Comuna fără niciun asistat social
Da, ați auzit bine! În județul Cluj există o comună în care toată lumea muncește, o comună fără niciun asistat social. Conform viceprimarului, Ioan Bucur, doar cei care nu vor, nu își găsesc de lucru, de pe o zi pe alta! Echilibrul comunei a fost puțin zbuciumat după plecarea gigantului Nokia, dar lucrurile s-au redresat rapid cu venirea altor investitori. Autoritățile locale sunt extrem de deschise când vine vorba de investitori, indiferent de domeniul acestora de activitate, pentru că au înțeles că prezența acestora crește semnificativ nivelul de trai al locuitorilor. Mai mult, dacă până nu demult, locuitorii din Jucu făceu naveta la Cluj, acum lucrurile s-au schimbat: tot mai mulți clujeni, dar nu numai, vin zilnic la Jucu pentru a munci. Mulți dintre aceștia se stabilesc aici. Se construiește mult, iar noile cartiere îi oferă așezării un aer proaspăt.
Văzute din afară, halele din Parcul Industrial Tetarom 3, nu sunt spectaculoase. Nici cele din afara parcului, situate în imediata apropiere. Mai spectaculoase sunt indicatoarele care anunță companiile străine care s-au instalat tocmai aici, în mijlocul câmpului, într-o comună până nu demult uitată de lume. O comună care până acum șapte ani nu avea nicio clădire „țeapănă”.
La orele amiezei, străzile comunei par părăsite. Rar, vezi doi, trei copii cu ghiozdanul în spate, care se joacă, în timp ce merg spre casă sau o bunică ce își plimbă nepotul de câteva luni în cărucior. Șirul de case vechi, tradiționale, cu târnaț și bancă la poartă, este întrerupt din loc în loc de construcții impunătoare cu minim două etaje, cu garduri înalte, din piatră, cu interfon și sistem video de supraveghere. Vechiul și noul se întrepătrund în centru. Mai la periferie, noul este cel care tronează. Mergând pe „principală” înainte, ajungem la primărie. Primăria Jucu și Consiliului Local sunt situate într-o clădire nouă, maro, una din cele șapte realizate în ultimii șapte ani cu bani de la bugetul local.
„În ultimii ani Jucu a evoluat într-un sens bun pentru că au crescut investițiile pe raza comunei prin Parcul industrial Tetarom 3, unde au venit investitorii și unde vor veni și alții. Noi știm cine sunt aceștia numai în momentul în care își depun actele pentru eliberarea autorizației de construcție. Tratativele cu firmele se poartă la Consiliul Județean. Noi doar primim impozit pe clădiri și pe salarii. Pământul pe care e construit Tetarom 3 este al USAMV-ului, iar universitatea l-a dat Consiliului Județean”, explică Ioan Bucur.
Ce a rămas după Nokia
Înainte de a ajunge la primărie, un indicator albastru pe care scrie „Nokia” îți sare în ochi. E ultima urmă a gigantului, ultimul semn că Nokia a trecut cândva pe aici. A lăsat în urmă un parc pentru copii, primul parc de acest fel din comună. Viceprimarul are o atitudine detașată când vine vorba de Nokia: „Plecarea Nokia nu ne-a afectat. Am spus asta și atunci: pleacă un om, se naște altul, pleacă o firmă, vine alta. A fost un pic de cădere economică și bugetară, un an, maxim doi, dar nimic grav. Hala respectivă a fost cumpărată de firma DeLonghi din Italia care își desfășoară în prezent activitatea acolo. A venit în parc și Bosh-ul. O să vină o firmă din Germania care, din câte am înțeles, produce elemente mecanice de transmisie pentru locomotive, Henschel Gmbh, dar și Il Caffee. Ultimii sunt la faza de autorizare a construcției. Lucrurile se mișcă spre bine. Cu cât vin mai multe firme, cu atât crește mai mult nivelul de trai”, explică edilul.
Parcul Industrial Tetarom III a semnat în data de 23 iulie contractul cu Il Caffe Servexim, pentru o suprafață de aproximativ 2230 de metri pătrați. Il Caffe va construi o hală destinată prăjirii și ambalării cafelei și asigurării service pentru aparatele de cafea. Investiția ce se va realiza va fi în valoare de 100.000 euro.
