Mircea Dolha: Directorul RMGC vrea să impună Parlamentului cum să fie votată o lege
Membru al Comisiei speciale care se ocupă de proiectul de la Roşia Monată, deputatul liberal Mircea Dolha se declară dezamăgit de atitudinea celor de la Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) despre care spune că doresc să impună legea în forma pe care o doresc ei. Acesta îl acuză pe directorul RMGC, Dragoș Tănase, că “a încălcat grav atât principile democrației cât și principiile bunului simț”.
„Din păcate, am și un sentiment de dezamăgire vizavi de modul în care gândește directorul general al RMGC, Dragoș Tănase, și anume de răspunsul dat la întrebarea mea din timpul audierilor: dacă RMGC își va menține angajamentul privind cedarea către statul român a unor participații, astfel ca statul să dețină 25% din capitalul social, răspunsul a fost unul de natură să indigneze. Dragoș Tănase mi-a precizat că RMGC își va menține angajamentul doar dacă proiectul de lege existent în Parlament va fi votat fără modificări și, de asemenea, dacă redevența nu va crește peste 6%. Aici, directorul general al RMGC nu face altceva decât să impună Parlamentului cum să fie votată o lege. Prin declarația făcută, Dragoș Tănase — chiar dacă este parte direct implicată și direct interesată în realizarea proiectului Roșia Montana — a încălcat grav atât principile democrației cât și principiile bunului simț. Domnia sa trebuie să știe că art. 69, alin.2 din Constituție, prevede că «orice mandat imperativ este nul». Și indiferent dacă o persoană este parte implicată sau nu, Constituția trebuie respectată de toată lumea”, a declarat Mircea Dolha.
Deputatul Dolha spune că discuțiile din cadrul comisiei sunt foarte importante pentru senatorii și deputații care urmează să legifereze, și consideră că aceasta este foarte importantă, un veritabil exerciţiu democratic.
„Activitatea acestei comisii mai poate fi considerată ca fiind un real exercițiu de democrație prin amplele audieri și dezbateri organizate. Au fost audiate la comisie atât persoane implicate direct în proiect, cât și persoane care se opun proiectului; au fost audiați specialiști de marcă atât din zona care promovează proiectul, cât și din zona care îl consideră că este nociv și/sau ineficient pentru România, au fost audiați specialiști neutri, reprezentanți ai autorităților statului, reprezentanți ai societății civile — atât din tabăra ‘pro’ cât și din tabăra care se opune — au fost audiați, la cerere, simpli cetățeni, am avut onoarea să audiem și membri și inclusiv președintele Academiei Române, a mai adăugat deputatul.
Dolha se declară imparţial
Cu toate că formaţiunea politică din care face parte s-a declarat împotriva proiectului, deputatul susţine că este imparţial. „Chiar dacă Partidul Național Liberal a luat decizia ca acest proiect de lege să fie respins, pe parcursul audierilor, am fost imparțial, obiectiv și nu m-am antepronunțat”, spune parlamentarul.