Gandhi, incursiune în aromele îndepărtatei Indii
Despre India se spune pe bună dreptate că are cea mai aromată bucătărie din lume cu vrea 2.000 de condimente. Nu e de mirare deci că bucătăria indiană şi-a găsit un colţişor şi la Cluj, în Piaţa Mihai Viteazu la restaurantul numit sugestiv Gandhi. E o afacere pornită de doi tineri din Bangladesh şi care aduce aproape de noi farmecul şi savoarea bucătăriei indiene, alături de o atmosferă orientală. Cu ornamente care amintesc de palatele maharajahilor pe care le vedeam în filme, Gandhi, chiar dacă este un restaurant mic, îţi oferă chiar în centru o bine venită oază de linişte şi relaxare.
De cum am intrat am apreciat decorurile inedite, dar şi faptul că muzica indiană se auzea în surdină din boxe. Prima bilă albă pe care i-am dat-o acestui restaurant, pentru că, de ce să nu recunoaştem, la noi foarte multe localuri cad în păcatul de a te asurzi cu muzica ce ar trebui să fie doar ambientală. Din meniurile oferite prompt de un chelner amabil ne-a făcut cu ochiul oferta specială de prânz, de unde evident că nu am putut rata arhicunoscutul curry indian. Am adăugat şi o supă minestrone, iute şi gustoasă şi un aromat ceai de muguri de trandafiri pentru a ne delecta cum se cuvine papilele gustative.
După ce am gustat cum se cuvine din mâncarea de la Gandhi am dorit să aflăm de la bucătarul restaurantului de ce ne atrage mâncarea indiană. Chef MD. Monirul Islam, e un tânăr cu multă energie şi bună dispoziţie, foarte amabil şi priceput la meseria lui, pe care se vede cu ochiul liber că o face cu multă pasiune. Aşa că ne-a vorbit fără răgaz despre arome, condimente, feluri tradiţionale şi atracţiile bucătăriei indiene. Originar din Bangladesh, acesta lucrează în restaurantul de la Cluj de un an de zile.
„Lucrez aici de exact un an de zile şi mă simt foarte bine pentru oamenii apreciază foarte mult mâncarea noastră, care pentru ei e ceva nou. Mai ales acum, de când am lansat oferta de prânz şi în fiecare săptămână este un meniu nou la prânz, oamenii sunt foarte încântaţi de acest lucru şi apreciază că au parte de mâncare nouă de fiecare dată. O să vedeţi şi pe site-ul nostru că avem multe comentarii pozitive. Şi mă simt foarte bine şi pentru că mulţi clienţi mă cheamă să mă cunoască după ce au mâncat din preparatele mele. Sunt şi foarte curioşi, mă întreabă multe lucruri despre gătit şi mâncarea indiană. Uneori vor să încerce acasă reţetele şi mă întreabă cum să facă această mâncare, ce condimente să folosească, dacă se găsesc aici sau nu. Noi multe dintre condimente nu le găsim aici, pe piaţa locală, ci le aducem, din Inland, adică India, Pakistan şi alte ţări asiatice. De aceea este puţin greu pentru oameni să obţină acelaşi gust acasă”, spune acesta.
Cum a ajuns la Cluj? „Eu sunt din Bagladesh, ca şi proprietarii lanţului de restaurante Gandhi. Ne cunoaştem personal şi am lucrat pentru ei, am lucrat la un institut ca „profesor” învăţându-i pe alţii să gătească, iar la un moment dat ei mi-au spus că au nevoie de un chef la viitorul lor restaurant, undeva în Europa şi am acceptat. Aşa am ajuns în România şi la Cluj şi chiar mă bucur că am spus da. E un loc nou, oameni noi, totul este nou, e foarte departe de casă, dar îmi place foarte mult. În primul rând pentru că oamenii sunt foarte prietenoşi, altfel nu aş fi putut rămâne aici”, povesteşte tânărul chef.
Picant sau iute?
Mâncărurile indiene sunt atractive pentru foarte multă lume, dar la fel de multă lume îşi pune întrebarea, oare nu va fi prea iute, prea condimentat? „Mulţi europeni când vine vorba de mâncare indiană cred că e obligatoriu să fie foarte iute şi sunt mai reticenţi. La noi la restaurant nu trebuie să aibă această grijă, pentru că orice fel de mâncare îl pot găti aşa cum doreşte clientul, mai puţin picat, mediu sau iute. Doar trebuie să precizeze când fac comanda, dacă doresc ca mâncarea lor să fie iute sau nu”, spune Monirul Islam.
