Ioan Hosu crede că Emil Boc, Liviu Alexa şi Aurelia Cristea îşi vor disputa fotoliul de primar
Sociologul Ioan Hosu crede că alegerile locale şi parlamentare din acest an vor fi precedate de campanii electorale mult mai vii decât în rândurile anterioare.
El apreciază că în privinţa campaniei pentru alegerea primarului municipiului Cluj-Napoca va fi o luptă strânsă între Emil Boc, Liviu Alexa şi candidatul PSD, probabil Aurelia Cristea, chiar dacă primarul în funcţie are prima şansă.
„Până în acest moment se prefigurează trei posibili competitori care contează, dar cu foarte mari şanse de reuşită va fi probabil actualul primar. Şi legea îl favorizează şi istoria recentă a Clujului arată că există un anumit comportament al clujenilor. Deci, sunt posibil trei candidaţi: actualul primar, Emil Boc, Liviu Alexa, care şi-a anunţat public candidatura şi o primă variantă a programului electoral, şi probabil o să avem şi din partea PSD candidatura doamnei deputat Aurelia Cristea; rămâne de văzut dacă PSD îşi va menţine candidatul. Chiar dacă finalul credem că e aproape cunoscut, va fi o competiţie mai strânsă comparativ cu alegerile anterioare. S-ar putea ca elementul de continuitate prelungită să producă în unele segmente de electorat o anumită saturaţie sau uzură şi atunci rămâne de văzut dacă şi cum Emil Boc va reuşi să aducă aer proaspăt în povestea acestea. Cel puţin din partea lui Liviu Alexa vedem destul de multe idei care s-ar putea să aibă priză în anumite segmente de electorat, dar asta nu ştiu dacă va schimba hotărâtor sau va creşte exponenţial ponderea celor care îl votează. O parte din ideile sale par să fie fezabile, credibile şi realizabile în Cluj şi asta va disloca din electoratul lui Emil Boc sau din bazine electorale care erau în aşteptare. Nu cred că va fi o campanie liniară sau ternă, pentru că cel puţin prestaţia lui Liviu Alexa va fi una care va dinamiza lucrurile, aspect care îi va antrena şi pe ceilalţi. Deci, cei trei contează în această competiţie, pentru că îl vor forţa pe Emil Boc să comunice, să explice, să-şi prezinte proiectul într-o altă manieră”, spune Ioan Hosu.
El nu crede că în timpul rămas până la alegeri ar mai putea să apară candidaţi surpriză cu şanse pentru câştigarea funcţiei de primar: „Candidaţii necunoscuţi până acum nu cred că vor mai putea produce surprize majore. Totuşi, e nevoie de un pic de notorietate, de o prezenţă şi de o prestaţie în comunitate. În privinţa PSD, nu cred că mai pot fi mobilizate alte persoane, alte echipe, alte concepţii. Nu cred că personalităţile PSD din spaţiul academic, din zona de business vor opta pentru un traseu în administraţia publică locală”.
Ioan Hosu s-a referit şi la prestaţia de până acum a parlamentarilor clujeni şi la schimbările de strategie la care vor fi obligate formaţiunile politice, atât pentru alegerile parlamentare, cât şi pentru cele locale.
„La nivel de judeţ, de departe cea mai vizibilă şi mai prezentă e doamna deputat Aurelia Cristea, cu proiectele de legi şi campaniile pe care le-a iniţiat. Dezbaterile publice pe care le-a organizat în ultima perioadă au scos-o în evidenţţă. În rest, nu avem, din păcate… Parlamentarii Clujului se comportă destul de provincial, adică sunt destul de tăcuţi şi lipsiţi de iniţiativă, deşi, la ce bază de consultare au –universitari, studenţi etc- ar fi putut fi venit cu iniţiative. Nu am văzut acest lucru, cu excepţia Aureliei Cristea. Pentru alegerile viitoare, cu siguranţă partidele vor fi provocate de noile apariţii de pe scena politică, de noile formaţiuni. O să asistăm la o dinamizare în ceea ce înseamnă organizaţii politice, nu neapărat partide. Cu siguranţă la locale o să vedem grupări şi expresii ale unor comunităţi, vecinătăţi, zone din Cluj. Cred că ce vedem la UDMR, cu liste de candidaţi mai ales din zona societăţii civile, o să vedem şi la partidele româneşti. Vor fi mulţi tineri, mulţi tineri care n-au mai făcut politică, reprezentanţi ai zonei de antreprenoriat, civism, ai unor zone care n-au mai fost reprezentate”, a completat Ioan Hosu.
Un exemplu în ceea ce priveşte schimbarea semnificativă a ofertei electorale îl reprezintă UDMR. Preşedintele UDMR Mureş, Brassai Zsombor, a anunţat că va propune formaţiunii sale ca primele locuri pe listele de consilieri pentru alegerile locale să fie ocupate de persoane care vin din zona societăţii civile: „Primele locuri le-ași oferi pentru cei desemnați de biserici, de organizația femeilor, de organizația tinerilor și câteva locuri pentru organizații importante în alte domenii ale societății, cum ar fi societatea pedagogilor, economiștilor, de asistență socială etc. Cred că şase din primele 10 locuri ar trebui alocate pentru organizații civile sau de specialitate”.