„Cititorii în stele”. Povestea celor doi elevi care au luat aurul la Olimpiada Internaţionlă de Astronomie
Doi elevi din Baia Mare au câştigat medalii de aur la Olimpiada Internațională de Astronomie, desfășurată în perioada 6 – 14 septembrie, în Vilnius (Lituania). Paul Andrei Drăghiș și Tudor Suciu, cei doi băimăreni care au fost medaliați cu aur, sunt elevi în clasa a XI-a la Colegiul Național „Vasile Lucaciu” din Baia Mare.
„Ne mândrim cu cei doi elevi, nu sunt singurii olimpici ai liceului nostru. Mândria noastră este îndreptăţită în condiţiile în care astronomia şi astrofizica nu sunt materii din programa şcolară, iar pentru studiu cei doi şi-au alocat timp suplimentar”, a precizat Traian Covaciu, directorul Colegiului Naţional „Vasile Lucaciu” din Baia Mare.
Banii obţinuţi pentru medalii, dotări pentru şcoală
În fiecare an, pentru premiile obţinute de elevii olimpici la concursurile internaţionale, Ministerul Educaţiei a recompensat şcolile de unde provin cu premii în bani. Pentru medalia de aur de anul trecut obţinută tot de Paul Drăghiş, aproximativ 22.000 de lei, şcoala a cumpărat materiale de studiu pentru astronomie. „Cu banii obţinuţi de şcoală ca recompensă pentru premiul de anul trecut, am achiziţionat materiale de studiu la astronomie şi pot să spun că avem cel mai bine doatat Centru de excelenţă în astronomie şi astrofizică din Nord-Vestul ţării. Ne-am dori bani pentru organizarea ieşirilor, pentru că în oraş nu se pot face observaţii din cauza luminilor dar şi pentru o tabără în domeniu”, a mai adăugat directorul. În ceea ce priveşte rezultatele obţinute de cei doi elevi, directorul şcolii spune că se aştepta la cel puțin o medalie, dar realizările celor doi i-au întrecut aşteptările. „Ne aşteptam la cel puţin o medalie. Faptul că am obţinut două, şi mai ales că sunt de aur, este un lucru extraordinar. Ambii elevi sunt foarte buni matematicieni dar şi fizicieni”, a spus directorul.
„Sunt elevii perfecţi”
Despre cei doi olimpici, profesorul care îi pregăteşte nu are decât cuvinte de laudă. „Sunt elevii perfecţi, modeşti dar şi motivaţi. Sunt mereu mulţumit de activitatea lor dar şi de rezultate. Nu m-au dezamăgit niciodată. Sunt zeci de copii care participă în fiecare an la astfel de concursuri, iar în spatele lor alte câteva sute care sunt foarte buni. Mă aşteptam la două medalii, iar faptul că au fost din aur mi-au confirmat încrederea”, a declarat Lucian Stoian, profesorul de fizică şi îndrumătorul celor doi. Cei doi sunt şi colegi de clasă, iar profesorul spune că nu poate să facă diferenţă între ei. „Sunt copii extraordinari cu o pregătire foarte bună la matematică şi fizică, în special. Mi-e greu să fac o diferenţă între ei, dar ca şi capacitate intelectuală sunt foarte sus şi sunt extrem de motivaţi. Paul se concentrază mai mult în timp ce Tudor este mai spontan şi poate aici pierde puţin la punctaj la concursuri”, a mai adăugat profesorul.
Zeci de ore de studiu
Cu toate că cei doi sunt colegi de clasă, marţi, 17 septembrie, la şcoală l-am găsit doar pe Paul. Cu toate că „citeşte în stele” se autocaracterizează drept un adolescent normal şi cu „picioarele pe pământ”.
„Sunt un tânăr absolut normal, fac ce face orice băiat de vârsta mea, cu diferenţa că am mai puţin timp pentru altfel de activităţi. În perioada în care mă pregătesc pentru concursurile internaţionale pot să spun că muncesc toată ziua, respectiv mă trezesc, iau micul dejun şi mă aşez la birou să termin problemele pe care le-am început seara. Cu toate că ne întâlnim cu domnul profesor de două sau de trei ori pe săptămână, aloc foarte mult timp studiului individual”, a explicat olimpicul. Paul Drăghiş are în palmares şapte medalii: două de aur, două de argint şi trei de bronz, la olimpiada internaţională de Astronomie. Este laureat cu aur şi la ediţia precedentă a competiţiei. Paradoxal, deşi a obţinut aur pe linie la olimpiadele internaţionale de profil la care a participat, la fazele naţionale nu s-a descurcat tocmai bine. „Subiectele nu sunt tocmai cum ar trebui şi poate nici baremul de corectare, de aceea Pauil nu ia premii la olimpiadele naţionale”, a subliniat profesorul Lucian Stoian.
Kilograme de probleme rezolvate
În ceea ce priveşte problemele pe care le rezolvă, Paul spune zâmbind că nu poate cunatifica în cifre numărul de probleme rezolvate de patru ani de când s-a apucat de studiat Astronomia.
„Nu pot să cuantific în cifre, dar pot în kilogramele de hârtie scrisă pentru rezolvarea acestora. Poate să fie o problemă de un rând care să-mi ia pentru rezolvare o oră, de exemplu să aproximăm densitatea unei stele. Anul acesta, de exemplu, am avut la olimpiadă probleme în care ni se cerea să calculăm energia primită de la soare la pământ, şi apoi să o cunatificăm în unităţi de măsură lituaniene antice”, a explicat elevul.
Are şi o metodă proprie de rezolvare a problemelor, probleme pe care mulţi dintre colegii lui le-ar arunca zâmbind la coş. „Ni s-a cerut, de exemplu, să calculăm energia primită de la Soare timp de un an de zile de un cal. În primul rând citeşti problema de câteva ori şi apoi cauţi portiţele, chestiunile ascunse. A trebuit să aproximăm mărimea unui cal şi abia apoi să calculăm. Pot să vă spun că energia primită de la Soare de un cal timp de un an este de un cal putere”, arată Paul zâmbind.
Ultima olimpiadă de Astronomie la care a participat
Pentru că există un regulament destul de ciudat de participare, Paul Drăghiş a fost la ultima lui participare la Olimpiada Internaţională de Astromomie.
„Poate să participe orice elev, de oricâte ori doreşte, cu condiţia să fie între 15 şi 18 ani. La fiecare concurs câştigat se scade câte un an din vârsta de participare. Anul trecut am câştigat şi mi s-a sccăzut un an, anul acesta la fel, eu am 17 ani, deci nu mai pot să particip. Voi participa în schimb la Olimpiada de Fizică, a mai spus tânărul.
Ca planuri de viitor, acesta spune că va aplica la o Universitate din străinătate, fie în Statele Unite ale Americii, fie în Marea Britanie, pentru că îşi doreşte să studieze în continuare Astronomia şi asstrofizica, iar în România nu are această oportunitate.
Felicitari !D-zeu sa-i bineuvanteze pe mai departe !!!