografie şi videografie. Este doar o pasiunea sau e mai mult decât atât? Îţi doreşti o carieră în acest sens?

Alexandru Huțu: Într-adevăr, sunt pasionat de fotografie și video de vreo 7-8 ani, și e o deprindere pe care o voi putea folosi oricând, dar momentan nu mă gândesc la o carieră în aceste domenii. Am un canal YouTube pe care am publicat sute de video-uri de lungul anilor, având vreo două milioane de vizualizări, dar în ultimul timp m-am cam “pensionat”, am considerat asta un capitol trecut din viața mea. În general, încerc să călătoresc cât mai mult în timpul liber. Nu cred că există o activitate care te dezvoltă mai mult decât călătoritul.

Reporter: În ce condiţii te-ai întoarce să lucrezi în România?

Alexandru Huțu: Cred că m-aș întoarce în țară în orice condiții, cât timp ceva trebuie îmbunătățit. Sper doar să nu îmi pierd această dorință în urma schimbărilor care au loc în momentul de față. În orice caz, mi se pare că în România există mult mai multe oportunități decât în țările mai dezvoltate.

Reporter: De ce anume îţi este cel mai dor când te gândeşti la România?

Alexandru Huțu: De atmosfera plăcută din orașele în care am locuit—Timișoara și Cluj. Lumea nu este atât de grăbită, terasele din piețele istorice sunt pline toată vara și pot să mă plimb în siguranță în orice zonă a orașului la orice oră. Pe lângă asta, îmi lipsesc prietenii din copilărie și mâncarea bunicii mele.

Reporter: Te-ai simţit vreodată discriminat în Statele Unite din cauză că eşti român?

Alexandru Huțu: Nu. Pe lângă stereotipurile despre Dracula și protestele din ultimele luni nu se știe nimic despre România. Cred că oamenii care ne strică imaginea în vestul Europei nu au ajuns încă peste ocean, și consider că am responsabilitatea de a crea o imagine pozitivă țării noastre, fiind singurul român de la Minerva.

Distribuie:

Postaţi un comentariu