Firma clujeană Net Brinel va număra voturile românilor la locale
O firmă clujeană, Net Brinel SA, va număra şi centraliza voturile românilor pentru alegerile locale din iunie 2016.
Autoritatea Electorală Permanentă este beneficiarul şi firmei clujene i-a fost atribuit contractul de „servicii de programare software pentru numărarea şi centralizarea rezultatelor votării pentru alegerile locale 2016”.
„Obiectul achiziţiei îl constitue serviciile de programare de software de aplicaţie ce se vor presta pentru realizarea sistemului de proceduri şi instrumente software de prelucrare a datelor şi editarea de rapoarte necesare centralizării rezultatelor votării pentru alegerea reprezentanţilor administraţiei publice locale din anul 2016”, se arată în contractul de atribuire.
Valoarea contractului este de 6, 6 milioane de lei.
Administratorul Brinel, Marcel Borodi, a explicat pentru Transilvania Reporter care va fi rolul companiei în procesul electoral: „Anul acesta s-au cerut nişte condiţii extrem de drastice, să fie 99, 9% disponibilitate 24 cu 7, lucru care n-a fost nicicând în ediţiile anterioare şi partea asta ne obligă să avem la fiecare birou electoral judeţean oameni şi dotare cu care să asigurăm redundanţa respectivă, să nu fie blocat nimic mai mult de x minute, câte rezultă din calculul respectiv, pe toată durata procesului electoral. Vor fi servere puse peste tot, vor fi echipamente de stocare, oameni în fiecare judeţ. Noi am mai participat ca subcontractori într-un asemenea proces, dar am în echipă şi oameni care au mai participat într-o activitate similară în ediţii precedente”.
El a mai spus că au fost două runde de negociere pentru atribuirea contractului şi că la prima dintre ele, în februarie, au fost mai multe firme participante.
Marcel Borodi doreşte să înlăture şi eventualele suspiciuni cu privire la posibilitatea interferării în procesul de votare şi a precizat că, de fapt, nu oamenii săi numără voturile: „Noi gestionăm un proces, dar datele respective sunt doar pe liniile asigurate, cred, de STS, deci nu există posibilitatea ca noi să interferăm în procesul respectiv. E un fel de scanare, procesare, siguranţă, oameni, echipamente, dar nu am putea în nici un fel să le prelucrăm altfel. Sunt imagini care se iau şi se transmit mai departe, deci nu intervenim în nici un fel, nu putem altera rezultatul. Nu noi numărăm, ci scanăm procesele verbale, le transmitem, le centralizăm, dar nu am putea interveni la unul în plus sau unul în minus. Cum este imaginea, aşa o transmitem mai departe. Nu softul nostru ar putea să facă un rezultat mai bun sau mai prost, Doamne fereşte!”.
Compania Brinel împlineşte, în acest an, 25 de ani de activitate în domeniul IT.