Adventure Center. Când pasiunea se transformă într-un business de succes

Călin Vodă a fost mereu pasionat de munte şi de aventurile cu care acesta vine la pachet, atât în momentul în care îi cucereşti culmile stâncoase, cât şi în momentul în care îi descoperi misterele din subteran. Încă din timpul liceului, tânărul originar din Bistriţa nu lăsa să treacă un weekend fără o drumeţie, o căţărare sau o escaladă în munţii din apropiere, alături de colegii care îi împărtăşeau această pasiune. Cu toate că a dorit să facă alpinism în momentul în care a ajuns la Cluj pentru studiile universitare, acesta a ajuns să aprofundeze tainele speologiei, o disciplină în vogă la acea vreme, devenind ulterior directorul Şcolii Româneşti de Speologie pentru mai mulţi ani.

După mii de ore de antrenament, de la pasiune la business nu a fost decât un pas.  “Eram un grup de prieteni, ingineri, profesori, toţi pasionaţi de munte. Din aproape în aproape am început să devenim tot mai buni şi să îi învăţăm şi pe alţii. Când am început noi, era foarte bine dezvoltată activitatea speologică. Erau multe cluburi, activităţi. La noi problema era că nu aveam echipamente, dar tehnica o ştiam”, povesteşte Călin.

Acesta a pus bazele unui centru de aventură în colaborare cu doi asociaţi, care organizau tabere pentru copii, după care a continuat activitatea pe cont propriu, ocupându-se exclusiv  de adulţi până în momentul de faţă.  

Adventure Center se adresează celor care doresc să exploreze şi alte sporturi mai puţin cunoscute în România, celor care le lipseşte curajul de a începe de la zero sau celor care odată ce au testat adrenalina, doresc să îşi perfecţioneze tehnica sau pur şi simplu să se relaxeze într-o manieră diferită, în mijlocul naturii, departe oraş, în timpul weekendului.

Adventure Center oferă o gamă variată de servicii: speologie, canioning, via ferrata, caiac & rafting, mountain bike, escalada, hiking & trekking, ski touring, ski & snowboard instructor sau escaladă pe gheaţă. Centrul are de asemenea câteva servicii care se adresează companiilor care doresc să organizeze un team building inedit pentru angajaţi. Aceştia pot opta pentru un program de aventură, treasure hunt, ateliere de corzi, tir cu arcul, tir airsoft sau diverse jocuri amuzante.

Călin Vodă

„Am început să facem stagii de speologie înainte de a avea un business în acest domeniu. În anii 1990, împreună cu colegii mei am fost în Franţa într-un stagiu de pregătire, unde am ne-am aprofundat tehnica. Când ne-am întors am început să facem stagii tehnice. Prin anii 2000, am început să avem copii, iar aceştia se plictiseau în cadrul stagiilor tehnice, astfel că am început să diversificăm activităţile. Iniţial aveam o asociaţie în cadrul căreia făceam taberele respective, după care, la un moment dat, am hotărât să transformăm această pasiune într-un business. Din 2012 am început să facem şi acţiuni dedicate adulţilor, după care eu am preluat în totalitate această parte, iar asociaţii mei, partea de tabere pentru copii”, povesteşte Călin.

Birocraţia nu i-a dat bătăi de cap în momentul în care a decis să pornescă pe acest drum pe cont propriu, în schimb în momentul în care a apelat la fonduri europene pentru achiziţionarea echipamentului necesar centrului, lucrurile s-au complicat puţin. Călin a investit 150.000 de euro în echipament. “Echipamentul este de top şi din păcate, nu se produce în România. Corzile, hamurile sunt dintre cele mai bune care există pe piaţă. Nu am făcut deloc rabat de la calitate”, spune acesta.

Un astfel de business poate fi profitabil dacă îl faci la scară largă, aşa cum scrie la carte, doar că se pare că publicul clujean nu este suficient de pregătit pentru astfel de activităţi. “Noi ne-am dori să ieşim în fiecare weekend undeva, să facem diverse activităţi şi le propunem clujenilor în fiecare săptămână altceva. Sunt cereri, dar mereu mai este loc. Aştept momentul în care va trebui să refuz pe cineva, pentru că s-au înscris prea mulţi. În schimb am observat faptul că tot mai mulţi oameni ne contactează de pe internet, ceea ce ne bucură. Înseamnă că interesul creşte. Noi ne dorim ca pe viitor să putem oferi toate serviciile pe care le avem acum, oricând, nu doar în timpul weekendurilor”, spune Călin.

Călin lucrează împreună cu fiul său, iar la nevoie, colaboratorii săi sunt dispuşi să îi ofere o mână de ajutor, indiferent despre ce tip de acţiune este vorba, întrucât toţi au aventura în sânge. Mulţi dintre aceştia sunt foşti colegi sau elevi pe care i-a pregătit de-a lungul timpului.

