Încă un pas pentru groapa de gunoi a judeţului

Depozitul ecologic va fi amplasat lângă localitatea Fărcaşa

Studiul de Fezabilitate şi indicatorii tehnico-economici ai proiectului „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor” în judeţul Maramureş, propus spre finanţare în cadrul Programului Operaţional Sectorial – Mediu, Axa prioritară 2, a fost votat în unanimitate de către membrii Adunarii Generale a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deşeurilor Menajere în Judeţul Maramureş (ADIGIDM MM).

Reamintim că sistemul de management integrat al deşeurilor sau groapa ecologică de gunoi a judeţului Maramureş pare o poveste fără sfârşit pentru autorităţile judeţene. Proiectul demarat în urmă cu opt ani nu este încă finalizat deşi termenul limită se apropie cu paşi mari repezi. Iniţial, acest proiect avea ca termen de finalizare anul acesta, dar, din cauza problemelor apărute pe parcurs, s-a solicitat o prelungire cu 12 luni. Cu toate acestea, procedurile sunt destul de greoaie. Fiecare lucrare din cadrul proiectului trebuie scoasă la licitaţie, ori aceste proceduri, chiar dacă nu se soldează cu contestaţii, durează, iar în acest caz sunt peste 12 licitaţii de dus la bun sfârşit. Cert este că, în cazul în care depozitul nu este finalizat până la finele lui 2014, judeţul Maramureş este bun de plată.

[stextbox id=”custom” caption=”Ce cuprinde proiectul “]

În forma finală, care va fi depusă pentru finanţare, proiectul prevede implementarea unui sistem de colectare şi transport a deşeurilor pe toată raza judeţului; construirea a două staţii de transfer (Târgu Lăpuş şi Moisei), o staţie de sortare şi transfer (Sighetul Marmaţiei) şi 7 centre de colectare a deşeurilor voluminoase (Baia Mare, Târgu Lăpuş, Şomcuta Mare, Sighetul Marmaţiei, Seini, Borşa, Vişeu de Sus); va fi construit un Centru de Management Integrat al Deşeurilor incluzând rampa ecologică şi instalaţiile aferente, Staţie de Tratare Mecano-Biologică şi Staţie de Sortare a Deşeurilor reciclabile, în comuna Fărcaşa – localitatea Sârbi. Proiectul presupune achiziţionarea de echipamente pentru colectarea deşeurilor menajere şi achiziţionarea de unităţi de compostare a deşeurilor biodegradabile din mediul rural inclusiv din satele aparţinătoare oraşelor şi municipiilor, exploatarea Centrului de Management Integrat al Deşeurilor (CMDI), inclusiv întreţinerea rampei ecologice şi a bunurilor aferente, precum şi prelucrarea şi depozitarea deşeurilor, exploatarea staţiei de sortare şi transfer, a două staţii de transfer, a şapte puncte de colectare a deşeurilor, inclusiv întreţinerea acestora, colectarea deşeurilor din zonele de colectare corespunzător fiecărei staţii de transfer, transportul deşeurilor colectate până la staţiile de transfer, închiderea depozitelor urbane neconforme, campania de informare şi conştientizare a populaţiei, asistenţă tehnică şi supervizare, identificarea şi întreţinerea mijloacelor fixe şi circulante ale proiectului.

 

[/stextbox]

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Emilia Bura says:

    Este una din cele mai mari proiecte aberante, locul a fost hotarat in favoarea unei firme straine private ce doreste sa investeasca intr-un incinerator de deseuri pe pasunea cu izvoare si zona apicola, desi Maramuresul are peste 30.000 ha terenuri poluate cu cianura si metale grele. rUSINE INCOMPETENTILOR SI TRADATORILOR INTERESULUI COMUNITATILOR! Maramuresul va pierde din nou bani urmareste doar interesul firmelor straine private si interesul de gasca politica. http://www.youtube.com/watch?v=u8NkQjb-4DM

  2. Emilia Bura says:

    Maramuresul nu va fi bun de plata, nu mai manipulati cu astfel de afirmatii, din 2014 vor implementa proiectul zero waste asa ca cei din urma vor fi cei dintai, Ar fi bine sa va documentati mai bine de ce este necesar proiectul zero waste http://www.zerowasteeurope.eu/2012/05/the-european-parliament-votes-in-favour-of-almost-zero-waste-for-2020/

Postaţi un comentariu