Autorităţile accelerează relaţiile economice şi comerciale cu Precarpatia

O delegație din Maramureș s-a deplasat miercuri în Ucraina

Consiliul Judeţean Maramureş şi-a extins relaţiile transfrontaliere cu regiunea Precarpatia din Ucraina, semnând o serie de protocoale care încurajează schimburile comerciale, transportul aerian, rutier, deschiderea unor noi puncte de graniţă şi consultanţă în domeniul sănătăţii.

Aflat, miercuri, în regiunea Ivano Frankivsk din Ucraina, vicepreşedintele CJ Maramureş, Gabriel Zetea a declarat pentru AGERPRES că relaţia dintre CJ şi regiunea Precarpatia trece printr-un stadiu de optimizare a relaţiilor pe proiecte concrete.  ‘În urma discuţiilor purtate cu guvernatorul regiunii Precarpatia am stabilit câteva proiecte comune ce pot fi realizate în timp apropiat. Atât Maramureşul, cât şi regiunea Ivano Frankivsk vor avea birouri de reprezentare comercială în localităţile reşedinţă pentru a spori apropierea mediului de afaceri. Există un mare interes pentru conectarea afacerilor de o parte şi alta a graniţei şi consider că putem face multe împreună. În domeniul infrastructurii avem în vedere construirea în comun a unui nou pod de mare trafic rutier peste râul Tisa dintre România şi Ucraina, dar şi deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei în comuna Poienile de sub Munte. Consider că doar având căi de comunicaţi fiabile ne putem dezvolta economic şi avea relaţii de bună vecinătate cu Ucraina’a spus Gabriel Zetea.

O altă temă a discuţiilor dinte cele două părţi s-a axat pe problema turismului şi căilor de comunicaţie aeriană.  ‘Avem în vederea introducerea unor curse de avion pe tronsonul aerian Baia Mare – Ivano Frankivsk şi retur, cât şi o colaborare comercială în domeniul turismului, încerând să promovăm la pachet pe piaţa europeană. În luna septembrie vom semna un protocol comun româno-ucrainean cu Ministerul Turismului francez de a promova destinaţii turistice din Maramureş, respectiv Ivano-Frankivsk. E vorba de pachete turistice transfrontaliere cu şedere de 3-4 zile de o parte şi alta graniţei, în locuri cunoscute sau mai puţin cunoscute. Avem toate şansele să progresăm împreună şi să beneficiem în urma acestor relaţii comune’, a mai spus Gabriel Zetea.

La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Iulian Chiriac, aflat în Ucraina, a declarat pentru AGERPRES că au fost deja puse bazele unui protocol de colaborare dintre administraţia judeţului Maramureş în domeniul sănătăţii, dar şi la nivel guvernamental pentru pornirea unui proiect pilot pe baza experienţei româneşti în acest domeniu.

”Continuăm demersurile în domeniul sănătăţii dintre cele două părţi după ce administraţia CJ Maramureş a oferit partea de consultanţă şi logistică în domeniul medical. E vorba de un proiect pilot care să pună în regiunea ucraineană bazele de pornire a unor servicii medicale care să funcţioneze după modelul SMURD, UPU, serviciu ambulatoriu şi probabil cel al medicilor de familie. Medici din Ucraina vor veni în Maramureş la specializare şi pregătire, iar Spitalul Judeţean de Urgenţă din Baia Mare va oferi partea de logistică medicilor din ţara vecină’, a spus Iulian Chiriac.

Reprezentanţii CJ Maramureş şi Ministerului Sănătăţii au mai precizat că atât partea română, cât şi cea ucraineană urmează să demareze procedurile specifice prin Ministerele de Externe ale celor două ţări.

În Ucraina trăiesc peste 40.000 de etnici români.
 

Distribuie:

Postaţi un comentariu