Se antrenează pe gheață, dar obțin performanțe pe role: șase clujence vor reprezenta România la Campionatul Mondial de patinaj artistic pe role în linie
Sunt tinere, vesele, talentate și încrezătoare în propriile forțe. Muncesc cel puțin o oră și jumăte pe zi, timp în care învață să plutească, atât pe gheață, cât și în aer. Le-a plăcut atât de mult această „joacă” și armonia mișcărilor ce o înconjoară, încât au transformat-o în medalii. Echipa antrenată de Grety Marton, campioană la rândul său la patinaj artistic, și-a adăugat anul trecut în palmares nu mai puțin de 12 medalii: două de aur, cinci de argint și tot atâtea de bronz.
Cu toate că fetele ar dori ca iarna să dureze 12 luni, măcar prin intermediul unui patinoar acoperit, acest lucru nu este posibil, cel puțin deocamdată la Cluj. Astfel, micile patinatoare au trebuit să se adapteze condițiilor, unele de la vârste fragede: antrenamentele încep în forță pe gheață, după care continuă pe parchet, patinele fiind înlocuite cu role. Deși toate preferă gheața, în tot răul e și un bine: au devenit campioane la patinaj artistic pe role.
S-au întors de la Campionatul Mondial pe Role desfășurat anul trecut în Spania cu o medalie de argint (Teodora Luscalov), trei de bronz (Tania Turdean, Ioana Teodorescu și Sandra Costin) și cu locul trei la dans sincron (Alexia Neag, Teodora Luscalov, Tania Turdean, Ioana Teodorescu și Sandra Costin). Fetele au concurat alături de 100 de patinatoare din Rusia, Statele Unite, Spania, Franța, Belgia și Elvetia.
Câștigă medalii pentru Cluj, dar sunt legitimate la Mureș
La Cluj nu au concurență, fiind sigura echipă de patinaj artistic. Ba mai mult, pentru a participa la concursuri, fetele sunt legitimate la Clubul Sportiv Mureșul, singurul care are secție de patinaj artistic în zonă. Acest lucru nu reprezintă un impediment, ci un artificiu pentru ca sportivele să poată participa la cele mai prestigioase competiții din lume. Anul acesta, șase clujence vor reprezenta România la Wifsa World Open, Campionatul Mondial de la Geneva, care se va desfășura în perioada 26-28 iunie.
Oferta la fapte bune a fost activată
Un alt „artificiu” pentru ca fetele să poată reprezenta Clujul la cea mai importantă competițe pe role din acest an, se găsește pe site-ul youdeal.ro, un site de oferte clujean. Inițiativa este una inedită, fiind prima campanie de acest gen. Astfel, clujenii, dar numai, pot achiziționa o ofertă în valoare de 5 lei, bani ce vor fi donați echipei de patinaj artistic pentru a acoperi o parte din costurile de transport și cazare. „Suma minimă de care fetele au nevoie pentru a participa la Mondialul de la Geneva este de aproximativ 7.200 euro, dintre care transportul reprezintă 2.100 euro, cazarea 4.200 euro și echipamentul 900 euro. Dacă fiecare dintre noi donează câte 10 lei, nu trebuie să fim decât 4.400 de persoane care să le ajutăm”, se arată pe site. Până în prezent au fost achiziționate 123 de oferte.
„Cei de la You Deal au venit cu ideea. Au auzit de noi și au vrut să ne ajute. Au lansat campania respectivă și din câte a înțeles va mai rămâne pe site. Pentru noi orice ajutor e binevenit, pentru că e participarea la mondiale un efort financiar destul de mare: costumele costă, transportul costă, cazarea la fel”, a spus antrenoarea echipei.
Se antrenează iarnă, concurează vara
Ioana Teodorescu este elevă la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”. A început să patineze la vârsta de 9 ani, iar în câțiva ani a progresat enorm. „La 9 ani am pus prima dată piciorul pe gheață. Mama mea a fost cea care m-a determinat să încep acest sport. M-am dus la câteva antrenamente cu Grety. Al doilea sezon mi-am dorit eu să merg, pentru că mi-a plăcut. Am început să patinez pe patine de hochei. Mi s-a părut complicat când mi-am pus patinele de artistic în picioare. Prima săritură a mea, cadetul, am făcut-o pe patine de hochei, că nu aveam patine de artistic. Nu am crezut inițial că voi face patinaj artistic, dar orice e posibil. Am luat locul III la Campionatul Mondial de Role”, povestește Ioana. Pentru ea patinajul artistic reprezintă „multă muncă și eforturi fizice extraordinar de mari”. „Am avut câteva accidentări mai seriose. Un an nu am fost la competițiile pe role pentru că am avut probleme cu spatele. Sezonul acesta, iarăși am lipsit destul de mult pentru că am rămas blocată de spate”, povestește eleva. Lăsând la o parte accidentările, aceasta ar dori să aibă o carieră în domeniu și nu exclude posibilitatea ca pe viitor să devină antrenoare. „Aș dori să obțin loc I la Geneva. Lucrez încă la programul meu. Elementele vor fi destul de complicate, pentru că merg la seniori, nu mai merg la categoria mea. E prima dată când concurez la seniori. Am emoții, dar sper să fie bine. Pretențiile sunt enorme”, spune aceasta.
