Octavian Buzoianu: ”Avem multe de făcut ca să avem un oraş aşa cum ni-l dorim”

Omul de afaceri Octavian Buzoianu și-a anunțat, în urma cu o săptămână, intrarea în cursa pentru Primăria Cluj Napoca. Buzoianu a acordat un interviu pentru Transilvania Reporter în care discută despre potențialul de dezvoltare a Clujului, despre postura de independent în care candidează, dar și despre locurile preferate din oraș.

După 14 ani, aţi decis să reveniţi în administraţia oraşului. De data aceasta aţi intrat în cursă pentru postul de primar al Clujului. De ce să vă voteze clujenii ? Care sunt proiectele dumneavoastră pentru Cluj-Napoca?
Sunt soluția viabilă, diferită de cea a partidelor politice. Reprezint, cred, dorinţa cetăţenilor pentru o altfel de abordare în administraţie. Consider că am o experiență profesională și de viață care mă recomandă, tot ce am realizat până acum dovedește că am viziune şi determinarea de a schimba.
Voi avea grijă ca proiectele majore, bune pentru Cluj, să fie continuate, dar atent şi profesionist coordonate. Voi avea o abordare diferită decât cea de până acum, voi trata problemele curente ale urbei noastre – urbanism, zone verzi, transport, curățenie, drumuri, școli, siguranța cetățeanului, cultură într-un mod pragmatic și transparent, alături de o echipă formată din experți în administrație.  În paralel voi iniţia o evaluare  completă care să identifice disfuncţionalităţile, dar mai ales căile de îmbunătăţire a proceselor administrative cu scopul aducerii lor mai aproape de cetăţean. Mă voi concentra pe o strategie punctuală pe termen mediu şi lung de dezvoltare a Clujului bazată pe resursele deja evidente care să fixeze prioritar oraşul nostru ca şi centru de excelenţă european în servicii, pe trei direcţii principale : tehnologii înalte, servicii suport, servicii medicale.
Aceste direcţii, bine gestionate, vor determina o creşterea economică pe toate domeniile în beneficiul clujenilor.

Cine sunt clujenii pe voturile cărora mizaţi, în primul rând ?
Mizez pe voturile tuturor clujenilor care simt că este momentul unei abordări noi în competiţia dură cu celelalte oraşe în atragerea resurselor. Clujul trebuie să se impună pe poziţia de capitală regională, exemplu de dezvoltare. Sunt sigur că pentru viitorul Consiliu local pot fi un bun mediator din calitatea de primar în așa fel încât cetățeanul și proiectele Clujului să fie promovate şi susţinute.

Cât de mult contează pentru clujeni faptul că dvs. nu sunteţi afiliat politic niciunui partid ?
Din ultimele cercetări sociologice  rezultă la nivelul ţării şi mai ales al Clujului o mare dorinţă a cetăţenilor de reducere a influenţei politicului şi cercurilor de interese în administraţie. Oamenii îşi doresc o administraţie profesionistă concentrată pe problemele lor şi pe o strategie care să le dea încredere în viitorul lor şi al copiilor lor. Știu sigur că cetățenii s-au săturat de promisiuni neonorate, proiecte nerealiste şi preferă o abordare decentă şi de bun simţ.

 

Veţi accepta să fiţi susţinut de orice partid care vă oferă sprijinul pentru competiţia electorală ?
Nu am cerut sprijinul, dar voi fi onorat de sprijinul tuturor celor care, implicaţi politic sau nu, vor arăta deschidere şi vor veni alături de mine spre binele clujenilor, dar echilibrat, fără compromisuri. Proiectele mari nu se pot realiza fără sprijin local şi central, dar pe de altă parte consider că depolitizarea administrației este un pas necesar pentru eficientizarea acesteia. Voi fi deschis spre dialog şi voi prelua fără rezerve orice propunere sau sprijin menite să aducă progres.

În ipoteza în care veţi fi ales primar, cum veţi gestiona relaţia cu partidele care v-au susţinut în campania electorală ?
Consider că voi fi un om de echilibru, un bun mediator și voi pune întotdeauna pe primul loc interesele cetățeanului și ale Clujului, fără a face compromisuri şi rabat de la principiile mele.
Sunt conștient că administrație locală eficientă se poate face numai în colaborare cu Consiliul Local compus în majoritate din reprezentanţi ai partidelor politice. Indiferent  de culoarea politică, de faptul că m-au susţinut sau nu, sunt reprezentanţii clujenilor şi trebuie respectaţi în munca lor.

Aţi anunţat la momentul intrării în competiţie că mizaţi pe experienţa dvs. profesională. În ce măsură credeţi că managementul unei companii poate să fie aplicat la nivelul unui oraş?
Managerul rămâne manager fie că activează într-o societate privată sau în administrație la fel cum angajaţi sunt mai implicaţi sau mai puţin implicaţi. Rezultatul muncii tuturor depinde de capacitatea liderilor de a-i motiva, de a-i convinge de importanţa muncii fiecăruia. Până la urmă este vorba de o gestionare eficientă a resurselor umane şi materiale aflate la dispoziţie.