„De la noi tinerii nu pleacă”
Ce investiții s-au făcut în ultimul timp? „Noi ne-am axat investițiile pe infrastructuă: pe drumuri, pe iluminatul public, pe clădiri. În comuna Jucu nu au existat clădiri. Acum șapte ani a început investiția în imobile. Am făcut șapte clădiri: Căminul Cultural Gădălin, centrul medical, trei corpuri de școală, primăria și bază sportivă. Apoi, ne-am profilat pe construirea de parcuri pentru copii. În toate localitățile din comună există parcuri pentru copii. Ne-am axat și pe extinderi de apă, iluminat. Am oferit pe Legea 15/2003 locuri de casă pentru tinerii cu vârste între 18 și 35 de ani pentru construirea unei locuințe. Le-am dat terenul și am tras utilitățile. În momentul de față avem 100 de dosare depuse pe legea 15/2013. De la noi tinerii nu pleacă. Au venit în comună și din alte orașe nu numai din județul Cluj, ci din toată țara. De ce vin? Din cauza infractructurii, din cauza investițiilor care sunt în comună. Sunt locuri de muncă, numai cine nu vrea nu muncește aici. Nu avem nicio persoană cu ajutor social în comună care prestează muncă în folosul comunității. Nicio persoană! Se dau bani doar pentru trei persoane: pentru vârstnici și mămici. Nu mai există în țară acest lucru”, spune mândru viceprimarul.
Investițiile făcute sunt toate din fonduri proprii. Au apelat la fonduri europene doar pentru cursuri de specializare. De asemenea, au primit prin Asociația Gal Someșul Transilvan fonduri europene pentru achiziționarea unui tractor cu lame pentru dezăpezire, aparaturii audio-video necesară în cadrul Căminului Cultural Gădălin, costumelor populare și corpurilor de mobilă necesare utilării căminului.
Boom-ul economic din comuna Jucu nu se bazează însă doar pe Tetarom 3. „Tot la Jucu există firma Ecolor, care nu e în cadrul Tetarom. Patronii au cumpărat terenul. S-au extins cel mai mult în ultima perioadă. E o firmă care e în continuă asccensiune. Mai avem aici Holver, Panemar, Budaval. Deocamdată”, spune edilul.
Buget și planuri pe 2016
Marți, 26 ianuarie, a avut loc ședința de Consiliu Local privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pe 2016. Bugetul comunei pe anul în curs este de 12. 635.000 de lei. Ce investiții se vor face din aceștia bani?
„Anul acesta ne bazăm pe infractructură: canalizare și asfaltare. Avem 25 de kilometri de drum pentru asfaltare, în proiectare, dintre care 20 sunt pe comuna Jucu pe un proiect pe fonduri proprii și cinci kilometri (care cuprind un drum peste râul Someș), pe fonduri europene. Proiectul a fost depus. Ne vom ocupa de asemenea, de extinderea iluminatului public, de întreținerea spațiilor verzi din parcurile pentru copii, de susținerea echipei de fotbal care are ca obiectiv Divizia B, de pietruiri de drumuri, de marcaje, de bursele pentru elevi și nu în ultimul rând, de susținerea școlii cu tot ce trebuie. Învățământul trebuie să fie pus la punct, să nu ducă lipsă de nimic. Cred că avem cea mai frumoasă școală din județ. Pe 14 septembrie anul trecut am inaugurat-o, cu clasele V-VIII. Clasele I-IV sunt în alte locații, dar tot cu ultimele dotări: sală de calculatoare, sistem video, tot ce trebuie. Am dat 7.000 de lei numai pentru jucării pentru elevi. Rezultatele școlare sunt bune, mai bune decât la Apahida. Noi am investit continuu în învământ pentru că e o prioritate pentru noi. Elevilor și studenților care învață la Cluj le oferim 50% din transport”, spune viceprimarul.
În prezent comuna Jucu are 60 de kilometri de drum comunal. În toate localitățile din comună există apă, gaz, curent.
„Cine vine, se stabilește aici”
În ultima perioadă, conform edilului, zeci de familii s-au mutat la Jucu. „Sunt case construite de un localnic din comună care a cumpărat terenul și a început să investească. Face case, cele mai multe, prin “Prima casă”. Sunt și blocuri, la șosea. Dar mai mult se construiesc case aici. Se construiește mult, mai ales în Jucu de Sus și Jucu de Mijloc care sunt aproape de drumul național. Nu avem chiriași. Cine vine, se stabilește aici. Vrem să atragem tineretul în comună. Și de la 200 de kilometri fac oamenii naveta. Aici poate veni orice om care nu are loc de muncă. În Jucu nu poate spune nimeni că nu găsește de lucru. Cine nu vrea să muncească, poate. Aici găsești de lucru de pe azi pe mâine. Cui nu-i place aici, poate merge la Cluj. În cinci minute ajungi pe Bulevardul Muncii”, spune Ioan Bucur.
