„Madagascar” de Maramureș. Unde vor ajunge animalele de la Zoo Baia Mare
În aceste zile, o parte din cele peste 100 de animale de la Grădina Zoologică din Baia Mare care au făcut deliciul a generaţii de vizitatori vor fi duse la condiţii mai bune, la alte parcuri zoologice din ţară. Nu mai pot să rămână „acasă”, deoarece Grădina Zoologică din oraş a fost închisă pe data de 20 august din cauza condițiilor jalnice în care trăiau animalele, dar și din cauza unor probleme juridice legale de terenul pe care este amplasată. În ultima lună, niciun vizitator nu a mai trecut pragul amplasamentului, iar angajaţii au sentimente împărţite.
„Ne-am ataşat de fiecare dintre ele. Le cunoaştem pe nume, le cunoaştem obiceiurile alimentare. Suntem trişti că pleacă, dar ne bucurăm că vor avea condiţii mai bune”, a precizat Adin Miclăuş, şef sector Grădina Zoo din cadrul Serviciului Public Ambient Urban din cadrul Primăriei Municipiului Baia Mare.
Boby şi Baloo pleacă la Zărneşti
Cei mai avantajaţi se pare că sunt cei doi masculi de urs, Boby şi Baloo, care vor ajunge la Zărneşti, la Rezervaţia de Urşi, la sfârşitul acestei săptămâni. Boby a fost găsit în urmă cu 22 de ani, pe vremea când era doar un pui la Izvoare şi o vreme a stat împreună cu încă un pui la Cabana Remin de la Mina Herja, unde a fost îngrijit de cabanieri şi abia apoi a fost adus la Zoo.
Baloo a fost primit de la un băimărean, Carol Balko, medic veterinar. Acesta l-a crescut la el acasă de când avea o lună dar când a împlinit doi ani a fost nevoit să-l doneze.
„L-am crescut şi dresat de la o lună. Când a împlinit doi ani l-am dat la Zoo pentru că a ieşit din cuşcă şi mi-a fost frică pentru familie. Asculta doar de mine. Este la Grădina Zoologică din primăvara anului 2003, unde am fost să-l vizitez în fiecare duminică. Îmi recunoaşte şi acum vocea şi fluieratul. Știe să se rostogolească şi să danseze când primeşte mâncare. Mă bucur că pleacă la Zărneşti la rezervaţie şi sigur îl voi vizita şi acolo”, spune medicul.
Tigrii Sorin şi Maria pleacă la Reşiţa
Tigrul Sorin va ajunge la Grădina Zoologică din Reşiţa. A fost adus împreună cu femela Adina de la Călăraşi pe data de 11 septembrie 2001 şi au fost botezaţi după numele celor doi angajaţi de la zoo care i-au adus.
„Îmi aduc aminte ziua când i-am adus pentru că vedeam la televizor evenimentele din America, exploziile de la turnurile gemene. Majoritatea animalelor sunt botezate după colegi sau prieteni. Sorin după numele şoferului care l-a adus, şi Adina după mine”, explică Adin Miclăuş.
Din păcate, femela tigru a fost găsită moartă în urmă cu cinci ani, după ce s-a bătut cu masculul. Maria, un jaguar mascul, va rămâne coleg cu Sorin şi a fost adus tot de la Călăraşi pe data de 1 martie 2004.
„S-a ales cu numele Maria deşi este mascul deoarece exact când l-am adus sărbătoream femeile şi avem trei colege cu acest nume”, mai adaugă Miclăuş.
A fost ultima achiziţie făcută de Grădina Zoologică din Baia Mare şi a costat cât un câine de rasă cu pedigree.
Leii rămân deocamdată în Baia Mare
Cei şase lei pe care îi are Grădina Zoologică nu au fost solicitaţi de nimeni aşa că vor rămâne deocamdată în Baia Mare într-un adăpost construit special pentru ai de SPAU, pe strada Mărgeanului din municipiu. Trei dintre ei, un mascul şi două femele, Petrică, Mariana şi Lidia, au fost născuţi în anul 2000 şi donaţi băimărenilor de Circul Globus din Bucureşti. Alţi trei lei, doi masculi şi o femelă s-au născut în Baia Mare. Angajaţii spun că şi-ar dori să-i trimită în mediul lor natural, în rezervaţia Lionsrock din Africa de Sud. „Am luat deja legătura cu cei de la Asociaţia „Vier Pfoten” ca să vedem ce se poate face”, spune şeful Grădinii Zoologice.
