Dar din inimă pentru suflete în suferință
Trei copiii, Diana, Iuliu și Denis, pentru care fiecare secundă înseamnă luptă pentru viață, fiind diagnosticați cu leucemie la Clinica Pediatrie 2, au avut zilele acestea motive întemeiate de bucurie. Fiecare a primit o donație în valoare de 1000 de lei. Banii au fost dăruiți din suflet de către grupul „Urmașii lui Iancu”, din Zalău, la recomadarea medicilor Gheorghe Popa și Cristina Blag care au cunoscut situațiile dificile în care se află familiile celor trei copiii.
Diana are nouă ani și se află în spital din luna octombrie a anului trecut. „Am descoperit-o la școală că este bolnavă. Vomita și se plângea de dureri la picioare. A făcut febră. Nu ne-au ieșit bine analizele și ne-au trimis direct la Cluj. A făcut o infecție la intestin. Doamna doctor Blag mi-a spus diagnosticul, că are leucemie. Așa am început tratamentul. Toate sărbătorile am stat în spital, și de Crăciun și de Anul Nou. Mai am trei copii acasă de șase ani, cini ani și doi ani jumate. Am o viață foarte grea, mai ales de când Diana e bolnavă. Avem cheltuieli cu drumurile, noi suntem din Fildu de Mijloc, județul Sălaj. Tot ce îmi dorec e să fie bine Diana și să meargă înainte”, spune cu speranță, Crina Lingurar, mama Dianei. Speranța o are de la D-zeu și de la omul care se îngrijește în fiecare zi de Diana, medicul Cristina Blag: „Doamna doctor Cristina Blag a intrat în viața noastră, pentru copila mea, ca o mamă. O iubim foarte mult și o admir foarte mult. Se ocupă de toți copiii, nu contează că ești român, că ești țigan, ea are suflet și îi îngrijește pe toți copiii. Iubește foarte mult copiii, asta văd. Și îi pasă de ei. Am fost plecată cu Diana la Pediatrie 1, la control, și doamna doctor se interesa de noi. Ce e de nu mai vine Lingurar? A dat telefon și nu a fost liniștită până nu ne-a văzut iarăși aici pe secție”.
Cu lacrimi în ochi mama Dianei mulțumește celor care s-au gândit să le facă o astfel de bucurie: „Le doresc multă sănătate și bucurie, le mulțumesc că s-au gândit la Diana. Le doresc un an mai bun. E bine că ajută oamenii săraci care trec prin multe suferințe”.
Iuliu este cu șase ani mai mic decât Diana și a venit la clinică pentru controlul obișnuit. Tocmai din Ortelec, o comună de lângă Zalău. A fost diagnosticat cu leucemie acută limfoblastică la vârsta de un an. A urmat tratament în spital, iar acum îl urmează acasă. „Stau cu grijă lângă el. E greu. Am treisprezece copii”, afirmă mama lui Iuliu. Femeia mulțumește și ea cum știe mai bine: „Să le dea D-zeu sănătate și bucurie, copiilor și părinților”. Familia lui Denis, din comuna Bobota, județul Sălaj, a primit și ea același sprijin în bani ca cei doi copii, Diana și Iuliu.
„Urmașii lui Iancu” au donat cea mai mare sumă, aproximativ 70 de milioane de lei, lui Edit diagnosticată cu leucemie acută mieloidă la Institutul Oncologic Ion Chiricuță din Cluj-Napoca. Aceștia s-au alăturat astfel campaniei inițiată de familia și prietenii lui Edit, „Alături de Edit”, care și-a propus să strângă fondurile necesare pentru salvarea lui Edit, mai precis pentru transplantul de celule stem.
„Urmașii lui Iancu” sunt de fapt mai multe familii din Zalău care timp de cinci ani aduc spiritul sărbătorilor în casele prietenilor. Banii strânși în acest mod sunt donați persoanelor bolnave de cancer, în special copiilor.
Și în acest an, de mână cu pruncii lor, costumați în portul național și însoțiți de artiști inimoși (bihoreanul Ciprian Zopota, sălăjenii Paul Gal, Denisa Rolnic și Mitu Vlad, la vioară) au cântat colinde învățate de la bunici și străbunici. Colindele lor s-au auzit la Zalău și Șimleu Silvaniei, dar și la țară, în Sâg, Fizeș, Plopiș, Iaz, Drighiu. Un moment unic s-a creat în casele țărănești-muzeu de la Iaz. Tânăra Ligia Bodea, deținătoarea „comorilor” țărănești de la Iaz, a răsplătit efortul colindătorilor alăturându-se lor.
Costumele colindătorilor au fost asigurate gratuit de artistul popular Ileana Grațiana Pop. Rapsodul popular a colindat alături de grupul de zălăuani și a oferite momente unice prin urările și zicătorile specifie sărbătorilor de iarnă.