Distracție plină de imaginație. Foto
Pentru două zile copiii clujeni au visat să zboare, să devină marinari sau, de ce nu piloți de curse. Imaginația a fost la cote înalte, la propriu, în cadrul unei expoziții de navomodele și aeromodele, organizată, timp de două zile la Cluj de Asociatia “Parinte în Florești”. Organizatorii spun că prin acest eveniment și-au propus să stârnească creativitatea celor mici și să invite în egală măsură părinții la joacă.
”Scopul nostru a fost să creăm un eveniment în care copii și părinții să fie implicați deopotrivă. Expo-modelism este un spațiu în care ne-am propus, alături de partenerii noștri și cu participarea membrilor cercurilor de aeromodele și navomodele din cadrul Palatului Copiilor din Cluj-Napoca, să promovăm modelismul ca și sport, să oferim astfel o alternativă atât copiilor, cât și părinților, pentru petrecerea timpului liber într-un mod recreativ și deopotrivă educativ”, a declarat Laura Boboș, președintele Asociației ”Părinte în Florești”.
Prezența numeroasă a copiilor și părinților indică un succes pentru inițiatorii acestui proiect. Vizitatorii au putut să admire machete de navomodele și aeromodele, dar și să participe la ateliere în cadrul cărora au fost inițiați de profesorii de la Palatul Copiilor în arta construcției machetelor zburătoare sau plutitoare. Cei mici au fost încântaţi să ia parte la activităţile de confecţionare de avioane sau vapoare din hârtie, iar în cadrul atelierului „Vreau şi eu să zbor pe Marte” copiii au construit cu mânuţele lor rachetomodele, sub îndrumarea studenţilor pasionaţi de aeronautică de la Asociaţia Euroavia. Nu au lipsit nici cursurile practice de automobilism şi automodelism, urmate bineînţeles de o demonstraţie de pilotaj al automodelelor.
Unul din cele mai aşteptate momente de către participanţi a fost concursul de pilotaj al automodelelor. Minicompetiţia s-a desfăşurat între perechi formate din parinte şi copil şi s-a bucurat de un succes enorm. În a doua zi de eveniment, vizitatorii expoziţiei au avut parte de alte activităţi între care şi un concurs de lansare de avioane, condiţiile de concurs fiind similare cu cele de la competiţia de pilotaj al automodelelor. Lansarea rachetomodelelor a fost punctul culminant al zilei, moment oferit de asemenea de studenţii de la Asociaţia Euroavia.
Modelismul, un hobby costisitor
Indiferent că vorbim despre navomodelism sau aeromodelism trebuie ştiut că acest hobby nu este la îndemâna oricui. De obicei totul începe dintr-o joacă. Apoi joaca se transformă în pasiune, iar practicanţii devin tot mai interesaţi să se perfecţioneze, să construiască aparate tot mai performante care ajung să coste până la câteva mii de euro. Am aflat aceste lucruri de la Adrian Secan, fost campion mondial de aeromodele. „De mic mi-au placut avioanele. Apoi am descoperit că pot construi şi ghida aeromodele, după ce m-am înscris la secţia de aeromodele de la Palatul copiilor. Aşa începe totul, după aceea, cu cât te perfecţionezi cauţi să obţii modele din ce în ce mai sofisticate, apare dorinţa de a concura”, explică Adrian.
La fel stau lucrurile şi în cazul pasionaţilor de vapoare în miniatură. Complexitatea unui navomodel diferă de la model la model, iar pentru realizarea lui e nevoie de multă răbdare, migală şi mai ales pasiune. Lucian Chiorean este profesor şi instructor de navomodelism în cadrul Palatului Copiilor din Cluj-Napoca şi îi învaţă pe cei mici cum să facă cele mai mari bărci, nave de curse sau de viteză, care evident trebuie să şi funcţioneze. „Secretul construcţiei unui navomodel presupune muncă şi iar muncă. Sunt zeci, sute de ore de muncă extraordinar de grea şi de migăloasă să construieşti un navomodel. În plus, această activitate, acest sport, pentru că până la urmă este și o disciplină sportivă, este o alternativă pentru petrecerea timpului într-un mod plăcut, constructiv”, povestește profesorul Chiorean. În concluzie aero sau navomodelismul este o artă care cere talent, îndemânare, tehnică, migală, imaginaţie, răbdare de fier, mii de ore de experienţă şi mai ales pasiune, o pasiune care a prins la foarte mulți români și, după expoziția de la sfârșitul săptămânii trecute, cu siguranță a găsit adepți și printre copiii și părinții care au participat la eveniment. Tudor Dascăl l-a dus pe ”juniorul” familiei și tizul său, Tudor, la expoziție și a rămas impresionat de machetele expuse. ”Am nimerit întâmplător aici, pentru că nu știam de expoziție. Am înțeles că doar pe internet a fost promovată expoziția, dar fiind la cumpărături copilul a văzut modelele și a vrut să intrăm să vadă și el vaporașele și avioanele. Am participat și la atelierul de modelat avioane, văd că i-a plăcut lui Tudor cel mic. Cine știe poate o să-l înscriem la cercul de aeromodele, sau de navomodele, ce i-o fi plăcând. E încă micuț, nu are decât 5 ani, nu știu dacă are suficientă răbdare, dar mi-ar plăcea să încerce, cine știe de unde iese următorul pilot de avioane”, spune amuzat Tudor tatăl.
Clujul a fost gazda RoWo
Anul acesta, în luna mai, Asociaţia Euroavia a organizat un eveniment dedicat pasionaților de rachetomodele. Întrecerea cunoscută sub denumirea RoWo este o competiţie de rachetomodelism, unde participanţii au avut posibilitatea de a-şi proiecta, construi şi lansa propriile modele de rachete sub stricta supraveghere a membrilor Asociaţiei Euroavia, studenţilor pasionaţi de aeronautică. În general modelele de rachete sunt realizate din materiale uşoare precum carton, lemn de balsa şi plastic, fără să depășească masa corespunzătoare puterii debitate de motor. Rachetomodelele pot fi lansate la altitudini de ordinul sutelor de metri, iar competiția constă în aprecierea corectitudinii calculelor făcute în vederea proiectării modelelor, a designului şi nu în ultimul rând, a performanţelor de zbor atinse de acestea, conform membrilor Euroavia.
Urmăriți în continuare o galerie foto realizată de Dan Bodea.