Flavius Țurcanu ne învață cum ne putem îmbunătăți vederea în mod natural

Flavius Țurcanu

Deși s-a pregătit pentru o carieră în domeniul IT, o pereche de ochelari i-a schimbat viața. Vorbim despre Flavius Țurcanu, autorul cărții „Renunță la ochelari”și a seminariilor  „Îmbunătățește-ți astăzi NATURAL vederea”. Originar din Botoșani, acesta s-a mutat la Cluj-Napoca în urma cu 12 ani pentru a urma Facultatea de  Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Tehnice.

„Am terminat facultatea în 2008. În 2007 am început să port ochelarii cu protecție la calculator. Am trecut de la monitor de tip „dulap” la laptop și m-am gândit că nu voi mai avea probleme cu ochii. După trei luni au început ochii să îmi obosească. După cum era trendul, și cum e trendul,   mi-am luat ochelari cu protecție la calculator. Ochelarii respectivi îmi ofereau într-adevăr un grad de confort mai ridicat. Acum, uitându-mă în spate, îmi dau seama că nu făceau altceva decât să pseudo-odihnească sistemul vizual, printr-o păcălire a lui. Sistemul ocular din punct de vedere fizic e format nervi optici, ochi și mușchi extraoculari. Mușchii respectivi erau obosiți după munca la calculator. În momentul în care am purtat ochelarii, mușchii au rămas la fel de obosiți. Nu am făcut nimic pentru a înlătura oboseala respectivă. E ca și cum ne-am rupe brațul și l-am pune în ghips fără să punem osul la loc”, spune Flavius.

După aproximativ șase luni, tânărul a fost la un nou consult oftamologic. „Mi s-a spus că mi-au crescut dioptriile, că mi-a apărut viciul de refracție: -0, 50 la ochiul stâng și -0, 75 la ochiul drept.

Mi s-a spus că trebuie să port în permanență noii ochelari. Și am zis bine, deși nu îi suportam. I-am purtat în permanență. După aproape un an am mers din nou la consultație și le-am spus că nu văd mai bine. Speram să îmi fi scăzut dioptriile. Doamna doctor mi-a spus că nu mi-au scăzut, cum să scadă? Au crescut, s-au dublat și s-au triplat în funcție de ochi în numai 11 luni. Din cauza ochelarilor și a altor factori”, povestește acesta.

A decis să-și pună definitiv ochelarii în toc și să studize în profunzime acest aspect. A reușit să își vindece în mod natural vederea, iar acum ține seminarii și ateliere prin care îi învață și pe alții cum să renunțe la ochelari. „A fost o revoltă personală. Mă gândeam că dacă voi purta în continuare ochelari, în ritmul asta voi ajunge la -5, -6.  Norocul meu a fost că m-am întâlnit cu un prieten student la medicină. Acesta mi-a spus că există niște exerciții care ar ajuta la îmbunătățirea vederii dacă le practici zilnic. Mi-am luat o carte de pe internet la începutul lui 2009. Nu prea făceam ce scria acolo, eram prins cu altele. Am fost apoi la un curs dedicat îmbunătățirii vederii care a avut loc la Cluj. Dimineața și seara alocam cinci, zece minute pe repriză, undeva între trei și cinci reprize pe zi. Testam. Doream să știu ce mă ajută și ce nu. În 26 de zile am ajuns de la -1 la ochiul stâng la 0 și la ochiul drept de la -2, 25 la 1 1, 25.

Am folosit formula pe care o știm de pe clasa a șasea conform căreia dioptria e egală cu unu supra distanța focală. Îmi calculam singur dioptriile și sesizam că pe zi ce trece văd mai clar scrisul mic de la o distanța din ce în ce mai mare. Nu am urmat un program anume, am tot testat”, povestește Flavius.

A renunțat definitiv la ochelari, pentru a vedea perfect cu ochiul stâng. „Am continuat cu exercițiile, dar nu mai aveau aceeași eficiență. Mi-am dat seama că există și alți factori. Am început să nu mănânc carne, să mânânc mai multe fructe și legume. Apoi mi-am dat seama că și alimentația are o limită. Mănânci tu sănătos, dar există și alte lucruri de care eu nu știam atunci. Există și partea psihologică care nu doar că influețează starea ta internă, ci și obiceiurile alimentare”, spune acesta.

