Ce-i lipseşte Clujului pentru a evolua pe termen lung
Oraşul Cluj beneficiază în prezent de o efervescenţă culturală şi economică invidiată de alte oraşe. Dar problema care se pune, priveşte viitorul şi cât din această efervescenţă reprezintă sursă de investiţii pentru viitor. Analistul economic Radu Nechita, conferenţiar la Universitatea Babeş-Bolyai consideră că cel mai important lucru care-i lipseşte oraşului Cluj dar şi României în general este autonomia.
“În România nu există autonomie locală pe drept cuvânt pentru că majoritatea surselor de venituri locale merge la Bucureşti. Marii contribuabili sunt obligaţi să plătescă impozitele în Capitală, iar acest lucru nu ajută dezvoltarea locală. Dimpotrivă, o împiedică. Apoi, de la Bucureşti, prin lege, bugetul se redistribuie, dar acest lucru se face prin voinţă politică centralizată nu neapărat în funcţie de priorităţile locale.
Politicienii sunt interesaţi să ţină sistemul centralizat pentru că astfel se menţine dependenţa faţă de ei, de favorurile şi simpatiile politice. Dar administraţiile locale sunt împiedicate să evolueze cum şi-ar dori, sau cel puţin, le este îngreunată evoluţia, acolo unde ea ar fi posibilă pentru că există resurse. Nu există concurenţă fiscală pentru că nu există autonomie legislativă. De exemplu, dacă un mare oraş din România şi-ar dori să aplice sistemul legislativ din Hong Kong, n-ar putea. Nu are voie. Dar poate că modelul Hong Kong I s-ar potrivi, l-ar avantaja şi-n felul acesta ar evolua de sine stătător. N-ar fi rău nici pentru ţară, de ce n-ar fi bine să avem oraşe foarte dezvoltate? Alt exemplu: de ce nu s-ar putea ca un oraş universitar cum e Clujul să aibă propriul set de legi şi reguli în învăţământ, iar sistemul să fie coordonat de universităţi? Poate că lucrurile ar merge mai bine şi ar fi model pentru alte judeţe. Ne e teamă de libertate, de autonomie, dar ele generează concurenţă şi progres. Clujul ar putea decide în privinţa drumurilor rapide sau aeroportului sau altor nevoi de dezvoltare, altele decât ale Galaţiului sau Iaşului”, consideră conferenţiarul Radu Nechita.
Articole pe aceeași temă:
Economia judeţului Cluj: câteva repere
De ce e astăzi Clujul „fruncea” provinciei
Cum se vede Clujul de la Iași: E-o cale-atât de lungă…
Adica la dvs in familiesa maninca doar cine aduce venit in casa ? Va declarati autonom de nevoile copiilor sau nevestei ?