Corina Creţu spune că România trebuie să accelereze ritmul de atragere a banilor europeni şi să simplifice procedurile
Comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, a declarat, marţi, la Cluj, că autorităţile române trebuie să simplifice procedurile de accesare a fondurilor europene şi să accelereze ritmul de atragere a banilor comunitari: „Este vital ca până în mai anul viitor, când se va depune noul proiect de buget pentru perioada de exerciţiu financiar 2020-2027, este vital ca România să accelereze şi să arate că poate folosi în beneficiul cetăţenilor aceste fonduri europene. (…) Toate programele regionale din România au fost întârziate în primul rând datorită întârzierilor pentru achiziţii publice. Abia acum se face evaluarea proiectelor care au fost depuse, evaluatorii externi au fost mobilizaţi doar la începutul anului 2017. Deci, gândiţi-vă că vorbim de perioada de programare 2014-2020 şi, într-adevăr, sunt întârzieri care trebuie recuperate rapid, eforturile trebuie făcute mult mai susţinut pentru recuperarea acestor întârzieri. Este vorba în primul rând de faptul de a simplifica accesul la fondurile europene pentru beneficiari; din acest punct de vedere lucrăm mână în mână cu statele naţionale. La nivel european am depus un proiect de simplificare încă din acest exerciţiu financiar şi recomandăm tuturor statelor membre să se abţină să mai adauge chestiuni birocratice pe lângă regulamentele europene. Deci, eu sunt în favoarea unei simplificări radicale, dar, în acelaşi timp, să ne asigurăm că banul european este cheltuit în mod corect şi trebuie să găsim aici balanţa clară între nevoia de simplificare şi nevoia de a asigura un control eficient al banului european, al contribuabililor europeni”.
Ea a mai spus că, în plus, autorităţile naţionale trebuie să sprijine municipalităţile în accesarea fondurilor europene şi, de asemenea, să fie pus accent mai mare pe domeniul inovării: „Pe lângă simplificare, eu cred că trebuie ca autorităţile naţionale să ofere mai mult sprijin municipalităţilor, pentru că este pentru prima dată în acest exerciţiu financiar când oraşele au în gestiune directă 1,2 miliarde de euro. Este pentru prima dată, deci s-ar putea să nu aibă suficientă experienţă în elaborarea şi implementarea proiectelor. (…) Şi trebuie să mergem mai departe pe inovare. Sigur, infrastructura este foarte importantă, domeniul transporturilor trebuie accelerat, dar, pe de altă parte, e necesar un mediu mai prietenos pentru inovare, să folosim această creştere economică care este atuul principal al României, prima ţară din UE la creştere economică, şi pentru ca această creştere economică să devină sustenabilă trebuie să avem reforme structurale, să îmbunătăţim mediul investiţional şi mediul de afaceri”.
La rândul său, ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb, a declarat că România a recuperat o parte din întârzierile privind accesarea fondurilor europene: „Mesajele de la Bruxelles sunt mobilizatoare şi aţi văzut ce a spus şi doamna comisar Creţu; important este că am recuperat întârzierile, am deblocat fondurile europene, suntem la o medie de contractare de 20% pe fondurile europene prin politica de coeziune faţă de celelalte state membre, care au o plajă între 14 şi 40% ca rată de contractare la nivelul UE şi accelerăm procesul de contractare, astfel încât prin implementare să absorbim banii. Pe politica de coeziune avem 23 de miliarde de euro de cheltuit; până în momentul de faţă am făcut plăţi de 749 milioane de euro, dintre care am solicitat Bruxelles-ului spre rambursare 518 milioane de euro şi continuăm pe baza procedurilor să solicităm în continuare aducerea banilor în ţară pe baza facturillor care ne sunt prezentate la Ministerul Dezvoltării şi Fondurilor Europene”.
Rovana Plumb a adăugat că s-au făcut paşi importanţi şi în ceea ce priveşte simplificarea procedurilor de accesare a banilor comunitari: „Procedura de simplificare a început de acum trei luni, s-a făcut prin act normativ o serie întreagă de eliminări de criterii abuzive sau suprareglementări faţă de regulamentele europene. În primul rând vorbim de faptul că pot accesa fonduri europene orice persoane juridice din România, nu există nici un criteriu care să permită companiilor, cum era până acum, doar celor care aveau experienţă, să acceseze fonduri europene. De asemenea, am simplificat procedura de prefinanţare, în sensul că acordăm 10% din prefinanţarea fiecărui proiect pentru toate tipurile de chltuieli şi nu numai pentru salarii, cum era până acum. De asemenea, pentru infrastructura de interes naţional, infrastructura rutieră de interes naţional se acordă autorizaţii de construire într-un ritm mult mai alert. De asemenea, am mutat toate solicitările care apăreau la depunerea unei aplicaţii în ceea ce priveşte avizele şi autorizaţiile administrative către faza precontractuală. În momentul de faţă, în România au intrat 137 de milioane de euro şi sunt la Bruxelles 351 de milioane de euro care trebuie să fie rezolvate. Aceasta numai din punct de vedere al politicii de coeziune. În ceea ce priveşte agricultura, au intrat în ţară 2,5 miliarde de euro”.
Comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, a participat, marţi, la o întâlnire de lucru cu autorităţile publice locale şi regionale, desfăşurată la Prefectura Cluj, alături de ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb, de europarlamentarii români Daniel Buda, Iuliu Winkler, Cristian Buşoi, Victor Boştinaru, Laurenţiu Rebega, prefectul Aurel Cherecheş, primarul Emil Boc şi mai mulţi membri ai Parlamentului European.