UBB, luată în calcul pentru dezbaterea Ponta-Iohannis
Candidatul ACL la funcţia de preşedinte al României, Klaus Iohannis, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Cluj, că acceptă o dezbatere publică cu Victor Ponta inclusiv la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca sau la Universitatea Bucureşti.
„Am avut o invitaţie de la Universitatea de Vest din Timişoara şi am spus că acel loc mi s-ar părea excelent. (…) Dar domnul Ponta confundă universitatea cu căminul cultural, la nivelul domniei sale de doctorat. Dacă nu doreşte Universitatea de Vest din Timişoara, nici o problemă, putem să venim la Babeş-Bolyai, putem să mergem la Universitatea din Bucureşti, putem să mergem la Facultatea de drept unde, dle Ponta, v-aţi luat doctoratul. Orice se poate. Sper că până la urmă o să reuşim să facem o dezbatere publică, voi avea eu grijă să existe o dezbatere publică”, a menţionat Klaus Iohannis.
El a mai spus că nu poate accepta infatuarea de care ar da dovadă Victor Ponta prin faptul că a stabilit fără consultări condiţiile dezbaterilor propuse.
„Candidatul Victor Ponta şi cu echipa domniei sale s-au aşezat şi s-au gândit: domnule, noi conducem ţara asta, ce naiba, stăm noi după sasul acela să negociem, nu se poate. Deci, au stabili ei de ei că trebuie să fie patru dezbateri, că trebuie să fie la astea patru televiziuni, că trebuie să fie la ora x şi y. Infatuare de prim ministru! Şi temele, tot au propus, au trimis fax şi gata, astea sunt negocierile. Dragii mei, nu aşa se face într-o democraţie. Aţi urmărit în SUA şi în altă parte. Se întâlnesc echipele, se negociază două-trei zile, unde se ţine, cine moderează, cam ce teme se abordează, câte întrebări pune fiecare, doar nu e harababură acolo, e o dezbatere în faţa naţiunii. Nu mi s-a părut just, fiindcă nu pot să accept această atitudine de infatuare din partea unui candidat”, a afirmat Iohaannis.
El a adăugat că nu ar fi echitabil ca numai anumite media să aibă acces la dezbaterile respective.
„Nu mi s-a părut chiar corect (…) fiindcă media nu înseamnă doar patru televiziuni de ştiri, media înseamnă foarte mult în România. Şi eu îmi imaginez o dezbatere publică, pe o platformă publică, unde absolut toată lumea, indiferent dacă lucrează pentru cea mai pontistă televiziune de ştiri sau pentru cel mai anti Iohannis loc să aibă aceleaşi şanse”, a menţionat Iohannis.
Klaus Iohannis s-a referit şi la primul lucru pe care l-ar face ca preşedinte al ţării, acela de a renunţa la imunitate: „Avem în momentul de faţă multe discuţii în jurul imunităţii şi vă spun: primul lucru la care vreau să renunţ este imunitatea preşedintelui României. Este nevoie, evident, pentru acest lucru, de discuţii cu partidele politice, în special acum cu comisia care se ocupă de proiectul de modernizare a Constituţiei României. Voi avea aceste discuţii şi voi solicita ferm să se renunţe la alineatul care stabileşte că preşedintele se bucură de imunitate”. El a mai spus că, de asemenea, vrea să se renunţe la imunitatea parlamentarilor: „Iar a doua chestiune se referă la imunitatea parlamentarilor. Toată lumea înţelege şi este de acord că trebuie să existe o protecţie pentru opinia politică şi sunt total de acord şi cred că toată lumea este de acord că parlamentarii nu pot fi traşi la răspundere penală pentru opţiunea lor politică. Dar dincolo de asta, este inadmisibil ca prin procedură parlamentară să poată fi împiedicată justiţia să-şi facă treaba. Aici lucrurile trebuie schimbate clar şi total. Aceste lucruri se pot face simplu: dacă noi toţi ni le dorim, atunci o să vedeţi că politicienii vor fi şi ei primii care şi le doresc, fiindcă vor votul dumneavoastră”.