“Avem câteva programe, câteva linii pe care mergem. Avem diverse programe dedicate firmelor, dar şi programe dedicate grupurilor. Avem acţiuni în ţară, în special în Munţii Apuseni, dar câteva acţiuni externe în: Grecia, Franţa, Italia, Burkina Fasto şi Madagascar. Pentru partea de Europa avem stagii tehnice, iar pentru partea de Africa avem doar activităţi turistice.  Oferta noastră este pentru persoanele care nu desfăşoară acest tip de activităţi în mod frecvent”, spune Călin.

Cea mai grea provocare în cadrul unui astfel de business este faptul că lucrezi cu persoane extrem de diferite care au aşteptări la fel de diferite. “Oamenii sunt cei mai dificil de gestionat. Sunt două mari categorii. E categoria formată din cei cărora le e frică şi care se blochează . Aici trebuie multă putere de convingere pentru ca aceştia să facă primii paşi. Trebuie să treacă şocul, apoi lucrurile intră pe un făgaş normal. A doua categorie, mult mai periculoasă, e formată din persoanele care nu înţeleg riscul. Unele activităţi sunt cu grad mai mare de risc, de exemplu. În cadrul activităţilor individuale, e mai greu. Dacă omul nu stă liniştit pe şaua bicicletei e mai greu să îl controlezi, decât în peştereă, unde e legat şi asigurat. Nu am avut accidente, doar mici incidente”, spune clujeanul.

Cei din cadrul centrului sunt deschişi să meargă oriunde este “loc de joacă”, împreună cu turiştii, fiind mereu dornici să exploreze, la rândul lor cele mai fascinante peşteri din munţii Apuseni, dar nu numai.

Pe lângă toate acţiunile din ţară, turiştii pot opta pentru excursii pline de aventură şi în afara graniţelor. “Avem, de exemplu,  o tură de canyoning pe insula Samothraki, în Italia facem via ferrata în Dolomiti, în Franta via ferrata si canyoning, iar în Burkina Faso şi Madagascar, turism. Noi facem un turism solidar. Nu mergem la hoteluri, ci la pensiuni care sunt susţinute de oamenii locului, folosim ghizi locali, maşinile lor. Astfel banii ajung la populaţia locală. Preţurile noastre diferă în funcţie de complexitatea serviciilor dorite de la 100 de lei pentru o tabără de zi, pentru cei mici, până la 3.000 de euro, trei săptămâni în Madagascar. Bine, aici depinde mult şi de valoarea biletului de avion. În timpul săptămânii facem activităţi doar la cerere”, spune Călin.

Acesta, deşi este inginer, în prezent se ocupă exclusiv de propriul business. “Fiecare peşteră este altfel decât cealaltă. O persoană care doreşte mai mult tehnică, apreciază peşterile pe verticală, în timp ce persoanele sensibile, apreciază mai mult peşterile cu peisaje. Peşterile pe care le oferim în pachetul de aventură nu sunt peşteri simple. Trebuie echipament, dar şi o bună cunoaştere a lor. Avem în ofertă peşteri verticale, peşteri cu râuri subterane, peşteri cu acces dus-întors, altele sunt cu un singur traseu”, spune speologul.

Turiştii care cumpără pachetele de aventură sunt în special clujeni. “Paradoxal, bucureştenii au de asemenea o pondere importantă. Vin ori cu trenul, ori cu avionul, special pentru serviciile noastre. Sunt foarte mulţi studenţi străini care studiază la Cluj şi care vor activităţi de genul acesta. Fracezii şi belgienii sunt la curent cu activităţile de aventură, iar cei care au venit o dată, continuă să vină de câteva ori pe an cu noi. Atmosfera e plăcută. Nu ne asumăm riscuri. Dacă mergem, de exemplu, cu bicicletele, avem un autobuz suport care vine după noi, în cazul în care cineva oboseşte. Nu forţăm pe nimeni să facă 100 km pe zi. Cu maşina suport, toată lumea e fericită. La fel şi în timpul celorlalte activităţi. Nu forţăm pe nimeni să facă ceea ce nu îşi doreşte”, spune Călin.  

Corporatiştii se împart de asemenea în două tabere. “Firmele cu mulţi angajaţi vor activităţi multiple, iar pentru aceştia organizăm un fel de olimpiadă cu jocuri sportive. Îi împărţim pe echipe. Este provocator faptul că în clasamentul final, câştigă mai multe puncte echipa care a avut cei mai mulţi membri implicaţi în activităţile respective. Cei care vin în număr mai mic la teambuilding vor activităţi tehnice. De obicei aceştia au fost cu noi în teambuildingurile clasice, după care au trecut la următorul nivel”, spune Călin.

Anul acesta, Adventure Center şi-a propus să deruleze un program dedicat copiilor.

“Ne dorim să o activitate tehnică: speologie, rafting, o alergare prin pădure, pe zi. Cea mai mare provocare este să îi convingem pe părinţi că există un risc minim. Dacă reuşim, vor fi cinci zile de aventură pură. Îi vom învăţa pe cei mici să facă un foc în natură şi vom găti împreună. Aceste tabere se vor desfăşura în Cheile Turzii, în Beliş, în Făget şi în Călata!” spune clujeanul.  

Distribuie:

Postaţi un comentariu