Muncitori obosiți, dar fericiți
La ora 14:30, primul schimb de la compania Ecolor se îndreaptă spre ieșire. Muncitorii lasă un nor de fum în urma lor. Își aprind țigara pe care o savurează în drum spre autocarul ce îi va duce acasă. Peste 200 de persoane se îndreaptă spre ieșire. Nimeni nu are chef de vorbă. Toți sunt cufundați în propriile gânduri. Cu greu schimbă câteva vorbe între ei.
Alexandru Suciu este din Cluj. Face zilnic naveta. E obosit, are ochii roșii, dar susține că e fericit. „Lucrez la Ecolor, în două schimburi. Nu e ușor. Ne trezim la patru dimineața și lucrăm de la 6:00 la 14:30, dar merită efortul. Am și alți colegi din Cluj. Nu știu dacă ei sunt sau nu mulțumiți”, spune acesta. Mulțimea se îmbarcă fie în mașinile personale, fie în microbuze sau autobuze și pleacă. Schimbul doi încă nu a ajuns.
„Am luat baba și am venit la țară!”
Pe străzile din comună nici vorbă de agitație. În cartierul nou, de abia găsim câteva persoane. Majoritatea sunt pensionari. În curtea unei case roz, cochete, îl găsim pe Iacob Moldovan, în vârstă de 66 de ani. E clujean, dar s-a mutat de zece ani în Jucu. „Sunt mulțumit de felul în care s-a dezvoltat comuna în ultimul timp. S-a dat în toamna asta noua școală în primire, s-au asfaltat drumurile, s-a făcut o parte din canalizare, cam 50%. S-a extins comuna, s-a dezvoltat bine. Ajută și parcul industrial Tetarom, normal, pentru că intră ceva bani la buget. Locuitorul de rând simte și el acest lucru. Nu mai călcăm noroiul, avem școli, bibliotecă, două dispensare medicale. Mi se pare că lucrurile merg în bine și pentru cetățeanul de rând. Transportul merge și el foarte bine. Spre Cluj e din două în două ore. Sunt condiții bune. Eu numai de zece ani m-am mutat aici. Am stat în Cluj. Dar nu mai merg acolo sub nicio formă, mă leg de gard! Nu mi-a plăcut în bloc niciodată. Mi-au crescut copiii, așa că am luat baba și am venit la țară! Eu sunt mulțumit de decizia luată. În ultimii ani s-au făcut multe lucruri bune. Sunt foarte mulți tineri care s-au mutat aici. De exemplu, peste drum de mine stau tineri, dar sunt la serviciu, în cealaltă casă ce se construiește vor sta tot tineri, după colț sunt două case: veche și una nouă. În cea nouă s-au mutat tinerii. Sunt înconjurat de tineri, practic”, spune acesta.
O stradă americană
La o stradă distanță de domnul Iacob, este o stradă ca în povești: 16 case noi stau aliniate frumos în această adevărată oază de liniște tulburată doar de lătratul câinilor. Strada e „protejată” de o poartă de fier. Aici, o găsim pe Ecaterina Polac, o clujeancă ce și-a dorit tot timpul o casă la țară.
„Noi de mult am vrut să venim, să ne facem o căsuță la țară, la bătrânețe. Am prins ocazia și am venit. Suntem din Cluj, avem apartament acolo, dar ne place mai mult la țară. Aici am găsit un loc liniștit pentru vârsta noastră. Aici e ca în America! Ne place. Poate sunt și vecini mai tineri care nu sunt mulțumiți că totuși sunt 25 de kilometri până în Cluj. Nouă ne place foarte mult. Șoțul merge la Cluj în fiecare zi, el lucrează. Numai eu sta acasă, pensionară. Cred că faptul că există industrie aici a ajutat mult la dezvoltarea comunei. De aceea se mută lumea aici. Mie mi se pare că arată foarte bine comuna. Foarte mult s-a dezvoltat de când suntem noi aici. Primăria își dă silința să facă lucruri pentru noi. A și asfaltat aici. Nu știu dacă Jucu se va dezvolta la fel ca Floreștiul, dar sincer nici nu am vrea. Puteam să merg și în Florești, dar nu am vrut. După ce am venit prima dată aici, am rămas. Mi-a plăcut foarte mult. Tinerii probabil că sunt mai pretențioși. Noi am lăsat pretențiile în urmă. Vin nepoții la noi, au unde să se joace, e frumos. Avem și un pic de grădină. Eu sunt fericită”, spune aceasta.
