Primarul Cherecheș îi pune pe romi să-și facă case
Cei peste 2.000 de romii care locuiesc ilegal în clădiri din Baia Mare vor fi nevoiți să le evacueze și apoi să-și ridice case pe terenurile ce vor fi puse la dispoziție de Primărie. Băimărenii sunt invitați să-şi expună punctele de vedere față de locurile în care vor fi mutați aceștia.
”Trebuie să se înțeleagă clar: municipalitatea nu construiește case pentru nimeni! Noi vom pune doar la dispoziție teren și utilități, dar și un proiect bine stabilit, după care romii vor putea să își ridice singuri unități de locuit. Vom identifică un teren, îl vom parcela, vom aduce utilitățile acolo iar familiile vor trebui să își construiască pe baza proiectului nostru”, a declarat primarul Cătălin Cherecheş.
Primăria municipiului Baia Mare a lansat în dezbatere publică proiectul „Soluțiile de îmbunătățire a locuirii sociale În Baia Mare”. Timp de două luni, băimărenii pot să-şi expună punctele de vedere faţă de propunerile prezentate de Consiliul Local Baia Mare privind terenurile pe care vor fi amplasate viitoarele locuințe sociale. În cadrul acestui proiect sunt vizați atât cetățenii aflați în dificultate, prezenți pe listele pentru obținerea unei asemenea locuințe, cât și problema reprezentată de comunitatea romă și mutarea acesteia din zonele ocupate abuziv, cum sunt Craica, Pirită, comunitatea din zona Ferneziu, respectiv familiile care locuiesc în blocurile Horea nr. 46 B sau Melodiei nr. 4.
„Timp de două luni vom dezbate acest proiect cu toți factorii importanți, specialiști, cetățeni, membrii Consiliilor Civice de Cartier, pentru a vedea plusurile și minusurile zonelor propuse de către noi. Sunt aproximativ două suprafețe care se pretează la locuire socială pentru cei din comunitatea romă, mă refer aici la cei de pe Craica, Pirită, Ferneziu, din blocurile de pe Horea și Melodiei. Consider că locuirea în case individuale este cea mai potrivită pentru ei, dar vom dezvolta și blocuri de locuințe sociale, pentru că, cu tot respectul față de comunitatea romă, sunt foarte mulți alți cetățeni aflați în dificultate, cu probleme financiare și de locuire în întâmpinarea cărora trebuie să vina administrația locală”, a declarat primarul Cătălin Cherecheş.
Primăria propune cinci zone
Potrivit statisticilor prezentate în cadrul proiectului, în acest moment în cele şapte zone ale municipiului Baia Mare au fost identificate 2.150 de persoane care, fie locuiesc ilegal fie nu au documente. Pentru acestea, primăria a identificat cinci zone potenţiale unde ar putea fi mutate: zona Postfunduş, zona Pintea Viteazul, zona Dura, limitrofă orașului Tăuții Măgherăuş, zona Arieşului, zona Dumbravei şi zona Stației de epurare.
„Nu construim pentru nimeni nimic, respectiv pentru cei care pleacă de pe Craica nu venim să facem din bugetul local locuințe. O să le oferim doar acces la utilități. Așa cum s-au amplasat ilegal pe Craica sau Pirită, acum, într-o formulă în care au apa, canalizare și curent se vor amplasa legal, pe bază unor proiecte pe care le punem la dispoziție, a urbanizării și sistematizării pe care o vom face acolo, vor avea condiții civilizate”, a precizat edilul.
Locuințele evacuate, viitoare blocuri sociale
Pe lângă suprafaţă şi racordarea la utilităţi, în cadrul proiectului, fiecare zonă a fost prezentată cu aventajele şi dezavantajele aferente. De la Centrele sociale aflate în zonă pentru beneficiarii de servicii oferite de acestea, la posibilităţile de acces sau racordarea la utilităţi. Prin mutarea romilor din blocurile de pe Horea 46 B şi Melodiei 4, locuinţele eliberate vor putea fi reabilitate, sporindu-se astfel numărul locuinţelor sociale pentru care cererea este foarte mare în acest moment. „Sunt una sau două zone gândite pentru viitoare blocuri sociale care nu au legătură cu comunitatea romă. Pentru că avem în continuare o lista mare de familii care au nevoie de locuințe sociale și cred că putem identifica fonduri pentru realizarea lor, din bugetul local sau din fonduri europene, dar, bineînțeles, urmând că acestea să fie foarte bine atribuite, conform noului regulament. În momentul în care eliberăm Melodiei nr.4 respectiv Horea 46 B, le introducem în reabilitare, lucrurile vor sta și acolo diferit, atât din punct de vedere al ordinii publice, dar și din punct de vedere a listei de doritori de locuințe sociale”, a explicat Cătălin Cherecheș.
Sursa foto : ifz.ro
Sapun trebuie facut din ei … ca de muncit nu vor nici unu, doar sa cerseasca si sa fure
parerea mea sau a oricarui om de rand din oras sau din zona oricum nu conteaza.
ar trebui sa se termine odata cu apelativul de romi . sunt tigani . nici o tara nu a schimbat apelativul .numai noi ; ca sa se poata crea confuzia si toata europa sa creada ca sunt locuitorii majoritari ai acestei tari . oricum si tiganilor adevarati le e rusine cu cei la care primarul vrea sa le faca case . a mai facut-o si regimul trecut si inca mai avem si dupa 25 -30 de ani “vestigii ” ale civilizarii tiganilor . parerea mea este ca dezbaterea publica ar trebui facuta zilnic ba langa zidul controversat de pe horea ba langa incubatorul de afaceri de pe melodiei.apoi sa se ia o hotarare de bun simt si sa se mai inchida robinetele prin care se scurg banii . nu zic ca nu sunt persoane care merita o locuinta sociala , dar sa se gaseasca o modalitate de triere. ma opresc aici pentru ca oricum este o poveste fara final . o zi buna tuturor !
Cei care doresc un “oras verde” – CEL MAI VERDE, ii poftesc pe Craica! Am o priveliste de toata invidia, ba la ora aceasta cand va scriu, 23.45, e-o muzica la refuz, cu pirande in jurul focului. Tiganii ajuns sa aiba mai multe drepturi decat bietul roman.
De KK acest oras cu oameni neputinciosi si fricosi.