Open Data Hackathon: clujenii vor dezvolta timp de două zile cu ajutorul datelor publice, aplicații în folosul cetățenilor

Foto: datedeschise.fundatia.ro

Un eveniment inedit,  Open Data Hackaton, dedicat atât programatorilor, cât și clujenilor cu inițiativă care doresc să se implice în comunitate, va avea loc în acest weekend, la Cluj-Napoca. Evenimentul  face parte dintr-o serie de maratoane de programare care promovează reutilizarea datelor deschise în aplicații în folosul cetățenilor. Evenimentele se adresează deopotrivă programatorilor cu experiență, studenților, elevilor interesați de domeniul IT, web-designerilor, activiștilor, îmbinând expertiza tehnică și cunoașterea problemelor cetățenilor. Astfel, cei care doresc să aducă o schimbare cu ajutorul tehnologiei, pot să își înscrie ideea în cadrul programului, urmând ca aceasta să fie dezvoltată pe parcursul celor două zile de maraton. Cele mai bune proiecte vor fi premiate. Mai multe detalii despre evenimentul găzduit de Academy  + Plus, vom afla, în cele ce urmează de la unul dintre organizatorii evenimentului, Roxana Rugină.

Reporter : Open Data Hackathon pare un concept dificil de înțeles la o prima vedere. Ce își propune evenimentul și cui i se adresează?

Roxana Rugină: Dacă te interesează cu adevărat un subiect de interes public și vrei să afli, de exemplu câți bani din taxele plătite de ține sunt cheltuiți pentru iluminatul stradal sau pentru cercetare în tratarea cancerului sau care sunt pistele cele mai sigure pentru bicicliștii din Cluj, trebuie să vii la Open Data Hackathon. Hackathon înseamnă mai exact un marathon de programare.

Open data, tradus în română ca date deschise sunt practic date produse de autoritățile publice, precum datele tuturor unităților școlare din țară, bugetul de stat, numărul de pături din unitățile sanitare, numărul și tipul mijloacelor de transport publice sau private din țară, date liber de accesat, reutilizat și redistribuit.

Am organizat un hackathon cu ocazia Zilei Internaționale a Datelor Deschise pentru că la nivel mondial este o zi a celor care preiau date deschise, scriu aplicații, le analizează și produc grafice și infografice.

Open Data Day Hackathon face parte dintr-o serie de maratoane de programare care promovează reutilizarea datelor deschise pentru dezvoltarea aplicațiilor în folosul cetățenilor. Altfel spus evenimentul nostru este o ocazie pentru specialiști din diverse domenii să se întâlnească în acest weekend și să lucreze timp de 48 de ore la un proiect pe care-l vor dezvolta împreună.

Prin acest eveniment ne dorim să încurajăm persoanele pasionate de informatică și tehnologie să se dezvolte prin intermediul proiectelor la care vor lucra și de aceea vom oferi și premii care să-i stimuleze să-și continue proiectul și după hackathon.

10954503_764707466946552_6984357218808450948_o

Reporter: Cine sunt beneficiarii evenimentului?

R.R: Evenimentele se adresează deopotrivă programatorilor cu experiență, studenților, elevilor interesați de domeniul IT, web-designerilor, activiștilor, îmbinând expertiza tehnică și cunoașterea problemelor cetățenilor. Sperăm ca prin exemple pozitive de reutilizare a datelor să impulsionam institutiile administrative să ofere datele pe care le produc cetățenilor.

Reporter: Cine poate participa la eveniment? Pot participa și persoane care nu fac parte din nicio echipă?

R.R: Organizatorii Simplon România și The Sponge – Media Innovation Lab alături de gazda evenimentului ACADEMY + PLUS invită dezvoltatorii (programatorii), designerii, bibliotecarii, statisticienii, cetățenii să se implice cu propriile viziuni și idei privind valorificarea datelor care sunt produse din fonduri publice și care au potențialul de a îmbunătăți înțelegerea anumitor fenomene și procese. Dacă ai o idee pentru care ai nevoie de cunoștintele și aptitudinile unor programatori, cartografi, activiști sau jurnaliști poti înscrie proiectul tău la ODD Hackathon până pe 20 februarie aici .

Dacă poți fi de ajutor într-un proiect propus, te poți alătura unei echipe deja formate. Dacă vrei doar să participi fără să faci parte dintr-o echipă te poți înscrie aici . Și cei care sunt în alte orașe se pot înscrie și participa de la distanța alături de cei care vor fi prezenți fizic la hackathon.

Reporter : Câte proiecte s-au înscris până în prezent ? Ce își propun acestea?

R.R : Până acum avem șapte proiecte înscrise. Printre idei au fost propuse dezvoltarea unui motor de căutare al locațiilor disponibile pentru organizarea evenimentelor în Cluj, o hartă a pistelor de biciclete din Cluj, o hartă a reprezentării cetățenilor de către colegiile uninominale, o bază de date pentru documentarea jurnaliștilor și activiștilor folosind cuvinte cheie și alte proiecte aici odd15.datedeschise.ro/cluj/proiecte.

Reporter: Care e numărul maxim de persoane care va participa la eveniment?

R.R : La eveniment sunt așteptați până la 100 de participanți care vor scrie aplicaţii, care vor elibera date, vor crea vizualizări și vor publica analize folosind datele publice deschise.

Reporter: Este o taxă de înscriere?

