Seplecan a fost eliberat din funcţia de preşedinte al CJ Cluj
Actualizare: Noul președinte al CJ Cluj este Marius Mânzat, detalii aici
Consilierii judeţeni au decis, luni, într-o şedinţă extraordinară, să-l schimbe din funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj pe Mihai Seplecan.
El a fost demis cu 25 voturi pentru şi zero împotrivă.
Mihai Seplecan consideră ilegală demiterea sa şi a spus că va contesta hotărârea consilierilor judeţeni la prefect şi în contencios administrativ.
Pe 18 decembrie, consilierii judeţeni ai PSD au pregătit un proiect de hotărâre a CJ Cluj prin care să fie eliberat din funcţie preşedintele instituţiei, Mihai Seplecan.
„Județul Cluj este cel mai important județ din Transilvania, din punctul meu de vedere și din România, iar municipiul Cluj-Napoca este capitala istorică a Transilvaniei, al doilea centru universitar, capitala medicală și culturală. În consecință, nu se poate ca la conducerea județului Cluj, să avem un președinte asupra căruia planează suspiciunea ca și-a cumpărat o diplomă de absolvire a unei facultăți, falsă, aspect teoretic dovedit prin declarațiile rectorului respectivei universități”, a declarat, la acea dată, preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan.
În referatul care însoţeşte proiectul de hotărâre, iniţiatorii invocă prevederile legale în baza cărora se poate face eliberarea din funcţie a lui Mihai Seplecan şi argumentează demersul lor.
“Raportat la exigențele instituite de art. 94 alin. (2) din legea 215/2001 a administrației publice locale, republicată, luarea unei măsuri de urgență în ceea ce privește o situație care ar genera perturbarea ordinii și liniștii publice justifică convocarea unei ședințe extraordinare și luarea tuturor măsurilor necesare pentru a salvgarda aceste valori sociale. În acest context, ocuparea funcției de președinte al Consiliului Județean Cluj de către o persoană a cărei probitate morală este total compromisă de situația de a se prezenta (…) cu o diplomă de licență falsificată reprezintă atât o dovadă de încălcare a jurământului depus la momentul alegerii sale (…) cât și o dovadă certă că scopul domniei sale nu a fost de a fi președinte în interesul comunității care l-a ales, ci de a o obține, prin orice mijloc (chiar ilegal), o funcție publică și beneficiile acesteia”, se arată în expunerea de motive.
Un alt motiv invocat de consilierii judeţeni ai PSD ţine de activitatea preşedintelui Mihai Seplecan.
“De la momentul alegerii în funcția de președinte al Consiliului Județean Cluj, respectiv din 10 iunie 2015, domnul președinte Seplecan Mihai a reușit să creeze blocaje cu consecințe deosebit de grave atât la nivelul deliberativului din Consiliul Județean Cluj, cât și la nivelul aparatului de specialitate și mai ales la nivelul instituțiilor subordonate Consiliului Județean Cluj”, se mai arată în referatul proiectului de hotărâre.
Potrivit referatului, proiectele importante blocate ale CJ Cluj -depozitul de deșeuri, spitalul regional de urgență, proiectul de intermodal de la aeroport, extinderea pistei de la aeroport- nu s-au regăsit „decât tangențial și fără nici un efect” pe agenda lui Mihai Seplecan.