Revoltă în rândul asistenţilor maternali din Maramureş

Sindicaliştii s-au plans că nu sunt băgaţi în seamă şi au părăsit sala de şedinţe

Asistenţii maternali din Maramureş sunt revoltaţi şi se plâng că sunt ignoraţi de autorităţi. La Comisia de Dialog Social care a avut loc miercuri, 23 octombrie, la Prefectura Maramureş, sindicaliştii care reprezintă cei peste 300 de asistenţi maternali din judeţ au părăsit sala de şedinţă, nu înainte de a arunca acuze grave către Consiliul Judeţean. Pentru că de la şedinţă au lipsit reprezentanţi Consiliului Judeţean Maramureş, sindicaliştii s-au plans că nu sunt băgaţi în seamă.

„Pentru Consiliul Judeţean noi nu contăm, am venit să dicutăm cu ei. Dacă ei nu sunt aici, eu mă retrag”, a declarat Teodor Blaga, secretarul Sindicatului Asistenţilor Maternali din Maramureş, care a părăsit sala.

Asistenţilor maternali li se impută bani de hrană

Un număr de 40 de asistenţi maternali din Maramureş au de restituit sume cuprinse între 1.670 şi 2.000 de lei, bani din care le-a fost oferită hrană. Copiii pe care îi au în grijă aceştia frecventează grădiniţe sau şcoli unde le este oferită o masă caldă la amiază. Aceasta este în cuantum de 8, 5 lei, în condiţiile în care alocaţia de hrană pentru un astfel de copil este de 11 lei pe zi.

„Vă daţi sama că rămânem cu 2, 5 lei pe zi, bani din care trebuie să asigurăm micul dejun şi cina. Mai bine am lua copiii la amiază de la şcoală şi am rămâne cu banii. Colegii mei care îşi ţin copiii până la ora 16.00 la şcoală sunt de accord să plătească, dar să se impute aceşti bani pe ultimi doi ani, nu sunt de accord. De unde să-i plătim?”, a subliniat Iuliana Domuţa, preşedintele Sindicatului Asistenţilor Maternali din Maramureş.

Practic, în ultimii trei ani, cei 40 de asistenţi maternali au încasat alocaţia de hrană de două ori: în suma primită de la Consiliul Judeţean, dar şi prin masa pe care o primeau copiii la unităţile de învăţământ. Acum, aceşti bani le sunt imputaţi şi trebuie returnaţi.

Legea nu le dă dreptul să ia copiii de la şcoală

Cu toate că în cadrul şedinţei de miercuri sindicalişti au propus mai multe soluţi pentru rezolvarea acestei probleme, legea nu le lasă prea multe opţiuni. „Potrivit legii, copilul nu poate să lipsească de la şcoală decât din motive bine întemeiate. Dimineaţa se fac cursuri, iar după-amiaza se fac terapile speciale. Nu poţi să iei copilul de la masă, plus că nici o lege nu ne dă dreptul să suspendăm terapiile speciale”, a precizat Tincuţa Hossu, directorul adjunct al Şcoli Gimnaziale Speciale Baia Mare.

 Autorităţile ridică din umeri

Reprezentanţii prefecturii au ridicat neputincioşi din umeri la revolta asistenţilor maternali din judeţ. „Noi nu putem decât să aplicăm şi să repectăm legea”, a subliniat Alexandru Bondrea, subprefectul Judeţului Maramureş. De cealaltă parte, reprezentantul DGASPC Maramureş a precizat că legea asistenţilor maternali este destul de ambiguă, dar nu are ce face.

„Nu noi am stabilit alocaţia de masă. Nici noi nici asistenţi maternali nu putem decât să respectăm legea”, a subliniat Nicolae Boitor, directorul DGASPC Maramureş. Afirmaţiile făcute de acesta au inflamat şi mai mult spiritele. „Daţi-ne numele celui care a greşit şi nu a verificat legea în ultimii trei ani. Acesta trebuia să ştie şi să ne atragă atenţia. Cine este vinovat”, a subliniat Florin Hossu, liderul Sindicatului „Cartel Alfa” Maramureş, care a părăsit şi el sala.

 Asistenţii maternali vor protesta la Bucureşti

Revoltaţi de faptul că în judeţ nu au găsit înţelegere, luni, 28 octombrie, o parte dintre asistenţi maternali vor pleca la Bucureşti pentru a se plânge Ministrului Munci şi Protecţiei Sociale.

„Luni seara plecăm la Bucureşti pentru că la nivel de judeţ Maramureş nu suntem ascultaţi. Plecăm direct la ministru să ne spunem păsurile”, a concluzionat Florin Hossu, preşedintele Sindicatului „Cartel Alfa” Maramureş.

Distribuie:

Postaţi un comentariu