În USR se critică democratic
Deputatul USR Emanuel Ungureanu a declarat, sâmbătă, în cadrul prezentării sale pentru funcţia de preşedinte al partidului, că toţi cei din partid trebuie să aibă capacitatea de a-i atrage pe alţii mai buni decât ei şi de a le ceda locul.
„Este timpul pentru autoperfecţie. Toţi suntem nişte foşti (…). E bine să ne dăm seama până unde putem merge şi să avem această capacitate extraordinară să-i capacităm pe oamenii mai buni decât noi ca să ne ia locul”, a subliniat Emanuel Ungureanu.
În context, el a criticat schimbarea atitudinii USR faţă de Dacian Cioloş.
„Sunt atâţia Dacian Cioloş pe care noi ar trebui să-i lăsăm să intre la noi în partid şi să avem această capacitate şi maturitate să le lăsăm locul”, a punctat deputatul USR.
El s-a arătat nemulţumit şi de discursul lui Nicuşor Dan.
„Dragă Nicuşor, acest partid are nevoie ca de aer de un lider care să împace. Discursul tău nu m-a inspirat deloc. Sper că, dacă vei fi în continuare preşedinte, să te întâlneşti -şi te rog în faţa tuturor- cu cei pe care nu i-ai nominalizat şi să faci bine acestui partid. Şi dacă vei mai fi preşedinte, şi dacă nu”, a spus Emanuel Ungureanu, deplasându-se pentru acest lucru chiar în faţa lui Nicuşor Dan.
Anterior, în discursul său, Nicuşor Dan a ridicat „două probleme”.
„O problemă este acest conflict intern între progresişti şi conservatori. A fost un acord pe care l-am avut la începutul formării acestui partid, a fost un acord implicit pentru fiecare dintre noi, când am intrat în USR, că acest partid acceptă pluralitatea ideologică. Din păcate, constat că se consumă o cantitate uraişă de energie în dezbaterea aceasta între progresişti şi conservatori şi, mai, rău, văd la colegi cu o atitudine extremistă sau cel puţin de neacceptare a punctului de vedere al celuilalt (…) A doua problemă e şi mai gravă. E vorba de încrederea în noi înşine. (…) Atitudinea unor colegi faţă de mine m-a descumpănit. (…) S-a creat o mitologie în interiorul USR în care unii vor democratizarea şi alţii, printre care şi eu, nu vor; unii vor dezbatere şi alţii, printre care şi eu, nu vor dezbatere. (…) Sunt consternat de faptul că sunt colegi de-ai noştri care cred în mitologia asta. (…) Sunt mâhnit de faptul că atunci când lucrurile astea apar, oamenii nu adresează întrebări pe faţă”, a spus Nicuşor Dan.
„Candidez cu o platformă pe care am numit-o „USR schimbă România”, pentru că miza noastră este să luptăm împreună să aducem România la normalitate. Acesta este motivul pentru care fiecare dintre noi a intrat în politică”, a mai spus Nicuşor Dan.
El a reiterat faptul că obiectivul său e ca USR să devină a doilea partid alţării, „să se bată cu şanse la primăriile marilor oraşe, la alegerile locale din 2020, să avem un scor la alegerile parlamentare din 2020 care să ne permită să propunem primul ministru”.
Între discursurile lui Nicuşor Dan şi Emanuel Ungureanu şi-au făcut prezentările celilalţi doi candidaţi la fucţia de preşedinte,
„În această platformă m-am orientat în principal înspre nevoile universale ale omului, nevoia de apă, de aer, nevoia de comunitate. (…) România nu va deveni brusc o ţară bogată, dar poate să le ofere oamenilor sentimentul de apartenenţă. (…) Eu nu vreau să concurez preşedintele, pentru că eu nu-mi doresc puterea. Eu îmi doresc să fim solidari cu toţii şi să punem cu toţii puterea acolo, nu s-o luăm. (…) Noi nu suntem Partidul Salvaţi România, ci Uniunea Salvaţi Români şi trebuie să ne unim. (…) Cred că noi scriem istoria aici, scriem istoria USR şi scriem istoria României, o Românie salvată de minciună, de hoţie, de corupţie”, a spus candidatul Cornelia-Florina German.
La rândul său, candidatul Șerban Marinescu a spus că USR trebuie să fie mai hotărâtă în luarea deciziilor, împreună, şi că lipsa acestora poate să coste partidul.