Senatorul Liviu Marian Pop susţine redeschiderea mineritului
Senatorul Liviu Marian Pop (PSD) a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că susţine reactivarea mineritului neferos din Maramureş şi proiectul Roşia Montana, în condiţiile profitabilităţii economice şi prin respectarea legislaţiei de mediu.
El a spus că abia după o discuţie deschisă dintre ONG-uri, reprezentanţii Ministerului Mediului şi companiile implicate în activităţile miniere s-ar putea lua o decizie corectă.
”Susţin ideea reactivării mineritului neferos din judeţul Maramureş, susţin începerea activităţilor de minerit la Roşia Montană, doar în condiţiile în care aceste zone au de câştigat. Astăzi, la nivel global se poartă o bătălie dură pe sursele de energie şi ar fi păcat ca ţara noastră care dispune de anumite rezerve să nu le exploateze, însă depinde în ce condiţii are loc exploatarea. Din această ecuaţie trebuie să aibă de câştigat atât statul român, cât şi zonele unde vor funcţiona noile entităţi economice. Consider că în urma unor discuţii discuţii dintre Ministerul Mediului, ONG-uri şi reprezentanţii companiilor miniere am putea evalua impactul social, economic şi de mediu asupra arealelor de activitate industrial”, a afirmat Liviu Marian Pop.
De asemenea, el a subliniat că este interesat de redeschiderea unor perimetre miniere, închise în anul 2007 de către Compania Naţională a Metalelor Preţioase Remin Baia Mare.
”O modificare a legii minelor ar putea schimba radical situaţia şi-n cazul companiei miniere Remin. Reactivarea mineritului înseamnă locuri de muncă şi dezvoltarea unor noi profile economice pe orizontală, scoaterea din starea de conservare a unor mine şi perimetre miniere viabile, creare sau repornirea unor entităţi industriale de prelucrarea a minereurilor neferoase, dar şi o revigorare economică a localităţilor unde ar activa aceste mine”, a spus Liviu Marian Pop.
Senatorul PSD a admis că în privinţa utilizării cianurilor, de altfel singurul procedeu tehnologic de prelucrare a minereurilor neferoase din care rezultă aurul, argintul, wolframul şi alte metale, trebuie purtată o discuţie deschisă cu specialiştii în domeniu privind întrebuinţarea şi efectele cianurării asupra mediului înconjurător.
Liviu Marian Pop a precizat, bazându-se pe informaţii din industria minieră, că în multe cazuri conservarea minelor, iazurilor şi depozitelor de minereu a fost precară, necorespunzătoare din lipsa fondurilor financiare.