Varșovia se dă pe brazdă
Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a demis mai mulți miniștri marți, 9 ianuarie, în contextul în care Varșovia încearcă să-și îmbunătățească relațiile cu Uniunea Europeană, după ce Bruxellesul a acuzat-o de subminarea normelor statului de drept, relatează Reuters.
Printre miniștrii demiși figurează și doi „grei” ai guvernului conservator polonez, respectiv ministrul apărării Antoni Macierewicz și titularul de la Externe, Witold Waszczykowski. Au fost schimbați în cadrul acestei remanieri guvernamentale anunțate și miniștrii mediului, sănătății și digitalizării.
În cadrul unei ceremonii la președinția poloneză, difuzată de televiziune, ministrul demisionar al apărării a fost înlocuit cu ex-ministrul de interne Mariusz Blaszczak, iar în funcția de șef al diplomației a fost numit ministrul adjunct de externe Jacek Czaputowicz.
Noii miniștri au depus jurământul într-o ceremonie la care a asistat doar președintele țării, conform presei de la Varșovia.
Această remaniere intervine în timp ce premierul Mateusz Morawiecki, de o lună în funcție, încearcă să amelioreze relațiile tensionate între Varșovia și Comisia Europeană. Preocupată de evoluția statului de drept în Polonia, în special de reformele controversate în domeniul justiției, Comisia a declanșat o procedură fără precedent împotriva Varșoviei ce poate să meargă până la suspendarea dreptului de vot al acesteia în cadrul UE.
Remanierea a fost dublată, tot marți, de o vizită a premierului Morawiecki la Bruxelles, unde a avut o cină de lucru cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, la care a asistat și prim-vicepreședintele Comisiei, Frans Timmermans. „Cina a avut loc într-o atmosferă de prietenie”, se arată într-un comunicat de presă al Comisiei. Printre subiectele principale dezbătute în detaliu s-a numărat situația statului de drept din Polonia, cei doi convenind „să se reunească din nou pentru a continua discuția în vederea realizării de progrese până la sfârșitul lunii februarie”.
Aceste mutări ale Poloniei au fost catalogate de presa de la Bruxelles ca semne că puterea de la Varșovia intenționează să dea curs insistențelor de la Bruxelles. „Noul premier polonez țintește «progresul» în privința statului de drept”, a titrat Euobserver.com.
Politico.eu notează că cele două mișcări ale Varșoviei au avut rolul de a reseta relațiile reci dintre cele două părți și că, într-o anumită măsură, și-au atins scopul, dar că Polonia nu a anunțat deocamdată că renunță la controversatele măsuri de reformă a Justiției.