Tania Turdea are 14 ani. A început să patineze în 2008. A început acest sport la îndemnul unei prietene. Prietena ei s-a lăsat după câteva luni, dar Tania a continuat. „Am participat la mai multe concursuri de roleanul trecut am luat bronzul la Campionatul Mondial de Role. Am făcut tot ce am putut, a fost foarte bine. Pe gheață îmi place mai mult, pe role e mai greu. Piruetele, de exemplu, se pot face mult mai bine pe gheață. Pe gheață poți face zece rotații într-o poziție, pe role doar două. Avem antrenamente în fiecare zi. Dacă am avea patioar acoperit și ne-am putea antrena tot anul, am progresa mult mai mult. Oricum, cel mai mult progresăm iarna, iar la finalul sezonului suntem în forma cea mai bună. Ne pregătim iarna pentru ce se va întâmplă vara. Îmi place mult, vin și când nu am antrenamente”, spune sportiva.
Vicecampioană mondială
Teodora Luscalov, sau Dora, cum o alintă fetele, are 11 ani. Este elevă în clasa a șasea la Colegiul Naționale „George Coșbuc”. „La Campionatul Mondial de Role din Spania nu am avut deloc emoții. Apoi, la următorul concurs am avut multe emoții și nu mi-au ieșit așa de bine programele. Am avut două sărituri duble care m-au stresat. La mondiale, am avut rezultate foarte bune și am ieșit vicecampioană mondială. Am fost foarte încântată când am urcat pe podium, dar mai ales când am auzit imnul, a fost o senzație minunată. Medalia am pus-o în vitrină, împreună cu cupa. Părinții mei sunt niște oameni minunați care mă susțin, îmi iau rochii, îmi cumpără costumele, plătesc antrenamentele, drumurile, tot. Momentan fac patinaj artistic din plăcere, vom vedea ce se va întâmpla mai târziu. Mă antrenez zilnic, vin aici cu puțin timp înainte, după care intrăm pe gheață o oră și jumătate. În rest mă ocup de teme, școală”, spune Dora. Aceasta speră că în vară va face o figură frumoasă și că se va apropia cât mai mult de locul I. În prezent lucrează la pregătirea programului. Curajoasă, Dora va include și cele două sărituri care i-au dat bătăi de cap în trecut, la naționale.
Cea mai micuță componentă a echipei se numește Maia. Are șase ani și a început să patineze de un an. „A venit să învețe să patineze, a continuat cu rolele, iar când am văzut că nu mai am ce face cu ea la grupa mea de mediu, am adus-o să vadă ce fac fetele la performanță. Am adus-o pe gheață de o lună. A învățat aproape toate săriturile simple cu o rotație. Lucrăm intens la piruete. Deși e cea mai mică, e foarte ambițioasă. E singura care stă două serii de câte o oră și jumătate. Cred că se va descurca foarte bine în concursuri”, povestește Grety.
Momentan echipa lucrează la conceperea programului pe care îl vor prezenta în vară, la Geneva. Fetele își aleg melodiile favorite, dar dacă piesele nu li se potrivesc, acestea vor fi schimbate de comun acord. „Lucrăm câteva săptămâni la crearea programului, după care îl finisăm. Avem și o coregrafă care ne ajută. S-a văzut clar munca ei. Eu fac scheteul programului, iar ea îl finisează cu diferite elemente”, explică Grety.
Grety Maron s-a născut pe 25 octombrie 1971, la Cluj-Napoca. A urmat Facultatea de Științe Economice din cadrul Universității Babeș-Bolyai și Școala de antrenori, secția patinaj. În cariera de patinatoare se poate lăuda cu diferite premii, printre care cele mai semnificative sunt aurul la Campionatele Naţionale de patinaj artistic şi cu locul XIX la Cupa Prieteniei din Coreea de Nord.
