Soarta Muzeului Farmaciei, încă incertă. Instanţa a amânat pronunţarea până în 14 martie

Foto: Dan Bodea

Muzeul de Istorie a Farmaciei din Cluj-Napoca rămâne cu securea evacuării deasupra capului, după ce la al treilea termen, din 29 februarie, în procesul în care instituţia a contestat ordinul de evacuare din noiembrie 2015, instanţa a decis o nouă amânare până la jumătatea lui martie.

Soarta muzeului rămâne incertă deoarece până acum, deşi au existat negocieri pe tot parcursul anului 2015, nici Ministerul Culturii şi nici Primăria Cluj-Napoca nu au ajus la un consens cu moştenitorii familiei Hintz, care au primit în 2012 prin retrocedare imobilul în care a funcţionat cea mai veche farmacie din oraş.

„La termenul din 29.02.2016 s-a intrat pe fondul dosarului, dar pronunţarea s-a amânat pentru data de 14.03. 2016. Soluţia poate fi de admitere sau de respingere a contestaţiei. Suntem încă în proces de căutare a mai multor soluţii alternative, sperăm însă să nu fim evacuaţi şi astfel să nu fim nevoiţi să recurgem la acestea. Deocamdată nu am ajuns la o variantă alternativă definitivă”, a precizat pentru Transilvania Reporter, purtătorul de cuvânt al Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT), Ioana Gruiţă, Muzeul Farmaciei fiind în subordinea acestei instituţii.

Proprietarii cer 1, 3 milioane de euro

Proprietarii doresc să vândă clădirea pentru suma de 1, 3 milioane de euro, dar primăria, care a negociat anul trecut cu reprezentanţii acestora, ar fi interesată să cumpere doar partea în care funcţionează muzeul, preţul vehiculat fiind de 600.000 de euro. Negocierile s-au blocat însă din cauza preţului solicitat.„Potrivit legii, exercitarea dreptului de preempţiune expiră în fiecare an calendaristic. Ei trebuie să depună din nou o cerere în acest sens mai întâi la Ministerul Culturii şi dacă ministerul spune nu apoi la noi la primărie. Noi suntem interesaţi, şi anul trecut am avut negocieri cu proprietarii pentru partea de jos a clădirii unde funcţiona muzeul. Dar preţul solicitat nu a fost considerat acceptabil şi de accea negocierile s-au blocat. Acum aşteptăm să depună din nou solicitarea privind exercitarea preempţiunii”, a declarat purtătorul de cuvânt al primăriei, Oana Buzatu.

„Există o nouă ofertă din partea moştenitorilor înaintată Ministerului Culturii privind exercitarea dreptului de preemţiune, înregistrată la secretariatul MNIT, în 28.12.2015. MNIT nu este parte în procesul de negociere, el este doar administratorul bunurilor avute în discuţie. Până în acest moment nu există un răspuns oficial din partea Ministerului Culturii. Există o singură ofertă, pentru întreg imobilul, respectiv suma de 1.300 000 euro. Nu există o ofertă separată pentru partea în care funcţionează muzeul”, a precizat Ioana Gruiţă.

Reprezentanţii muzeului speră totuşi ca soluţia să vină de la Ministerul Culturii, mai ales că în noiembrie 2015, ministrul a declarat că doreşte ca instituţia să găsească fondurile necesare pentru a fi cumpărată clădirea în care funcţionează acest muzeu.

Deoarece există o sentinţă definitivă şi irevocabilă privind evacuarea, primăria a pus încă de la finele anului trecut la dispoziţia muzeului un spaţiu pe strada Eroilor unde să poată fi mutată impresionanta colecţie de istorie a farmaciei. Specialiştii spun însă că în acel spaţiu ar fi necesare investiţii.

Istoria unei clădiri de patrimoniu

Clădirea istorică care găzduieşte colecţia muzeului a funcţionat ca farmacie încă din secolul XVI, din anul 1573. Spaţiul util total este de 863 de metri pătraţi. Colecția include cel mai bogat lot de vase farmaceutice din întreaga regiune, numărul lor depăşind 1.500, aparatură de laborator, manuscrise și tipărituri, între care ediții rare din secolele XVI-XVIII, ingrediente celebre ca praful de mumie și un important lot de aparate medicale, precum primul electrocardiograf din România. Patrimoniul include în total 3.000 de obiecte. Pe de altă parte, Casa Mauksch-Hintz este monument istoric si architectural. Casa şi farmacia au intrat în posesia familiei Hintz în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, şi a fost folosită de membrii familiei până în 1948, când a fost naţionalizată. Apoi din 1954 clădirea a adăpostit Colectia de Istorie a Farmaciei a Muzeului National de Istorie a Transilvaniei. În 2012 clădirea a fost retrocedată moştenitorilor familiei Hinz. Muzeul Farmaciei este vizitat anual, în medie, de 10.000 de turiști, majoritatea străini.

Distribuie:

Postaţi un comentariu