R.R : Evenimentul este gratuit şi deschis tuturor celor care vor sa participe cu sau fără o idee.

Reporter : Resursele ce vor fi folosite anul acesta sunt cele oferite de platforma data.gov.ro. Despre ce date este vorba? Cu ce date concrete vor trebui concurenții să „jongleze”?

R.R: Da, vom utiliza datele oferite de Guvern, dar există și posibilitatea utilizării altor date publice oferite prin intermediul altor mijloace (cereri în baza legii 544, alte platforme de publicare etc.). Participanții pot folosi orice baze de date internaționale precum arhiva europeană pentru proiecte culturale și industrii creative sau exploratorul de date publice realizat de Google .

Reporter : Prezentarea proiectelor proprii reprezintă doar o etapă din Open Data Hackathon. Ce alte surprize îi așteaptă pe participanți?

R.R: Dacă am spune, n-ar mai fi surprize 🙂

Reporter: Cine sunt invitații care vor ține prezentăti?

R.R : Victor Niţu de la The Sponge va vorbi despre conceptul de open data și va prezenta câteva proiecte dezvoltate la edițiile anterioare de hacatoane pe date deschise de la București.

Adrian Magdaș de la Sourcefabric va vorbi despre avantajele utilizării și construirii de open source, el lucrând cu tehnologii diverse cum ar fi .NET, Andoid, Java, învăţând în acelaşi timp şi Python. Adrian mai spune despre el ca este un gamer pasionat, citeşte Sci-fi şi îi place să gătească. Sourcefabric are experienţă în crearea de software şi instrumente pentru jurnalişti.

Victor Cioara ne va prezenta cineceapromis.ro – Platforma care centralizează promisiunile din timpul campaniilor electorale, ulterior monitorizate după instalarea în funcție a aleșilor. Utilizatorii pot posta promisiuni, motive de îngrijorare și laude pentru fiecare reprezentant ales, însotite de un link (acestea trebuie aprobate de către administratorii platformei, pentru a fi conforme cu disclaimer-ul de pe prima pagina). Comentarii pot fi trimise pe forumul de discuții, acestea sunt libere, acest spatiu poate fi gazda unor propuneri privind acțiuni concrete prin care cetățenii să-i tragă la răspundere pe aleși, mutând astfel acțiunea din mediul online în cel offline.

Reporter: Ce subiecte vor fi abordate?

R.R: Tot weekendul vom vorbi despre aplicații utile pentru societatea civilă. Subiectele abordate sunt așadar despre date deschise, tehnologii necesare pentru procesarea datelor, cartografie, instrumente pentru vizualizarea datelor și multe altele.

Reporter: După cele două zile, participanții se vor fi inițiați în tainele folosite de hackeri? Este necesar ca participanții să aibă studii în IT sau cunoștiințe despre programare?

R.R: Nu este necesar ca toți participanții să aibe cunoștințe despre programare. Ba mai mult chiar avem nevoie de oameni din diverse domenii pentru că ei sunt cei mai buni cunoscători ai mediului în care activează și vor să folosească datele pentru a aduce soluții la problemele specifice. Așadar încurajăm participarea persoanelor non-tehnice la eveniment, pentru a putea oferi indicații prețioase asupra utilității și direcției proiectelor propuse / în lucru.

Reporter: Care sunt criteriile după care vor fi evaluate proiectele echipelor?

R.R : Cel mai important obiectiv de care vom ține cont este acoperirea unei/unor nevoi reale, totală sau parțială. Este foarte important ca proiectele să fie într-o formă finală sau în stadiul de prototip utilizabil cu perspective reale de continuitate după încheierea evenimentului. Alte criterii de evaluare: UI/UX (ergonomia interfeței cu utilizatorul), portabilitate. Nu contează ce tehnologii open source sunt utilizate în cursul procesului de dezvoltare. Licența finală a proiectului trebuie să fie liberă și să permită reutilizarea codului sursă, ca și condiție a acceptării în etapa de jurizare.

Reporter: Ce vor câștiga finaliștii? Va fi pus în practică proiectul câștigător?

R.R: Premiul Best Hack – 1000 RON oferit de ACADEMY+PLUS

Premiul Good Hack – Cluj Cowork 2 weeks Pass + conturi nelimitate Apps4All + web hosting

Premiu Nice hack – Cluj Cowork 1 week Pass + acces gratuit pe platforma Apps4All

Sperăm ca finaliștii să meargă mai departe cu proiectul și să-l dezvolte în continuare. Pentru aceasta îi vom sprijini cu instrumentele necesare dezvoltării și cu premii care constau în găzduire la Cluj Cowork alături de echipa Simplon România și găzduire pe server pentru proiectele lor. Premiul cel mare este în valoare de 1000 RON este oferit de ACADEMY+ PLUS celui mai bun proiect dezvoltat în 48 de ore.

Ziua de datelor deschise se desfăşoară atât în Cluj cât şi la Bucureşti, dar şi în alte 120 de orașe din întreaga lume. La Cluj este prima editie a hackathonului organizat cu ocazia Zilei Internationale a datelor deschise. Acest eveniment a mai avut loc la București anul trecut unde au participat 30 de persoane din mai multe domenii și cu diverse background-uri.

Porgramul celor două zile de maraton, poate fi vizionat aici.

Distribuie:

Postaţi un comentariu