Seminarul „Îmbunătățește-ți astăzi NATURAL vederea”

Seminarul „Îmbunătățește-ți astăzi NATURAL vederea”

După 11 luni în care și-a dedicat zilnic câteva ore bune pentru sănătatea ochilor, „verdictul” oftalmologului a fost impresionant. „Am avut 0 dioptrii la ochiul stâng și 1, 25 la ochiul drept. A fost un proces de aproape un an, timp în care am adunat puzzle cu puzzle mai multe informații”, spune acesta.

Văzând rezultatele sale bune, a decis că asta dorește să facă de acum înainte: să îi învețe și pe ceilalți să aibă grijă de ochii lor. Și-a făcut un site, apoi a început să țină seminarii. Întâi ca invitat la unele evenimente, în special de medicină alternativă, apoi a continuat pe cont propriu. A lansat o carte, iar în curând va apărea a treia ediție a aplicației sale „Asistentul Vederii”, dedicată celor care își petrec mult timp în fața calculatorului.

Dioptriile nu doar cresc galopant, mai merg și în jos

„E vorba de fapt de o practică conștientă a modului în care sunt folosiți ochii. Nu e vorba doar de a folosii ochii, ci și vederea în sine. Ochii sunt doar partea fizică a sistemului vizual. Dacă mergem undeva să ne tratăm vederea pentru că vedem încețoșat, ni se spune că avem problema cutare. Acela e doar un efect, problema e alta. Ochelarii pot fi folosiți într-adevăr ca instrument terapeutic, dar aici intervin mai multe aspecte. Este indicat ca cei care poartă ochelari să folosească dioptrii mai mici decât ar avea nevoie în mod normal”, explică acesta.

Dacă vedem clar și apoi începem să vedem încețoșat înseamnă că există o cauză. Cauza poate veni de pe mai multe planuri, fizic, psihologic, alimentar. „Majoritatea persoanelor care participă la seminarii se concentrează doar pe partea de exerciții și nu înțeleg că exercițiile respective nu înseamnă decât o parte din tot procesul. Nu e vorba de exerciții, e vorba de exersare”, mai spune Flavius.

Ochii se „hrănesc” cu vitamine

Emoțiile noastre influențează nivelul hormonilor în corp. Acest nivel se modifică în urma unui consum de energie. „În momentul în care corpul este stresat, nivelul de vitamine se reduce. Vitaminele sunt antioxidanți, opresc procesul de îmbătrânire. Dacă nu are suficiente vitamine, corpul nu mai funcționează cum era în fabrică și anume, sănătos. Trebuie să revenim la setările din fabrică. De ce apar problemele de sănătate de fapt? Pentru că noi ne-am îndepărtat de la modul sănătos, corect și natural care erau conform intrucțiunilor din dotare. Vitaminele sunt extrem de importante pentru sănătatea ochilor”, spune tânărul.

Calculatorul e de vină?

Lucrul la calculator poate deveni o bună metodă de îmbunătățire a vederii dacă ne folosim corect ochii. Nu calculatorul ne afectează vederea, ci modul în care noi trăim. Diferența între cei care nu au probleme cu vederea și cei care au ochii obosiți după ce lucrează la calculator constă în lipsa unor obiceiuri, rutine ce sunt aplicate din reflex de cei cu vedere bună. În primul rând, ochii sunt creați pentru o vedere tridimensională, rapid schimbătoare și multi-focală. Cei ce au o vedere bună chiar dacă lucrează mult la calculator, fără ochelari, folosesc inconștient o serie de obiceiuri pe care Flavius le recomandă. Clipitul conștient și regulat de fiecare dată când se lucreză la calculator, de 10 ori la fiecare 5 minute, până când acest obicei va fi efectuat din reflex. Acest obicei ajută și menține ochii umezi și mobili pentru a obține o vedere rapid schimbătoare și multi focală prin eliberarea tensiunii oculare. O altă regula e 10-10-10. Priviți la fiecare 10 minute la cel puțin 10 metri depărtare pentru cel puțin 10 secunde. Rostul acestui obicei este de a relaxa emisfera stângă a creierului, care este responsabilă cu efectuarea precisă, exactă și detaliată a muncii.

