Minus de 30 de milioane de euro la bugetul oraşului

Cluj-Napoca va pierde circa 30 de milioane de euro la bugetul local în urma modificării Codului Fiscal, prin care cota unică privind impozitul pe venit se reduce din ianuarie 2018 de la 16% la 10 %. Cum vor compensa însă autorităţile locale această „gaură”? Încă nu s-a decis nimic sigur, dar cel mai probabil vom asista la o mărire a taxelor şi impozitelor locale, dar şi la o revizuire a listei de obiective de investiţii.

„Categoric suma care se pierde este cuprinsă între 26 şi 30 de milioane de euro şi cu siguranţă vor fi afectate anumite investiţii, dar încă nu avem toate datele. Cât priveşte o mărire a taxelor locale este posibil orice, dar nu am luat nici o decizie până nu vedem clar proiectul de buget şi până nu vedem exact ce face guvernul, până nu avem norme metodologice de aplicare. Nu ştim cu exactitate sumele cu care suntem afectaţi, este o incertitudine totală şi până nu avem datele concrete nu putem face nici un fel de previziuni”, a declarat viceprimarul Dan Tarcea pentru Transilvania Reporter.

De altfel, zilele trecute şi primarul Emil Boc a atras atenţia că noile măsuri fiscale dezechilibrează bugetele locale în lipsa unor măsuri de compensare gândite de Guvern. Până acum, din totalul impozitului pe venit al salariaţilor dintr-o unitate administrativ teritorială  41% se reîntorceau la bugetul local. Cu noua formulă de calcul, Clujul ar primi cu circa 30 de milioane de euro mai puţin, ceea ce înseamnă  o treime din bugetul de investiții al oraşului. Ca efect direct şi lista de obiective de investiţii a primăriei va trebui regândită, la unele dintre ele municipalitatea probabil va fi pusă în situaţia să renunţe sau să le mai amâne.

Postaţi un comentariu