Palatul Culturii din Sighet rămâne fără cultură
Palatul Cultural din Sighetu Marmaţiei a fost retrocedat Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului în 30 mai 2009. Din 1948 în clădire funcţionează Şcoala de Artă „Gheorghe Chivu” şi Casa de Cultură, iar din 1969 şi Biblioteca Municipală „Laurenţiu Ulici”, care a luat locul unei tipografii.
Cu toate că după retrocedarea Palatului cele trei instituţii au plătiti o chirie modică Bisericii, în această toamnă, două dintre cele trei unităţi au ales să plece. „Am ales să plecăm pentru că suntem bugetaţi de Consiliul Local Sighetu Marmaţiei şi nu ne mai permitem să plătim chiria, chiar dacă este modică, de 80.000 de lei anual. Trebuie să cheltuim mai chibziut banul public şi am găsit deja alte locaţii pentru Casa de Cultură şi Şcoala de Artă «Gheorghe Chivu».
Biblioteca va trebui să mai aştepte deoarece trebuie să găsim un spaţiu adecvat pentru a păstra în cele mai bune condiţii cele peste 120.000 de volume pe care le are în patrimoniu. Mutarea a fost decisă de conducerea Centrului Cultural, în acord cu finantatorul principal, respectiv Consiliul local Sighetul Marmatiei, care îşi doresc să asigure noii instituţii un management performant”, a declarat Spiridon Pralea, managerul Centrului Cultural Sighetu Marmaţiei.
Palatul Culturii figurează pe lista monumentelor istorice ale Ministerului Culturii şi Cultelor. Lucrările la constructia Palatului Cultural au început în toamna anului 1912 pe baza proiectului arhitectului Sándy Gyula (1868-1953), iar clădirea a fost inaugurată la 1 decembrie 1913.