„La 22 de ani, nu îmi trebuie atâta liniște”
Paul Săpun este student la Politehnică. Are 22 de ani. De o săptămână s-a mutat la Jucu, împreună cu familia. „Este o zonă foarte liniștită, iar părinții mei ajung foarte repede la seviciu față de perioada în care locuiam în Cluj. Lucrează pe Bulevardul Muncii, iar noi stăteam în Mănăștur, în partea cealaltă a orașului. Dimineața făceau mult mai mult până la serviciu decât fac de aici. E mult mai comod, e liniște. Pentru mine parcă e prea multă liniște. Dar eu mai stau și în Cluj. Am mașina mea și merg dacă am nevoie să ajung în Cluj. Momentan eu personal nu mi-aș face o casă aici, aș prefera să locuiesc în Cluj, chiar și într-o garsonieră. Îmi place mai mult în Cluj. Am 22 de ani, nu îmi trebuie atâta liniște”, spune Paul.
Erica Gal și soțul său s-au mutat la Jucu tocmai din Brașov. „A fost la mijloc o conjunctură familială, dar ne-a și plăcut aici. Pentru noi schimbare a fost benefică. În oraș nu aveam nimic, aici avem un pic de teren de câteva sute de metri, unde plantăm una alta. Jucu s-a dezvoltat. Eu personal nu prea simt această schimbare. Dacă ies în oraș cu banul în mână, mi se dă, când nu, nu. Împrenă cu soțul avem 1.800 de lei pe lună. Avem și o rată la bancă și nu ne mai rămâne mare lucru. Cred că nici cei tineri nu o duc foarte bine, dar ei au forță să alerge dintr-un loc în altul. În Brașov am fost funcționară, nu am făcut nimic deosebit. Nu pot să spun că îmi lipsește viața de la oraș. Am fost firi mai retrase și eu și soțul. Am găsit aici liniștea de care aveam nevoie. Îmi lipsesc anumite lucruri din orașul acela, era un oraș frumos, civilizat. Despre Cluj, nu pot spune la fel. Exceptând partea universitară, nu e ceva teribil. Nu are nimic interesant. E multă lumea care nu știe ce vrea acolo”, este de părere Erica.
„Au plecat de la țară, iar acum vin înapoi”
Ana Fărcaș s-a născut în Jucu. Este mândră că în sfârșit lumea a început să îi aprecieze locul natal.
„Vine lumea de la oraș aici. E frumos satul nostru. Eu aici m-am născut și aici stau de 60 de ani. Nu au fost așa de multe case, de vreo zece ani s-au făcut cartierele de case noi. Un constructor, Vasile Mureșan, le-a făcut. S-a mutat multă lume. Le place tinerilor și nu numai. E ușoară naveta. E liniște, nu sunt oameni răi, sunt oameni sociabili. Sunt școli noi pentru copii. Avem un primar bun, gospodar. Nouă ne place. Au venit mai multe companii De Longhi, Bosh, Ecolor. Lucrează și oameni din comună acolo. Și copiii mei lucrează acolo. Doi lucrează la Ecolor, fata mai mică la DeLonghi. E bine, au transportul asigurat până în fața porții, masă gratuită, salarii sunt ceva mai mari ca la Cluj. Dacă ar face naveta la Cluj, nu le-ar mai rămâne atât în mână. Primesc și bonuri de masă. Le place. Și-au făcut case în curtea noastră. E frumos. Ce ne lipsește? O canalizare ne-ar mai trebui, dar în rest suntem mulțumiți: apă la poartă, gaz la poartă. De toate avem. Până acum mergea lumea la Cluj, acum vin clujenii la Jucu. Mi se pare foarte bine. Clujul e foarte aglomerat. Totul e mult mai scump acolo. Lumea vrea libertate. Mulți au plecat de la țară, iar acum vin înapoi”, este de părere femeia în vârstă de 60 de ani.
Urmăriți în continuare o galerie foto realizată de Dan Bodea.