Kelemen Hunor: O reducere a pragului la referendum nu este corectă
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că sesizarea Curţii Constituţionale de către preşedintele Traian Băsescu privind neconstituţionalitatea legii referendumului era de aşteptat, apreciind că o reducere a pragului la referendum nu este corectă pentru că creează o asimetrie.
‘Şi noi am sesizat Curtea Constituţională, prima dată în vară, când a fost votată legea în Parlament şi am avut argumente pertinente zic eu, spunând, printre altele, că o reducere a pragului la referendum nu este corectă fiindcă creează o asimetrie în ceea ce priveşte alegerea unui primar, de exemplu şi demiterea unui primar. Sau în legătură cu reorganizarea administrativă, iarăşi creează o asimetrie şi noi considerăm că trebuie să iei o decizie simetrică.Ori la referendum şi la vot te duci fără un cvorum şi cei care s-au dus au luat o decizie în funcţie de voturile pro şi contra şi atunci şi la demitere sau la referendum poţi să mergi pe această variantă simetrică ori stabileşti un prag, dar atunci pragul trebuie să fie pentru ambele situaţii. Noi am acceptat decizia Curţii Constituţionale fiindcă aşa este normal într-o democraţie, dar nu am înţeles motivaţia şi nu am înţeles logica: va deveni constituţională peste un an de zile’, a declarat duminică, pentru Agerpres, Kelemen Hunor.
Liderul UDMR a adăugat faptul că, indiferent de pragul de participare la referendum, trebuie ţinut cont de anumite principii şi de un anumit echilibru în societate.
‘Era de aşteptat să vină şi preşedintele cu o astfel de sesizare. Eu cred că indiferent dacă ai o majoritate de două treimi, de 70% sau eşti la limită, de 50% plus unu, trebuie să ţii cont de anumite principii. E bine să ţii cont şi să te gândeşti la anumite principii şi la un anumit echilibru în societate, de aceea aşteptăm decizia Curţii Curţii Constituţionale şi o vom respecta’, a menţionat sursa citată.
Preşedintele Traian Băsescu a trimis sâmbătă preşedintelui Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, argumentând că aceasta ar permite posibilitatea adoptării prin referendum a unor măsuri lipsite de legitimitate populară şi ar duce la nerespectarea dreptului poporului român de a exercita suveranitatea de stat pe calea directă a referendumului.
Şeful statului afirmă, în motivele sesizării, că pragul de participare la referendum, de 30% din alegătorii înscrişi în liste, contravine principiilor constituţionale, deoarece manifestarea democratică a suveranităţii poporului se asigură doar prin participarea majorităţii cetăţenilor la o consultare populară, adică 50% plus unu.
Preşedintele consideră că noua lege a referendumului, adoptată recent în Parlament şi trimisă la promulgare, contravine dispoziţiilor Constituţiei României potrivit cărora drepturile şi libertăţile cetăţenilor reprezintă valori supreme, suveranitatea naţională aparţine poporului român care o exercită inclusiv prin referendum, iar niciun grup şi nicio persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu.