Daniel Buda, vechiul şi noul preşedinte al PNL Cluj
Consiliul de Coordonare Judeţean al PNL Cluj, la care participă peste 400 de delegaţi, a ales, duminică, noua conducere a organizaţiei şi pe preşedintele acesteia.
Singurul candidat pentru funcţia de preşedinte a fost actualul preşedinte, europarlamentarul Daniel Buda, care a câştigat un nou mandat, cu 11 voturi împotrivă şi 389 pentru. El îi are ca prim vicepreşedinţi pe senatorul Marius Nicoară şi pe primarul de Huedin, Mircea Moroşan.
Printre invitaţi s-au numărat preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, secretarul general Cristian Buşoi, candidaţii pentru funcţia de preşedinte al PNL -Ludovic Orban şi Cătălin Predoiu-, primarul Emil Boc, preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe.
Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a spus că partidul pe care îl conduce n-ar fi fost mai „breaz” la guvernare decât cei care guvernează în prezent: „PNL are o mare provocare la alegerile interne din 17 iunie, iar dvs, ca reprezentanţi ai unei organizaţii fanion, aveţi obligaţia să daţi semnalul unei decizii raţionale, înţelepte şi rezolvabile pentru viitorul PNL. (…) Din nefericire, la nivel naţional, împotriva unor rezultate foarte bune în unele locuri, PNL a fost praf. (…) După acest praf de la alegerile parlamentare riscăm să nu înţelegem unde am greşit şi să repetăm erorile în unele locuri. (…) Faceţi un mic exerciţiu, dragi colegi, şi gândiţi-vă: dacă am fi ajuns la guvernare, cu acest partid care se zgâlţie din toate încheieturile, credeţi, oare, sincer, că PNL ar fi fost mai breaz la guvernare decât cei care sunt acum? Mi-e teamă că în unele locuri, nu. Şi asta pentru că am fost în trecut fără fermitate, fără consecvenţă, fără o direcţie egală asumată. (…) Am avut în trecut o cruntă lipsă de dialog între noi, o ruptură între centru şi baza partidului, o fractură între PNL şi cei din exteriorul nostru, o fractură în interior, între conducerile organizaţiilor judeţene şi baza celor mulţi”. Potrivit acesteia, există două căi pentru viitorul PNL, în una dintre acestea, „Brătienii s-ar răsuci în mormânt”: „Soluţia este la dvs şi sunt două căi. Una în care cădeţi pradă iluziilor, în care unii sunt pur sânge, dar oricând sunt dispuşi să pactizeze sau să facă blat cu PSD, de se răsucesc Brătienii în mormânt. (…) În acelaşi timp, în interiorul PNL aveţi o alternativă, iar alternativa este să unim toate forţele celor buni din PNL, să fim uniţi, orientaţi spre ceea ce aşteaptă oamenii de la noi, cei din exterior, şi mai puţin de funcţiile pe care le deţinem şi să demonstrăm zi de zi că PNL poate fi alternativă la PSD. Eu asta cred că este soluţia”.
La rândul său, prim-vicepreşedintele PNL, Cătălin Predoiu, le-a cerut liderilor liberali, să-şi declare afacerile pe care le au cu cei din PSD: „Duplicitatea internă este văzută şi din exterior, ni se reproşează inconsecvenţa mesajului, ba suntem de dreapta, ba de centru, ba de stânga. Mai trebuie ceva făcut în viitor, avem nevoie de mai mult deranj la adresa PSD, pentru că oamenii din afara partidului încă ne suspectează că avem o oarecare edulcoraţie faţă de ei. Eu aş cere să ne declarăm toţi liderii afacerile cu PSD, care sunt şi care au. Ar fi interesant. Este normal să vedem de ce contra PSD se ridică atât de puţini lideri, sunt lideri ai partidului care au uitat de PSD, şi nu mă refer doar la centru. Este normal să ne câştigăm încrederea arătând cetăţenilor că nu avem nici un fel de conflict de interes în materie de PSD, atunci oamenii vor înţelege că putem să ne luptăm cu ei şi că îşi pot încredinţa destinele politice PNL”.
În schimb, liberalul Ludovic Orban a văzut armonia existentă între Emil Boc şi Marius Nicoară şi îşi pregăteşte suliţa pentru a răpune balaurul roşu: „Eu cred în destinul PNL. Aşa cum Emil Boc avea la sfârşit de carieră după mandatul de prim ministru şi a răspuns prin victoria absolut strălucită de la alegerile din 2012 pentru funcţia de primar, la fel cred că PNL are forţa de a renaşte. Vă felicit pentru înţelegerea, armonia şi unitatea de care daţi dovadă. Unul dintre motivele pentru care cred în PNL este că-i văd alături pe Emil Boc şi pe Marius Nicoară, care au fost în 2012 protagoniştii unei bătălii neadevărate, epopei, şi împreună cred că au luat vreo 100.000 de voturi din vreo 114.00, adică aproape 90% din voturile clujenilor. Şi când îi văd împreună şi într-o relaţie atât de armonioasă şi prietenească, am convingerea că în PNL această armonie şi înţelegere va deveni regulă. (…) După zăpada mieilor, vin vremuri bune pentru PNL. Trebuie numai să ne alegem cu înţelepciune conducătorii, trebuie, după aceea, ca aceia pe care i-am ales să nu-i lăsăm să facă ce vor şi să-i tragem de mânecă de fiecare dată când greşesc. Trebuie să ne recăpătăm demnitatea, încrederea, să ne recăpătăm credibilitatea mesajului. (…) Şi pentru că astăzi este Sf. Gheorghe, am convingerea că PNL, la momentul viitoarelor alegeri, va avea lancea, suliţa pregătită pentru a răpune balaurul roşu”.