Tărâmuri magice de Crăciun: Cele mai frumoase târguri din Europa
Crăciunul este, fără îndoială, cea mai iubită sărbătoare. Toată lumea o aşteaptă, toată lumea se pregăteşte cu cel puţin o lună înainte, toţi visează la acea atmosferă unică, toţi ar vrea să dureze cât mai mult – o zi e prea puţin! Aşa a apărut Adventul, perioada de aşteptare, zilele care preced Crăciunul şi în care creştinii se pregătesc, din toate punctele de vedere, pentru naşterea lui Iisus Hristos. Pregătirile înseamnă curăţenie în case, dar şi în suflete – prin respectarea postului. Mai înseamnă aprovizionarea cu toate cele necesare pentru sărbătoare – în zilele noastre, cumpărăturile, goana după cadouri, cozonaci, ornamente etc. Toate acestea fac parte din sărbătoare. Iar Crăciunul pare să se extindă, pe măsură ce trec anii. Nu mai vorbim despre o zi, ci de o săptămână, ba chiar de o lună întreagă. Magazinele se împodobesc încă de la sfârşitul lunii noiembrie, iar în târgurile şi pieţele de Crăciun, atmosfera festivă te transpune într-o stare de sărbătoare perpetuă.
Târguri vechi de secole
Românii sunt începători în ceea ce priveşte târgurile de Crăciun, care au început să se dezvolte în ţara noastră după căderea comunismului. În Europa de Vest, însă, acestea au deja o tradiţie de câteva secole. Un eveniment asemănător pieţelor de Crăciun de astăzi este menţionat în Austria încă din anul 1294 – este vorba despre ”târgul de decembrie” de la Viena. După Austria, primele astfel de târguri au apărut în Germania, anumite regiuni din Franţa, Tirolul de Sud şi nordul Italiei.
Târgul de la Dresda, cunoscut ca Strietzelmarkt, datează din anul 1434, cel de la Bautzen, din 1384; târgul de Crăciun a fost menţionat la Frankfurt pentru prima dată în 1393, iar la Munchen în 1310.
Astăzi, milioane de oameni participă la aceste târguri de Crăciun, care se organizează în mai multe ţări, împrăştiind aroma şi atmosfera sărbătorilor de iarnă săptămâni întregi, din noiembrie şi până în ianuarie, în unele cazuri. În Germania şi Austria, târgurile şi-au păstrat denumirea iniţială, chiar dacă scrisă uşor diferit: Christkindlmarkt, Christkindlesmarkt, Christkindlmarket, toate au aceeaşi semnificaţie, ”târgul pruncului Iisus”. În mai toate oraşele, târgul este organizat în piaţa principală a oraşului şi include căsuţe de lemn, care vând bunătăţi de Crăciun şi articole specifice, de obicei făcute manual, de meşteri locali.
Viena, capitala pieţelor de Crăciun
Capitala Austriei este cea mai celebră şi cea mai frumoasă destinaţie de sărbători, căci acolo întâlneşti la tot pasul câte un „sat de Crăciun”. „Christkindlmarkt” din faţa Primăriei din Viena este una dintre cele mai cunoscute şi vizitate pieţe de Crăciun din Europa, căsuţele sale de lemn întâmpinând milioane de vizitatori anual. Târgul, vechi de sute de ani, îşi deschide porţile de la mijlocul lui noiembrie. Cele aproximativ 150 de standuri de vânzare oferă cadouri de Crăciun, decoraţiuni pentru brad, dulciuri şi băuturi calde. Toate atrag deopotrivă localnici şi turişti, iar pe parcursul lunii decembrie, coruri din întreaga lume interpretează colinde pentru iubitorii de muzică în sălile Primăriei.
Târgul de Crăciun de pe Freyung, situat în centru, este dedicat activităţilor tradiţionale. Încă din 1772, aici avea loc un târg de Crăciun, iar astăzi sunt încă la loc de cinste meşteşugurile cu decoraţiuni din sticlă şi ceramică tradiţională. În apropiere se află şi Târgul de Advent Am Hof, unde se găsesc de asemenea obiecte meşteşugăreşti.
Turiştii pot vizita şi Târgul cultural şi de Crăciun din faţa Palatului Schönbrunn, Satul de Crăciun de la Palatul Belvedere, târgul de Crăciun de pe Karlsplatz, cel de pe Spittelberg, sau târgul de Crăciun din Riesenradplatz, unde este centrul distracţiei.
Târgul cultural şi de Crăciun din faţa Palatului Schönbrunn oferă o atmosferă romantică în faţa clădirilor imperiale şi se transformă după Crăciun în târguri de Anul Nou. Şi aici se găsesc obiecte meşteşugăreşti tradiţionale, decoraţiuni de Crăciun realizate manual, concerte de Crăciun şi un program cuprinzător pentru copii, inclusiv un atelier de Crăciun.