Pentru a păstra aroma şi gustul autentic e absolut obligatoriu să ai la îndemână o grămadă de condimente, majoritatea pe care nu le găseşti pe piaţa din România. „E greu să găteşti tradiţional indian din cauza condimentelor pe care trebuie să le comandăm de acasă. Am căutat ingrediente potrivite şi aici, dar dacă nu se potrivesc perfect ca gust, eu prefer să nu le folosesc. De exemplu, pătrunjelul care se găseşte aici foarte uşor nu îl pot folosi, pentru că nu are gustul potrivit pentru curry-ul indian. Trebuie să folosesc coriandrul, care face gustul mâncării total diferit. Aşa că aducem multe alte condimente, cardamom, turmeric, scorţişoară”, explică acesta.
Curry şi ceai massala
Clienţii restaurantului Gandhi pot comanda dintre o varietate mare de preparate. La loc de cinste şi foarte căutat rămâne însă curry-ul indian. „Cel mai mult le pace curry cu orez, dar şi partea de barbeque, care e cu gust diferit, datorită condimentelor şi preparat prin altă metodă. Curry rămâne însă ceva nou pentru ei şi e ceva pe care sunt dispuşi să îl încerce, aşa că foarte mulţi îl comandă. Dar comandă evident şi din mâncărurile indiene foarte cunoscute, cum e puiul tikka mossala, butter chicken sau pui peli peli, acestea sunt mai puţin iuţi, iar dintre cele iuţi are căutare, de exemplu, un preparat din miel, meat belli ram. Avem şi multe băuturi pe care le preparăm noi, după reţeta noastră. Un exemplu ar fi diferite tipuri de lassi care se face cu iaurt. De altfel doar iaurtul îl cumpărăm din comerţ, restul preparăm aici. Şi sigur tradiţionalul massala ceai, care e ceai negru cu condimente indiene”, spune Monirul Islam.
În materie de dulciuri, din oferta diversă, preferată rămâne îngheţata indiană sau un desert cu fructe. „Avem multe deserturi pe care le facem noi aici, aceasta e specificul nostru, ne dorim ca oamenii să poată gusta produsele noastre făcute după tradiţia indiană, nu să vindem produsele altora. Foarte comandată este îngheţata Kulfi Trio, care e faimoasă în India, e desertul nostru tradiţional cu mango, fistic cocos şi îl facem chiar aici. De asemenea, foarte popular este Pear Perfect pe care îl facem cu fructe locale, adică pere, şofran frişcă, condimente”, adaugă cheful restaurantului.
De ce e căutat un restaurant indian
La Cluj avem o pleiadă de restaurante cu specific. Restaurantele indiene şi-au găsit loc destul de uşor în această pleiadă pentru că aduc cu adevărat ceva cu totul diferit de bucătăria românească. „Ideea de a deschide aici un restaurant a pornit de la faptul că oamenii apreciază mâncarea indiană. Mulţi oameni circulă în lume în zilele noastre şi încearcă tot timpul mâncare nouă. De aceea şi un restaurant indian este atractiv, iar mâncarea e gustoasă. La noi le place faptul că respectăm tradiţia indiană, gătim ca acasă şi ei gustă acest lucru, adică dacă au mâncat un preparat în India vrem ca acelaşi preparat să aibă acelaşi gust şi dacă îl gătim în restaurantul nostru din Cluj. Specificul e dat de multele condimente pe care le folosim şi care au beneficii multiple. Turmericul, scorţişoara, cardamomul, cuişoarele şi multe alte condimente indiene sunt foarte sănătoase pentru digestie şi sunt antibiotici naturali. Aşa că ai un gust şi aromă diferite şi noi, o energie diferită pe care ţi-o aduce mâncarea noastră şi ai în plus şi antibiotice naturale benefice pentru organism. Dacă mânânci cu condimentele noastre nu ai nevoie de alte medicament. De ce le place oamenilor bucătăria indiană: pentru că este ca un „medicament”, dar cu gust bun şi arome, aceasta datorită condimentelor”, glumeşte cheful indian.
Ca o atracţie suplimentară restaurantul Ghandi găzduieţte de multe ori petreceri private. Aşa că dacă doriţi o zi de naştere mai specială o puteţi organiza aici în stil indian. „La petreceri sigur că nu e doar mâncarea indiană care e apreciată, ci chiar şi muzica indiană. Şi pentru că există în fiecare săptămână foarte multe noutăţi le putem oferi lucruri atractive”, a mai spus Monirul Islam.
Servire excelenta si au o mancare super buna. Imi aduce aminte de restaurantele indiene din Chicago. Doar acolo am mancat mancare indiana.