La fel va rămâne şi pavianul Sergiu, care are 13 ani. „Este mai greu de integrat în grup”, mai adaugă Miclăuş.
Poneii şi emu vor ajunge la Piteşti
Cei doi ponei care sunt locatarii parcului Zoo de un deceniu vor ajunge la Piteşti ca să fie în continuare colegi cu cei doi struţi emu. Aceştia au fost aduşi în urmă cu 13 ani din Ungaria, în portbagajul unui „Cielo”.
„Primul lucru, după ce l-am scos din portbagaj, a înghiţit o cheie pe care am scăpat-o pe jos. Sunt foarte atraşi de tot ce sclipeşte. O vreme am avut emoţii să nu pățească ceva, dar a fost bine”, îşi aminteşte, vizibil emoţionat, şeful parcului zoologic băimărean.
Mistreţul a fost animal de companie
Mistreţul a fost adus în anul 2005 din Poienile de Sub
Munte, pe vremea când nu avea mai mult de 20 de kilograme şi pentru o lungă perioadă de timp a fost animalul de companie al angajaţilor.
„Era ca un căţel. Dormea în birou la mine sub masă şi mă însoţea peste tot. Abia când a crescut l-am pus în cuşcă pentru că era un potenţial pericol pentru vizitatori. Va pleca într-o rezervaţie de vânătoare din apropierea oraşului”, a precizat Adin Miclăuş.
Poveste tristă
Povestea grădinii zoologice de pe malul Săsarului este o poveste tristă, deşi sutele de mii de vizitatori care i-au trecut pragul de-a lungul a peste jumătate de secol de când a fost deschisă nu au bănuit niciodată nimic. A fost deschisă în anii 50, iar primele animale cu care a fost populată au fost urşii şi un cerb. Pentru că o parte din terenul pe care era amplasată a fost retrocedat în anul 2008, municipalitatea a căutat soluţii încă de acum şase ani.
„Există un studiu de fezabilitate realizat în anul 2007 şi am avut şi amplasamentul, patru hectare pe strada Cerbului din oraş, dar nu am reuşit să obţinem finanţare pentru proiect. Era vorba despre un program naţional de extindere a grădinilor zoologice din ţară şi numai 18 parcuri zoo au obţinut atunci bani”, îşi aminteşte Adin Miclăuş.
De altfel, Grădina Zoologică din Baia Mare a mai fost închisă timp de câteva luni în anul 2008, dar a fost redeschisă, odată cu instalarea în funcţie a actualului primar. În ultimii şase ani, animalele au fost mai mult chinuite, în ciuda afecţiunii cu care au fost îngrijite de angajaţi. Din cauza faptului că nu se puteau extinde, terenul fiind în litigiu, cuştile acestora nu mai corespundeau ca suprafaţă şi nici nu se puteau înmulţi din lipsa spaţiului. Condiţiile în care au fost ţinute animalele în ultima perioadă a dus de altfel şi la decizia municipalității de a închide Grădina Zoologică.
Animalele sunt practic donate
Odată luată decizia de a închide Grădina Zoologică, municipalitatea a făcut adrese cu lista animalelor către toate parcurile zoologice autorizate din ţară, prin care li se cerea să accepte animalele.
„Pentru a putea să le găsim mai repede şi mai uşor un adăpost a fost aprobată o Hotărâre de Consiliu Local prin care animalelor li s-a dat valoarea zero, adică nu se pretind bani pentru ele”, a precizat Adin Miclăuş.
Animalele care nu vor fi adoptate vor fi scoase la licitaţie după ce în prealabil vor fi evaluate de o comisie de specialitate.
Grădina Zoologică din Baia Mare a fost înfiinţată în jurul anului 1950 prin aducerea unor animale din fauna autohtonă, ulterior numărul de specii diversificându-se. Numărul de specii existente în cadrul Gradinii Zoologice din Baia Mare este de 37, dintre care 11 specii exotice cu un număr de 22 de exemplare şi 26 de specii autohtone cu un număr de 100 de exemplare.