BORȘA. Primarul trimite angajații în concediu și închide primăria
Primarul oraşului maramureşean Borşa, Toader Mihali, duce înafara legii protestul său legat de numirea noului manager de la Spitalul de Recuperare. Acesta a anunțat că de luni, 2 septembrie, Primăria va fi închisă pe termen nelimitat, iar ca să găsească „soluţia legală” pentru acest protest inedit, le-a acordat tuturor salariaţilor concediu de odihnă. Specialiștii consultați de Transilvania Reporter spun că, prin acțiunile lui, primarul se află la limita legii.
Primarul din Borșa a anunţat că de luni, 2 septembrie, Primăria va fi închisă pe termen nelimitat şi le-a acordat tuturor salariaţilor concediu de odihnă. „Așa că, începând de luni, 2 septembrie, primăria va fi închisă în totalitate pe o perioadă de două săptămâni, după care această se va redeschide progresiv deoarece o parte din aceștia se întorc doar la sfârșitul lunii septembrie. Urmează să anunț că și eu o să-mi iau un mic concediu în această perioadă. Cu excepția poliției locale cărora nu le-am aprobat concediu deoarece trebuie să asigure pază instituției. De ce nu? Chiar și parlamentul se închide pentru perioada de vacanțe, nu?”, a declarat edilul. „Legat de concediile de odihnă, care au fost aprobate pentru toți angajații Primăriei, va informez că aprobarea lor s-a făcut cu Legea pe masă: Legea 188/1999, Ordonanța 80/2003, Ordonanța 6/2007, Hotărârea 250/1992, Legea 215/2001. Au fost analizate toate legile (așa e pe la noi – există mai multe legi care se referă la același lucru) și nicăieri nu se interzice salariaților dreptul la concediu de odihnă”, a concluzionat Toader Mihali. Acesta a mai adăugat că Primăria va rămâne închisă până când Spitalul de Recuperare nu va trece din administraţia Ministerului Sănătăţii în cel al Consiliului Local Borşa.
Abuz în serviciu
Avocatul băimărean Cristian Niculescu Ţâgârlaş afirmă că ceea ce face primarul Toader Mihali este un abuz. „Din punctul meu de vedere, este un abuz în serviciu clar pentru că blochează activitatea unei instituţii publice pentru motive străine de buna desfăşurare a acesteia”, a declarat avocatul Cristian Niculescu Ţâgârlaş.
„Fapta funcţionarului public, care, în exerciţiul atribuţiilor sale de serviciu, cu ştiinţă, nu îndeplineşte un act ori îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o tulburare însemnată bunului mers al unui organ sau al unei instituţii de stat ori al unei alte unităţi din cele la care se referă art. 145 sau o pagubă patrimoniului acesteia se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani”, se arată la articolul 248 din Codul Penal.
Protest politic
Nemulţumirile primarului borşean Toader Mihali au izbuncit la jumătatea lunii august, odată cu schimbarea managerului de la Spitalul de Recuperare din oraş. În locul lui George Ştefănescu a fost numit Remus Şteţco (PNL), consilier local şi fost primar al oraşului. Actualul primar îl acuză pe fostul edil că a lăsat instituţia, pe care a condus-o în calitate de viceprimar şi mai apoi ca primar timp de 12 ani, cu datorii de miliarde. În semn de protest faţă de această numire, pe care Toader Mihali o califică drept „politică”, pe data de 15 august a organizat un protest de amploare la care au participat aproximativ 200 de borşeni. Din cauza faptului că acest protest nu a avut efectul scontat, respectiv numirea managerului de la spital nu a fost revocată, primarul a decis să închidă primăria. În data de 19 august, primăria a fost închisă timp de aproximativ două ore, dar la solicitarea prefectului aceasta a fost redeschisă.
„A fost închisă doar uşa din faţă. S-a putut intra în primărie pe uşa laterală”, a precizat Anton Rohian, prefectului judeţului Maramureş.
Pentru că luna august este una extrem de aglomerată în Borşa datorită celor aproximativ 15.000 de borşeni care lucrează în străinătate şi îşi petrec concediile acasă, primarul a decis să amâne închiderea totală a instituţiei până în luna septembrie.
„Am avut şi câte 40 de nunţi pe zi. În august borşenii se întorc acasă şi stau toată luna. Vă daţi seama ce nebunie a fost la Starea Civilă”, a precizat un angajat al Primăriei Borşa.
Angajaților le pare bine că vor avea parte de un concediu neprevăzut, deși se tem că vor trebui să recupereze ulterior. ”Dacă trebuie, mergem în concediu, dar nu știu cum vom putea recupera toți ce e de făcut”, a declarat un angajat.
[stextbox id=”custom” caption=”Control de la Prefectură”]
Corpul de Control al Prefecturii Maramureş însoţit de inspectori ai ITM se vor deplasa vineri la Borşa pentru a verifica dacă în instituţie este respectată norma de funcţionare în ceea ce priveşte numărul de angajaţi. „Fiind vorba despre o instituţie în care trebuie asigurată permanenţă, trebuie făcute verificări. Concediile de odihnă sunt legale dar trebuie asigurat un număr minimal de angajaţi în instituţie”, au precizat surse din instituție.
[/stextbox]