Potrivit acestuia, doi dintre parlamentarii liberali cu probleme în justiţie ar trebui să demisioneze: „Eu cred că dl Akos Mora trebuie să plece din parlament. Optimal ar fi să-şi dea demisia. Dacă nu, atunci Senatul trebuie să voteze pentru încetarea mandatului domniei sale. Iar în cazul dlui Tudor Chiuariu, eu cred că un pas înţelept din partea domniei sale ar fi să plece din PNL”.
El s-a referit şi la Victor Ponta, despre care a spus că eun pericol pentru România: „Celălalt competitor, Victor Ponta, îmi permit astăzi să afirm aici, în faţa dvs, că dl candidat Victor Ponta este un pericol pentru România. Dl Victor Ponta este un pericol pentru democraţia din România. Prin modul în care ştie să conducă propriul partid, prin felul în care reacţionează la problemele societăţii şi prin felul în care vrea să deturneze natura problemelor. Dl Victor Ponta este un pericol pentru economia românească. Promite pomeni în stânga şi în dreapta, dar este incapabil să prezinte un proiect de buget pentru anul 2015. Aceste lucruri, dragii mei, vor duce la împovărarea populaţiei. Economia se va contracta, iar în anul 2015, cetăţeanul de rând va plăti nota de plată pentru o campanie electorală deşănţată din partea lui Victor Ponta. Dl Victor Ponta este un pericol pentru orientarea pro occidentală, pentru orientarea euro-atlantică a României. Prin felul în care domnia sa face politică şi conduce guvernul şi –Doamne, fereşte- ar conduce şi statul, ne îndepărtează de idealurile care ne leagă de partenerii noştri din Europa şi din SUA. Dacă va fi ales Victor Ponta preşedinte al României, în anul 2015 ne aşteaptă creşteri de impozite şi taxe, până şi Comisia Europeană a avertizat public România în această chestiune. Există pericolul să avem o abordare care nu ne satisface în privinţa ccotei unice, există pericolul renunţării la cota unică şi revenire la impozitare progresivă, lucru care ar fi o eroare mare. Există, dacă ar fi ales Victor Ponta preşedinte, pericolul real de aservire a justiţiei corupţilor. Există pericolul clar să ne trezim cu toţi corupţii amnistiaţi şi graţiaţi”.
Întrebat dacă este susţinut de Crin Antonescu, Klaus Iohannis a răspuns afirmativ: „Astăzi am avut un schimb de mesaje. Cred că lucrurile sunt foarte simple. Dl Crin Antonescu s-a implicat întotdeauna pentru o politică curată, pentru o politică liberală, pentru o politică a prosperităţii şi nu cred că în această etapă de campanie tema este dacă am vorbit astăzi sau ieri cu Crin Antonescu. Oamenii trebuie să se hotărască ce vor şi cred că ceea ce propun eu conţine această politică curată şi pentru prosperitate”.
Întrebat în continuare dacă Antonescu îl susţine şi dacă se implică în campanie, Iohannis a răspuns că este susţinut şi votat de fostul preşedinte liberal: „Asta este problema domnie sale şi cu siguranţă mă susţine şi mă votează. Cum va face practic acest lucru, să vă explice domnia sa cu proxima ocazie”.
Motivul refuzului confruntarii in formatul celor 4 dezbateri: B1, Realitatea, RTV, Antena 3 se acuza reciproc de partinire (propaganda), cu exceptia ultimelor doua intre ele. Acesta e un fapt notoriu. Prin urmare, niciuna dintre televiziuni nu va putea admite la final ca ansamblul celor 4 dezbateri s-a desfasurat intr-un cadru nepartinitor. Ca un corolar, cele 4 televiziuni recunosc ca ansamblul celor 4 dezbateri nu poate forma o opinie corecta si relevanta pentru public.
De asemenea, studiourile de stiri sunt intrebuintate pentru dezbaterea actualitatii cotidiene, or alegerea presedintelui este un eveniment extraordinar, solemn, ce nu corespunde actualitatii cotidiene. Prin urmare, studiourile de stiri nu pot asigura solemnitatea unei dezbateri prezidentiale. Solemnitatea momentului ar fi inlaturata si de faptul ca moderatorii de stiri se acuza reciproc de partinire.
Motivul propunerii unui cadru neutru: Asigura o suprafata plana ce va scoate in relief pentru public punctele tari si punctele slabe ale fiecarui candidat. In acest fel, devine mai usoara formarea unei impresii corecte si se reduce riscul dezamagirii pentru votantii ambelor tabere.