Maramureșul, un amestec de tradiţional, kitsch şi futurist
Maramureşul este un amestec de nou şi vechi, de tradiţional şi futurist în ceea ce priveşte locuinţele. În timp ce unii reuşesc să îmbine fericit materialele tradiţionale cu stilul arhitectonic futurist, alţii nu reuşesc decât să-şi construiască adevărate kitsch-uri. Luate la pas, satele din Maramureşul istoric îţi oferă adevărate revelaţii în ceea ce priveşte amestecul de stiluri.
Influenţele amestecate se văd cel mai uşor în localităţile unde majoritatea populaţiei este plecată la muncă în străinătate.Un asemenea exemplu este oraşul Borşa, oraş de unde sunt plecaţi aproximativ 15.000 de locuitori în străinătate şi unde, în ultimii ani, s-a construit fără oprire.
„Explicaţia este simplă. Maramureşeanul are în sânge simţul proprietăţii şi primul lucru la care se gândeşte este să aibă o casă a lui. Nu vă miraţi că se construieşte mult şi se ridică locuinţe foarte mari. Românii care au ajuns în străinătate fie au locuit în corturi din cartoane, fie au locuit câte 15 în apartamente de două camere. Vă daţi seama că, inconştient, aceştia îşi doresc locuinţe mari, un spaţiu al lor şi o casă a lor. Borşenii muncesc pe rupte să trimită bani acasă pentru a-şi ridica o casă a lor, cât mai mare, cât mai modernă, cât mai frumoasă”, a precizat Sorin Timiş, viceprimarul oraşului Borşa.
Aşa se face că în oraş au apărut case foarte mari cu proiecte care au fost aduse din străinătate sau realizate de arhitecţi faimoşi, alături de case care nu au nicio noimă, case care respectă stilul tradiţional, în culori neutre, realizate din piatră şi lemn, alături de case colorate strident pline de termopane şi inox. Pentru că în oraş nu există aprobat un Plan Urbanistic General (PUG), proiect la care se lucrează acum, fiecare este liber să construiască exact aşa cum îl taie capul.
„PUG-ul este în lucru, aproape de finalizare la Consiliul Judeţean şi în curând îl vom avea, împreună cu o strategie”, a explicat Toader Mihali, primarul oraşului Borşa.
Odată aprobat acest PUG, borşenii vor fi oarecum limitaţi la construcţia caselor în ceea ce priveşte stilul, dar răul a fost deja făcut.
Casă premiată la un concurs de arhitectură
Printre casele deosebite din Borşa iese în evidenţă cea a medicului stomatolog Horaţiu Dincă. Amplasată în imediata vecinătate a centrului de oraş, aceasta a fost premiată cu Premiul categoriei <1000mp la Bienala de Arhitectură Bucureşti 2010 şi a fost nominalizată pentru Premiul „Mies van der Rohe 2011”.
„Am primit mopştenire un teren de la părinţii mei şi am decis să-mi construiesc o casă. Am căutat un arhitect, l-am găsit la Cluj, şi i-am spus că vreau o casă care să nu aibă nicio linie curbă. A fost singura mea condiţie şi îmi închipuiam cu totul altceva, dar rezultatul mă mulţumeşte pe deplin”, spune proprietarul.
Nu şi-a dorit o casă extravagantă şi nici ceva ieşit din comun, dar rezultatul celor de la Kim Studio Bucşa Diaconu (KSBD), cei care s-au ocupat de proiectare şi premiile primite, sunt dovada că se pot construi case deosebite oriunde în lume.
„Beneficiarii proiectului achiziționează 3 loturi în kilometrul 0 al orașului. Terenul are o suprafață totală de aproximativ 1200mp și este învecinat de locuințe rurale, vile construite recent și blocuri de locuințe din anii ‘80. Pe aceste loturi se dorește construirea unei case ce va trebui să răspundă cu generozitate nevoilor funcționale și de imagine ale unui tânăr stomatolog și ale familiei sale: casă, garaj (pentru patru mașini), apartament pentru oaspeți, club, bibliotecă și anexă (cu depozit de lemne, bucătărie de vară și apartament pentru părinți). Soluția speculează existența celor 3 loturi și mediază între atașamentul față de imaginea tradițională de casă, dorința de modernitate și gabaritul provenit din temă. Casa se dezvoltă în lungul străzii, cu o desfășurată repetitivă (3-în-1), iar anexa delimitează o curte cu caracter privat, închizând lotul pe limita posterioară”, îşi descrie proiectantul lucrarea. Horaţiu Dincă lucrează de mai bine de trei ani la casă, dar spune că în primăvara anului viitor se va muta în ea.