Soarta maidanezilor, la mâna legii
Cele mai mari probleme legate de câinii comunitari din Baia Mare survin în perioada de împerechere, când animalele fără stăpân umblă în haiotă de câte 10 -15 şi devin agresive. Cei mai numeroşi maidanezi sunt în cartierele de romi, Craica, Pirită, Valea Borcurului sau Ferneziu. Cu toate acestea, haite de câini comunitari sunt şi în cartierele Săsar sau Vasile Alecsandri, unde s-au aciuat pe lângă garaje sau scări de bloc unde primesc mâncare de la locatari.
„A scăzut numărul la nivelul oraşului, vorbim de o scădere pe cale naturală. Într-adevăr încă sunt exemplare în special în zonele periferice, cum sunt Hatvan sau Craica şi acolo unde sunt multe societăţi comerciale şi mai puţine locuinţe. Pe Mărgeanului, de exemplu, de abia se poate circula pe timp de noapte. Sunt câini care au fost adoptaţi de unii agenţi comerciali şi stau în curtea lor. Noi nu putem acţiona în curţile private, doar pe domeniul public. Şi atunci, ce putem face? Nu putem sta la pândă! Avem doar trei angajaţi la serviciul de specialitate. Un medic, un hinghier şi şoferul”, a explicat Eleonora Gheţe, şeful Serviciului Public Ambient Urban (SPAU) din cadrul Primăriei Baia Mare.
Asta în condiţiile în care numai în luna august, la Spitalul de Boli Infecţioase, s-au prezentat 15 băimăreni muşcaţi de câini fără stăpân.
Autorităţile băimărene au renunţat să mai dea drumul pe străzi câinilor care au fost ridicaţi o dată.
„De când s-a inaugurat adăpostul, s-a renunţat la procesul de reteritorializare al câinilor fără stăpân depistaţi şi ridicaţi de pe străzi. În prezent, în adăpost sunt depozitate 295 exemplare”, a arătat Dan Coardă, purtătorul de cuvânt al Primăriei Baia Mare.
„Capacitatea adăpostului variază de la 350, dacă vorbim despre câini de talie mare şi aproximativ 800-850 dacă vorbim doar de câini mici. Depinde de câţi depozităm într-o cuşcă şi de mărimea lor”, a mai arătat Eleonora Gheţe, şeful SPAU Baia Mare.
Cu toate că Legea privind eutanasierea câinilor comunitari a fost adoptată în parlament, problemele sunt departe de a fi rezolvate.
„Deocamdată nu ştim nimic, decât că animalele care stau mai mult de 14 zile în adăpost vor fi eutanasiate. Vom şti mai multe doar după legea va fi publicată în Monitorul Oficial. Eu sper că au fost luate în calcul măsuri coercitive. Iar acestea să fie realmente drastice pentru a rezolva problema. Vom vedea dacă sunt lăsate anumite decizii la latitudinea autorităţilor locale sau dacă se va impune legea per ansamblu în toată ţara”, a subliniat Eleonora Gheţe, şeful Serviciului Public Ambient Urban din cadrul Primăriei Baia Mare, în sarcina căruia se află şi Serviciul de gestionare al animalelor fără stăpân. Adoptarea câinilor nu va rezolva problema, deoarece în acest an au fost înregistrate doar patru-cinci adopţii.