Cel mai simplu exercițiu

„Când ochii sunt obosiți de la citit, de la calculator, le recomand oamenilor să stea cu ochii închiși timp de 10 secunde. Să își odihnească ochii. Să își dea jos ochelarii, să continue să citească rândurile următoare fără ochelari, apoi să închidă ochii zece secunde, după care să deschidă ochii. Cum văd acum? Văd mai clar? Văd un contrast mai puternic? Ochii lor focalizează cu o ușurință mai mare? Dacă da, înseamnă că ochiul lor e mai odihnit, vederea lor s-a îmbunătățit. E cel mai simplu exercițiu: să își odihnească ochiul. Sunt principii simple, pe care din punct de vedere general le știm cu toții, când e vorba de ceva particular, le uităm. La seminar fac cu ei două trei exerciții simple, apoi le dau un cartonaș cu cifre din ce în ce mai mărunte, să exerseze și acasă”, explică acesta.

Flavius consideră că perseverența e cheia succesului. „Recomand să se lucreze minim cinci minute pe zi, maxim o jumătate de oră”, spune acesta.

Nu toate persoanele din jurul său au renunțat la ochelari. Unii prieteni sunt reticienți. La fel membrii familiei. „Nu prea poți fi profet în țara ta. Unii prieteni nu prea cred. Sunt persoane care nu vor să creadă ceva ce nu e în concordanță cu ce au învățat de-a lungul timpului”, spune acesta. Tânărul a întâlnit, în schimb medici oftalmologi atipici. „La Târgu-Mureș, la finalul seminarului am cunoscut o doamnă doctor care a recunoscut că ea nu recomandă ochelari, ci exerciții pentru ochi sau ochelari cu dioptrii mai mici”, spune Flavius.

 [stextbox id=”custom”]

Rutine ce păstrează vederea bună la calculator

Obiceiul 1: Clipește conștient și regulat de fiecare dată când lucrezi la calculator, de 10 ori la fiecare 5 minute, până când vei efectua acest obicei important din reflex.

Obiceiul 2: Aplică regula 10-10-10. Privește la fiecare 10 minute la cel puțin 10 metri depărtare pentru cel puțin 10 secunde.

 3 obiceiuri ce îmbunătățesc vederea

Obiceiul 1: „Clipește conștient la fiecare 5 minute”

Clipește conștient, de 10-20 ori, la fiecare 5 minute! – acesta este primul obicei care te va ajuta să îți îmbunătățești natural vederea.

Obiceiul 2: „Expune-te la lumina solară”

Expune-te la soare în fiecare zi pentru 10-15 minute. Acest lucru te va ajuta în primul rând să ai mai multă energie.

Obiceiul 3: „Mișcă-ți corpul și ochii”

Un studiu, efectuat la Universitatea din Columbia, a relevat că efectuarea zilnică a activităților sportive ajută la îmbunătățirea vederii. Mișcarea zilnică a corpului pentru un minim de 10 minute pe zi reduce tensiunea oculară cu 20% ceea ce ajută la îmbunătățirea vederii.

Sursa: www.renuntalaochelari.ro

[/stextbox]

Următorul seminar gratuit de la Cluj-Napoca va avea loc în luna mai.

Mai multe detalii AICI.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Mariana says:

    Articolul este fantastic! An de an imi schimb ochelarii ,dioptriile imi cresc si culmea ironiei, nu vad mai bine cu ei !
    Multumiri pentru sfaturi !

  2. Ann says:

    Da, lucrul la calculator vă poate afecta foarte mult vederea. Pentru a evita astfel de consecințe, trebuie să folosiți ochelari speciali, să faceți exerciții regulate pentru ochi, să lucrați la o iluminare adecvată. Și un lucru esențial – să vă alimentați organismul cu oligoelemente utile pentru vedere. Am fost sfătuit să iau Visoptic Duo de către un oftalmolog în scopuri de prevenire. Primesc acest compleхul de două săptămâni. Îmbunătățirea se poate observa. Sunt sigură că după ce voi termina întregul curs voi putea vedea mult mai bine!

Postaţi un comentariu