Târgul de la Praga
Atmosfera Târgului de Crăciun din capitala Cehiei seamănă foarte mult cu cea a Târgului similar din Viena. La Praga, însă, târgul stă deschis până după Anul Nou, fiind cel mai lung din Europa; se desfăşoară în centrul istoric al oraşului, mai exact în Piaţa Oraşului Vechi şi în Piaţa Wenceslas.
Pe lângă standurile cu suveniruri, unde se găsesc tradiţionalele păpuşi din Cehia, foarte multe standuri servesc mâncare şi băutură, mai ales produsele tradiţionale – castane prăjite sau vin fiert. În centrul oraşului tronează un brad uriaş, împodobit cu peste 2.000 de beculeţe.
Turiştii care merg să viziteze Târgul de Crăciun din Praga pot lua parte la zeci de spectacole şi concerte. Foarte multe sunt simfonice sau de colinde şi se ţin în biserici.
Târgul de Crăciun din Praga este numit şi Winter Wonderland, iar numele lui în limba cehă este Vanochi trh. În capitala Cehiei există şi târguri de Crăciun mai mici, în Namesti Republiky şi în Havelske Trizste.
Berlin şi Nürnberg
Berlinul poate fi numit capitala Pieţelor de Crăciun din Germania, găzduind circa 60 de târguri. Marile bulevarde, pieţele şi muzeele, toate îmbracă haine de sărbătoare încă de la sfârşitul lunii noiembrie.
Dintre acestea, cea mai frumoasă piaţă de Crăciun este organizată la Palatul Charlottenburg, unde se adună 150 de comercianţi din toată Germania şi aduc cele mai frumoase obiecte de artă, antichităţi, bijuterii şi mâncăruri bune. Atmosfera e întreţinută de muzica clasică şi barocă şi concerte de colinde. Pentru cei mai mici clienţi se găsesc distracţii suplimentare: un carusel, o mini grădină zoologică şi cursuri de echitaţie cu ponei.
În Germania, la fel de faimos este târgul tematic de la Nürnberg, care începe în 28 noiembrie şi se încheie pe 24 decembrie, fiind celebru pentru frumoasele jucării din lemn lucrate manual şi pentru delicioşii cârnaţi Nürnberg Bratwurst, vinul fiert şi turta dulce cu miere. Acesta are cea mai lungă tradiţie din Germania, alături de cel din Dresda. Prima ediţie a evenimentului, organizată în Piaţa Mare a oraşului medieval, a fost organizată încă din secolul al XVI-lea.
Târgul de Crăciun de la Nürnberg a fost menţionat pentru prima dată în scris în anul 1628.
Un document datând din 1737 arată că la Târgul de Crăciun din Nürnberg erau prezenţi încă de pe atunci 140 de meşteri şi artizani locali, care îşi ofereau produsele spre vânzare. În zilele noastre, la târg vin în fiecare an 180 de meşteri şi artizani, care îşi vând produsele tradiţionale în căsuţe din lemn, decorate de sărbătoare cu roşu şi alb.
Omuleţii din prune şi Îngerul auriu
Fiind atât de vechi, acest eveniment este marcat de tradiţii şi obiceiuri care sunt respectate cu sfinţenie. De exemplu, în fiecare an, ceremonia de deschidere a târgului include rostirea Prologului de către Christkind – Îngerul Crăciunului. Această tradiţie datează încă de la prima ediţie a târgului, chiar dacă Prologul a fost modificat de câteva ori în anii ’50 şi ’60.
De asemenea, unul dintre cele mai aşteptate evenimente din program este Parada Felinarelor, o altă tradiţie specifică Târgului de la Nürnberg. Aproximativ 1.300 copii, având fiecare câte un felinar handmade în mână, traversează oraşul, din Piaţa Mare, unde este organizat Târgul de Crăciun, spre Castelul Imperial.
Pe toată durata târgului, oraşul se transformă într-un tărâm de basm, într-o adevărată ţară a Crăciunului. Pe lângă activităţile din cadrul târgului, sunt organizate şi expoziţii tematice, dedicate şi inspirate de sărbătoarea Crăciunului, în muzeele din oraş. Una dintre cele mai aşteptate şi apreciate este expoziţia de Crăciun de la Primăria Veche, unde sunt expuse piese din colecţia Muzeului de Jucării din Nürnberg, unele datând chiar din Evul Mediu.
