Autorităţi mulţumite, șoferi nervoși. Infrastructura din Maramureş este praf şi pulbere

Cu toate că unul dintre punctele pe care au marşat în campania electorală din 2012 aleşii locali a fost infrastructura, la mai bine de un an de mandat rezultatele sunt jalnice. Din cei 740 de kilometri de drumuri judeţene din Maramureş, au fost asfaltaţi doar doi kilometri, între, Bocicoiu Mare şi Lunca la Tisa. Restul banilor alocaţi, respectiv 16.000.000 de lei, au fost „îngropaţi” în plombarea gropilor.
În timp ce şoferii înjură în barbă când dau în gropi la propriu, proprietarii de service-uri îşi freacă mâinile de fericire că au clienţi, iar conducerea judeţului ridică din umeri a neputinţă.
„Anul acesta am alocat suma de 16.000.000 de lei pentru întreţinerea drumurilor pe perioada de vară şi perioada de iarnă. Este o sumă, evident, absolut insuficientă pentru a reabilita în adevăratul sens al cuvântului toate tronsoanele de drum judeţean. Sigur, infrastructura judeţului este foarte învechită, cu durata normată de viaţă de mult depăşită. Majoritatea banilor alocaţi în acest an au fost folosiţi pentru plombări, reparaţii curente şi întreţinere”, a declarat Gabriel Zetea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Maramureş.
Totuşi, acesta recunoaşte că în urma numeroaselor controale pe care le-a făcut pe drumurile unde au fost efectuate lucrări a dispus în mai multe cazuri refacerea acestora. „În primăvara şi în vara acestui an am efectuat numeroase controale la lucrările de pe drumuri şi am dispus în mai multe cazuri refacerea acestora”, a mai adăugat Zetea.
Autorităţi mulţumite, șoferi nervoși
Lucrările de întreţinere pe drumurile judeţene din Maramureş sunt efectuate de SC Drumuri şi Poduri SA, aflată în subordinea Consiliului Judeţean, iar autorităţile spun că sunt foarte mulţumite  de lucrările care au fost prestate.
„Anul acesta, spre deosebire de anii anteriori, am avut numai cuvinte de laudă pentru lucrările efectuate”, a precizat Gabriel Zetea. Nu la fel de mulţumiţi sunt şoferii care înjură în barbă ori de câte ori au de făcut drumuri în judeţ. „Cârpesc, în loc să facă o dată şi bine. Nu zic, au pus plombe, dar astea la iarnă se transformă iar în gropi. Unde mai pui că multe dintre drumurile cărora ei le zic judeţene nu sunt mai late de patru metri”, a spus Gavrilă Pop, conducător auto.
Nicio şansă nici anul viitor
Cu toate că administraţia județeană susţine că face eforturi pentru ca în bugetul de anul viitor, la care se lucrează în această perioadă, să fie cuprinse şi sumele necesare reabilitărilor drumurilor judeţene, şanse prea mari de a obţine sumele nu sunt.
„Clar din aceşti bani noi nu putem intra pe reabilitări a drumurilor. Aici avem nevoie de sume mult mai mari”,  a explicat Zetea.
Numeroasele discuţii pe marginea infrastructurii din judeţ a dus la prioritizarea lucrărilor care trebuie făcute. „Reţeaua de drumuri este la fel peste tot. Avem trei tipuri de priorităţi, iar prioritatea zero în acest moment este drumul Vadu Izei – Săcel. Apoi avem o discuţie clară făcută pentru «Drumul Nordului»- drumul care leagă Maramureşul de viitoarea Autostradă Transilvania, deci Baia Mare – Zalău, iar apoi urmează ieşirile din judeţ, către Cluj, Sălaj, Satu Mare”, a concluzionat Gabriel Zetea.
Distribuie:

Postaţi un comentariu