Reducerea TVA-ului la pâine. Producătorii din Maramureș sunt circumspecți
Reducerea TVA-ului la pâine de la 24 la 9% a venit cu o aşteptată ieftinire a principalelor sortimente de pâine. Cu toate că producătorii din județul Maramureș s-au conformat noilor prevederi si au redus prețurile la produsele de panificație, aceștia se declară sceptici cu privire la beneficiile reale ale acestei măsuri.
Producătorii maramureşeni de pâine recunosc la unison că au scăzut prețurile la pâine pentru că „aşa trebuie”, dar nu sunt foarte mulţumiţi de această măsură care le-a fost impusă.
„Am redus preţurile conform noilor prevederi. Unele produse au fost diminuate poate şi cu 20%. Asta pentru că în România nu avem bani mărunţi şi decât să las până la un preţ cu virgulă, am lăsat mai mult de la mine. Vom vedea în câteva luni dacă măsura a fost una bună. Am auzit că au fost şi alţii care nu au scăzut preţurile. Eu nu ştiu de unde au unii atâta curaj. Dacă s-a decis că scădem toţi preţurile, atunci scădem toţi preţurile. Unde mai e concurenţa? ”, a spus Aurel Bizo, agent comercial din Baia Mare.
Acesta a precizat că a scăzut doar preţurile la pâine şi covrigi, deoarece restul produselor nu intră în categoria amintită. Ca exemplu, o franzelă care costa până acum 2 lei costă acum 1, 5 lei.
„S-a coborât TVA-ul de la 24% la 9%, aşa cum a cerut legea, cu toate că a crescut preţul la motorină. Noi le ducem marfa la raft, de acolo nu ştim ce preţuri se aplică. De fapt, noi, în calitate de producători, ar trebui să creştem preţurile, pentru că noi le distribuim. Oricum, intrăm cu pâine foarte puţină în magazine. Brutăriile nu mai merg atât de bine cum mergeau. Nu a fost o decizie prea bună, pentru că se pune presiune mare pe agentul comercial. Totuşi, noi am respectat ce s-a impus”, a precizat Ioan Mătieş, producător din Baia Mare.
Potrivit ordinul comun al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi al Ministerului Finanţelor Publice publicat în 28 august 2013 în Monitorul Oficial, prin pâine se întelege „produsul preparat dintr-un aluat obţinut din diferite sortimente de făină, utilizate în ansamblu sau singure, cu sau fără alte ingrediente, frământat cu apă, afânat prin fermentarea drojdiei şi precopt/ copt, inclusiv în stare congelată, dar la care nu s-a adăugat miere, ouă, brânză sau fructe şi care au un conţinut de zahăr şi de grăsimi în substanţă uscată de maximum 5% din greutate”. Ceea ce face ca reducerea TVA-ului să nu includă produsele de patiserie.