A antrenat în Dubai
„Îmi doresc ca la Geneva să luăm cât mai multe medalii. Sunt importante pentru mine, dar mai ales pentru fete, care astfel văd că le este apreciată munca”, explică fosta sportivă. Aceasta recunoaște că acum are de două ori mai multe emoții decât atunci când se afla ea în fața juriului. „Când eram sportivă îmi era greu pentru că eu lucram, eu eram efectiv acolo și erau altfel de emoții. Aveam plăcerea că reușeam pentru mine. Acum, când reușesc ele, reușim împreună. Când intră pe gheață, am mari emoții. Eu mă fac că nu am emoții, dar pe dinăuntru curge apa. Mă bucur și eu cu ele, e o bucurie dublă, când lor le iese”, explică antrenoarea. Chiar dacă acum nu mai execută un program cap, coadă, aceasta nu poate sta departe de gheață. Le arată fetelor anumite elemente, pentru ale încuraja. „Eu la vârsta mea pot, cum spuneți voi că nu puteți? La sărituri nu mă bag, dar la piruete le bat”, spune aceasta.
Grety își dorește, ca dincolo de îndrumările sportive pe care le oferă fetelor, să le pregătească și pentru viață. „Vreau să fie conștiente că dacă vor să ajungă undeva, trebuie să muncească, nu neapărat în patinaj, ci în orice vor face în viață”.
Culmea, ironiei, Grey nu s-a gândit niciodată că va ajunge antrenoare: „Totul a venit de la sine”. A fost rugată să antreneze o fetiță rămasă fără antrenor, după care i s-a oferit un job în străinătate. „Am stat cinci ani și jumătate și am antrenat în Dubai. Acolo lumea patina pentru a se recreea. Copiii doreau să vină să facă mișcare într-un loc răcoros pentru că afară erau 48- 49 de grade. Apoi am venit acasă și am lucrat o perioadă într-un call center. Înainte, am fost stewardesă. Știam ce înseamnă zborurile și am acceptat jobul de la call center. Apoi, un coleg mi-a propus să antrenez mai mulți copii. M-a chemat apoi ca antrenoare la Iulis Mall. În cele din umă ne-am decis să ne facem patinoarul nostru”, explică fosta patinatoare. Pe viitor Grety își dorește să devină o antrenoare din ce în ce mai bună și să abordeze cu echipa ei și zona dansurilor. „Lor le place partea de spectacol, le place să creeze, fără stresul că nu îmi iese pirueta”, spune aceasta.
[stextbox id=”custom”]
Cu gândul la patinoarul acoperit de la Mureș
„Trebuie să ne mulțumim cu cele trei luni de gheață. Patinoare private nu sunt, cele existente sunt ale municipalității. Este un patinoar la Târgu Mureș, dar încă nu s-a dat în folosință. Stă clădirea acolo liniștită de câțiva ani. Eu înnebunesc când mă gândesc! Sunt 100 de km până acolo. Aș putea merge cu fetele în weekend. Părinții ar face efortul acesta. Dar până nu este gheață, nu am ce să fac”, spune aceasta. Astfel, după cele trei luni de iarnă, fetele vor încălța din nou rolele. O săptămână e mai dificil, până se obișnuiesc din nou cu sala, apoi totul merge de la sine.
În România, patinajul a început să fie practicat din a doua jumătate a secolului al XIX-lea.
La 17 februarie 1874 membrii „Asociatiei de patinaj” din Cluj au participat la primul concurs public.
La începutul secolului XX, Clujul devine centrul de activitate al patinajului, locul unde se desfășoară Campionatele Naționale de Patinaj.
Patinajul pe role inline a apărut pe plan mondial în urmă cu 19 ani și a ajuns în România în 2005.
România a organizat în iulie 2013, în premieră, Campionatul Mondial Open de patinaj artistic pe role inline. Competiția s-a desfășurat la Sala Polivalentă din București. Asociația Mondială de Patinaj artistic inline (WISFA) a atribuit României organizarea acestui Campionat Mondial în urma rezultatelor foarte bune ale sportivelor noastre pe plan internațional.
Patinoarele acoperite existente în prezent sunt:
- București – „Mihai Flamaropol”, care se află în renovare. În prezent există un patinor mai mic, în incinta Complexul comercial Liberty Center.
- Miercurea Ciuc – Vákár Lajos
- Galați
- Gheorgheni
- Buzău
- Brașov- „Patinoarul Olimpic”
- Cârța, jud. Harghita
[/stextbox]
Urmăriți în continuare o galerie foto realizată în timpul concursurilor la care au participat tinerele patinatoare.