O altă tradiţie îndrăgită şi specifică târgului de la Nürnberg este realizarea Omuleţilor din prune, Zwetschgenmännle. Peste 350 de figurine din prune, de la 9 la 22 centimetri înălţime, sunt aduse la târg; acestea au înfăţişări foarte variate, de la pianişti şi chitarişti, la bucătari, drăcuşori, cupluri îmbrăţişate, preoţi sau coşari. Simbolul târgului şi cel mai cumpărat produs este Rauschgoldengel, îngerul auriu, considerat ambasadorul Crăciunului. O asemenea figurină, un înger uriaş făcut din foiţe de aur, este expusă şi la intrarea în spaţiul expoziţional.
Italia şi Spania
Şi Piaţa Navona din Roma îmbracă, în fiecare an, hainele de sărbătoare, pentru a se transforma în cel mai mare târg de Crăciun din Italia. Magia Crăciunului cuprinde întreaga piaţă, sunt amenajate scene cu naşterea Mântuitorului şi nu lipsesc tradiţionalele căsuţe din lemn, unde se vând obiecte şi bunătăţi tradiţionale.
Datorită istoriei bogate, a celor trei splendide fântâni din piaţă şi a arhitecturii romane, Piaza Navona este locul ideal pentru a intra în atmosfera sărbătorilor de iarnă şi a magiei Crăciunului. Căsuţele pun la dispoziţia vizitatorilor jucării, figurine, cadouri pentru cei dragi, dar şi dulciuri de sezon: biscuiţi, castane coapte, mere coapte caramelizate, celebra nuga cu migdale şi miere, sau celebrul cozonac italian panettone.
Târgul de Crăciun se termină cu sărbătoarea Epifaniei, când vrăjitoarea cea bună, Befana, soseşte călare pe mătură şi împarte cadouri copiilor. Cei care au fost cuminţi primesc biscotti, torrone şi alte delicatese tradiţionale, iar cei mai puţin cuminţi se aleg cu nişte cărbuni (de obicei bomboane în formă de cărbuni), ceapă sau usturoi.
În Spania, cel mai mare târg este organizat la Barcelona, incluzând peste 280 de standuri cu articole artizanale de Crăciun şi decoraţiuni, dar şi haine şi bijuterii realizate manual, brazi naturali, scene cu Naşterea Domnului.
Târgul Fira De Santa Llucia, de pe Avenida de la Catedral, a fost organizat pentru prima dată în anul 1786, deci vorbim şi aici de o tradiţie îndelungată. Un obicei îndrăgit de copii are în centru „caga tió” – un buştean împodobit de Crăciun, despre care tradiţia catalană spune că aduce micuţilor dulciuri şi prăjituri, dacă este lovit cu un băţ magic.
Danemarca
Parcul Tivoli, cel mai mare din Danemarca, găzduieşte unul dintre cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa, aflat în Copenhaga. Vizitatorii, majoritatea danezi, suedezi, norvegieni şi germani, au la dispoziţie patinoare şi rollercoastere, pe lângă obişnuitele căsuţe cu suveniruri, decoraţiuni de Crăciun sau jucării, dar şi mâncare şi băutură. 50 de standuri sunt aşezate la intrare, oferind tricotaje scandinavice şi decoraţiuni tradiţionale de Crăciun, dar şi bunătăţuri tipice zonei: aebleskiver, gogoaşă la cuptor, sau glogg, vin fiert condimentat cu stafide şi migdale. Restaurantele oferă tradiţionalul „julefrokost”, adică prânzul de Crăciun, cu heringi muraţi, chifteluţe, friptură de raţă sau de porc, brânză şi budincă de orez.
Târgul pare desprins din basme, cu sute de brazi împodobiţi şi cu mii de luminiţe viu şi intens colorate. Lacul este transformat într-un mare patinoar, iar copiii pot călări pe ponei sau se pot fotografia cu Moş Crăciun şi cu spiriduşii.
În afara târgului din Parcul Tivoli, în Copenhaga mai sunt amenajate târguri şi în alte pieţe sau parcuri, astfel că întreaga zonă centrală a capitalei daneze se transformă, în perioada sărbătorilor, într-un tărâm de poveste. Târgul de Crăciun Hans Christian Andersen din Odense este cu adevărat unic în stil şi atmosferă, oferind o „iarnă în Ţara Minunilor” – cu lumini spectaculoase de Crăciun şi dulciuri tipice de iarnă.
Franţa
Christkindlesmarkt în Strasbourg este cunoscut drept “Capitala Crăciunului”, fiind cel mai vechi şi cel mai îndrăgit târg de Crăciun. Acesta cuprinde, de fapt, 12 pieţe într-una singură. Vizitatorii pot gusta covrigii tradiţionali sau turta dulce după reţetă franţuzească, pain d’épices, vinurile fierte condimentate de la standurile alsaciene de mâncare din Place des Meuniers sau produse locale din Place de la Gare. Elementul central se află în Place Kléber: un brad imens de Crăciun, sub ramurile căruia vizitatorii lasă cadouri pentru cei nevoiaşi.