După anunţul dvs. cu privire la intrarea în cursa electorală, au apărut reacţii care vă plasează ca fiind la originea plecării brandului Ursus din Cluj-Napoca. Povestiţi-ne care a fost rolul dvs. în compania Ursus, de-a lungul timpului, şi dacă numele dvs. este legat de relocarea producţiei din Cluj-Napoca.

Am devenit manager general al Ursus în 1991. Împreună cu colegii mei am stabilit o strategie şi un plan de acţiune care să transforme Ursus dintr-o companie locală în una puternică, naţională, lider pe piaţa berii în Romănia cu brand fanion URSUS, alternativă la riscul dispariţiei aşa cum s-a întâmplat cu alte companii din domeniu, mult mai puternice atunci. Vă aduceţi aminte de Silva Reghin, Azuga, Gambrinus şi altele? Sunt istorie! Niciodată fabrica din Cluj nu ar fi putut produce milioanele de sticle pe care astăzi scrie URSUS Cluj. Creşterea continuă a producţiei cerută de succesul URSUS a făcut tot mai greu de gestionat locaţia în centrul oraşului. Traficul greu este interzis în Cluj, deja înainte de anul 2000 aveam până la 100 de camioane de mare tonaj la coadă cauzând probleme majore locuitorilor din cartierele Plopilor şi Mănăştur. În plus, problemele de protecţia mediului deveneau tot mai acute. Am prevăzut acest lucru încă din  1995 şi am făcut un plan de relocare a fabricii la Gilău, dar, din păcate, acţionarii nu mi l-au aprobat optând strategic pentru achiziţionarea altor fabrici în România care au devenit URSUS (Timişoara, Braşov, Buzău). Ursus a fost cel mai important proiect profesional al vieţii mele până acum, este ca şi copilul meu, cum să-l rănesc?  În 2006, au început discuțiile relocării fabricii din Cluj stimulate de  introducerea obligativității marilor contribuabili de a-și depune declarațiile la București prin Hotărâre a Guvernului României, moment în care eu am decis să mă retrag din orice funcţie executivă dându-mi demisia. Nu am putut să opresc acest demers şi nu am dorit să fiu implicat!

Ce vă place cel mai mult la oraşul Cluj-Napoca?
Este un oraș viu, un oraş  “tânăr”, un oraș plin de oameni valoroşi cu energii creatoare. Un oraş cu istorie, multicultural şi multiconfesional, deschis spre viitor. Un oraş în care cetăţenii o iau înaintea administraţiei locale sau centrale forţând evoluţia. Sunt mândru că sunt clujean, sentiment pe care îl cultiv şi copiilor mei. Am avut multe oferte profesionale tentante în decursul carierei mele la nivel naţional şi internaţional, dar am refuzat tot ce m-ar fi îndeptat de Clujul meu.

Ce nu vă place la Cluj-Napoca?
Un copil, cetăţean străin vizitându-ne oraşul, întrebat dacă îi place Clujul a avut un răspuns drăguţ : ”Da, îmi place, dar este cam ruginit”. Avem multe de făcut ca să avem un oraş aşa cum ni-l dorim.

Care este locul dumneavoastră preferat din oraş ?
Cetăţuia. Este locul din care simţi oraşul şi poţi visa la viitorul lui.

Atunci când aveţi musafiri aflaţi pentru prima data la Cluj, unde îi duceţi în Cluj? Ce le arătaţi din oraş?
Centrul istoric. Este unicul oraş în România cu trei edificii religioase (Catedrala Ortodoxă, Biserica Catolică Sfântul Mihail, Categrala Greco-catolică) grupate, semn al multiculturalităţii şi modernităţii oraşului, exemplu în zona lui geografică.

Cum vedeţi Clujul peste 4 ani?
Iubesc Clujul şi cred în viitorul lui. Îl văd ca pe o capitală regională confirmată şi recunoscută, un loc al progresului, exemplu pentru cei din jur, nu numai în România.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Gavrilescu Rares says:

    Iertat sa imi fie acest comentariu, dar daca un manager de top cum se pretinde domnul Buzoianu vine in fata unui oras aflat intr-un moment de rascruce, cu un discurs cu – o sa facem, vedem – fara niciun proiect concret (nu ca ar fi de ajuns unul), atunci inseamna ca parem naivi. Cum este posibil sa nu existe reactii la astfel de zambete naucitoare si linistite, cand orasul are nevoie de un reset aproape total? Multumesc

  2. mircea marcel says:

    Cred ca e momentul unei abordari complet diferite la conducerea orasului.Actualii politicieni dovediti sau inca nedovediti de DNA, nu mai sunt personae de incredere si noi trebuie sa le aratam prin vot acest lucru;daca nu o facem vom perpetua aceasta stare de lucruri si va fi numai vina noastra.Aparitia in sfera politica a unei noi clase de independenti, care vor forma nucleul noii clase politice este necesara.candidatura d-lui Octavian Buzoianu face parte din acest nou val in politica romaneasca si merita sustinuta.Omul a dovedit de altfel, ca are calitati de manager de top, asa ca putem merge pe mana lui-oricum va fi mai bine decat cu dalmatienii actuali.

  3. alintimis says:

    Nimic concret, doar blabla-uri

Postaţi un comentariu