La Paris, tradiţia pieţelor de Crăciun datează din secolul XI. Încă de la jumătatea lunii noiembrie şi pînă la începutul lui ianuarie, Oraşul Luminilor este plin, de la un capăt la altul, cu târguri de Crăciun şi este invadat de personaje de poveste. Una dintre cele mai frumoase Pieţe de Crăciun este cea de la Disney Village, unde sunt adunaţi laolaltă toţi eroii de sezon: reni, elfi, oameni de zăpadă, îngeraşi şi, bineînţeles, Moş Crăciun.
Cea mai mare şi mai cunoscută piaţă de Crăciun este cea de pe celebrul Champs-Elysées, unde mai mult de o sută de mici cabane de lemn vând obiecte de artizanat şi specialităţi delicioase venite din toate regiunile Franţei: şampanie, trufe, ciocolată, pate de gâscă, brânzeturi, clătite calde.
Festivitatea aprinderii luminilor de pe Champs-Élysées este un eveniment transmis în direct de televiziuni din întreaga lume, la care participă personalităţi din Franţa şi invitaţi de peste hotare. Copacii de pe Champ Elysees sunt acoperiţi cu ghirlande şi beteală, iar Turnul Eiffel feeric luminat domină atmosfera de sărbătoare.
Crăciunul englezesc
Magia Crăciunului cuprinde şi tărâmul britanic, astfel că şi Londra se îmbracă de sărbătoare şi este cuprinsă de febra cumpărăturilor. Încă din luna noiembrie, şi aici se deschid zeci de târguri de Crăciun şi expoziţii tematice de iarnă; în Trafalgar Square se împodobeşte un brad uriaş, în timp ce pe Oxford Street luminile de Crăciun se aprind încă din 12 noiembrie, iar vitrinele spun, fiecare, câte o poveste – mai ales la celebrul magazin Harrod’s. Un tărâm cu adevărat magic apare în Hyde Park, acolo unde Moş Crăciun îi aşteaptă pe toţi copiii.
Una dintre atracţiile aşteptate de londonezi este patinoarul amenajat în faţa Muzeului de Istorie Naturală, dar şi târgul de Crăciun din Chelsea Physic, cea mai veche grădina botanică a Londrei. Rând pe rând, nenumărate alte pieţe de iarnă sunt deschise în toate cartierele Londrei, concertele de Crăciun răsună în marile săli de concertele sau în incinta catedralelor, iar metropola intră în atmosfera de sărbători.
O altă locaţie des vizitată în această perioadă este Manchester, unde se găsesc nouă pieţe de Crăciun, cu peste 300 de standuri ce prezintă diverse oferte. De la produse locale şi de inspiraţie europeană, incluzând gemuri, lichioruri, chiar şi genţi de piele, târgul oferă câte un pic din toate culturile. Vizitatorii pot gusta delicatese din diferite ţări, precum gulaşul, paella, clătite daneze sau vin fiert după reţeta germană. Oraşul Manchester a intrat în topul celor mai căutate destinaţii din perioada sărbătorilor de iarnă şi datorită intensei vieţi de noapte.
Ungaria şi Estonia
Mai aproape de noi, Budapesta este socotită de mulţi cea mai frumoasă capitală europeană de pe Dunăre, iar atmosfera din preajma Crăciunului sporeşte farmecul acestui oraş. În capitala Ungariei, în numeroase locuri se amenajează pieţe de Crăciun, care adună căsuţe de poveste, luminiţe şi brazi, precum şi o mulţime de arome şi gusturi.
Piaţa Vorosmarty, chiar în zona centrală a oraşului, găzduieşte unul dintre târgurile emblematice ale Ungariei, dar şi fabrica lui Moş Crăciun. ホn piaţă sunt amenajate două scene, care găzduiesc spectacole pentru toate vârstele şi concerte.
Şi în Estonia găsim, la Talinn, o adevărată Ţară a minunilor pe timp de iarnă. Organizat în centrul vechi al oraşului, în Raekoja Plats, piaţa pietruită din faţa Primăriei care datează încă din secolul XV, târgul este împodobit cu sculpturi din gheaţă, un brad mare de Crăciun şi decoraţiuni. Vizitatorii sunt aşteptaţi cu delicatese locale, precum budincă, varza murată şi turtă dulce. Iar copiii sunt întâmpinaţi de însuşi Moş Crăciun, care vine însoţit de renii săi şi de spiriduşi.