Călătorie spre Eurovisionul din centrul Pământului
Nu în fiecare zi ai ocazia să găsești într-o mină aflată la aproape 100 de metri sub pământ o scenă de aproape 100 de metri pătrați, însă în această perioadă, Televiziunea Română și Salina Turda se pregătesc de o provocare cu totul specială: semifinala Eurovision va ajunge în inima salinei, în Mina Rudolph, iar românii vor putea urmări ineditul spectacol de acasă, în transmisiune directă. Până la momentele muzicale însă, zeci de muncitori și tehnicieni au depus o muncă titanică pentru a duce în subteran tonele de echipamente și a realiza de la zero decorul spectacolului.
De obicei, într-o după-amiază de marți, în parcarea Salinei Turda este destul de multă liniște. În ziua de marți de dinaintea semifinalei Eurovision, forfota este însă în toi. Un car de transmisiuni live parchează tacticos între alte două mașini inscripționate cu logo-ul televiziunii publice, iar angajații televiziunii cară fel de fel de cutii și echipamente spre intrarea principală. La cealaltă intrare în salină, un camion plin cu lăzi în care se află cablaje așteaptă transportorul. Sunt peste patru kilometri de cabluri care vor asigura buna desfășurare a transmisiunii live a semifinalei concursului Eurovision.
La 42 de metri sub pământ, în Mina Rudolf, este montată deja scena pe care vor cânta concurenții. Este o structură metalică grea de câteva tone, are aproximativ 80 de metri pătrați și a fost montată manual, după ce anterior a fost transportată în cutii prin Galeria Franz Joseph, singura cale de acces în mină atunci când vine vorba de transporturi de mari dimensiuni. Drumul echipamentelor a continuat apoi printr-un puț tehnologic ce face legătura între suprafață și Mina Rudolf, zeci de oameni fiind implicați în anevoiosul proces.
Programul a fost infernal atât pentru angajații salinei, care au manevrat imensele cutii până la destinație, dar și pentru angajații televiziunii publice, care trebuie să se asigure că totul va funcționa perfect.
„Vineri am descărcat cu 13 oameni de la Salină un camion și o dubă, duminică am stat toată ziua în subteran și am montat scena, marți dimineața la 8 am început să descărcăm un tir de echipament și am făcut cam 10 transporturi cu electrocarul și acum ne-a mai venit camionul cu cablajele. Am avut norocul că s-a aprobat recent cumpărarea electrocarului, pentru că fără el nu știu ce făceam. Am fi lucrat ca egiptenii la piramide. Ca idee, ceva asemănător a fost pentru concursul de drone, dar volumul de echipamente a fost mult mai mic. Este complicat pentru că suntem limitați să intrăm pe un puț strâmt, iar volumul este foarte mare și automat trebuie să facem mai multe transporturi. Se lucrează la flux continuu în toate punctele de lucru”, a explicat Sergiu Tănase, șef serviciu tehnic Salina Turda.
Nici pentru tehnicienii Televiziunii Române nu au fost zile ușoare. Pregătirile sunt în toi, iar emoțiile pe măsură. Este de altfel pentru prima dată când un eveniment de asemenea anvergură este organizat într-un astfel de decor. Altfel, spun angajații TVR, în urmă cu patru ani a mai fost filmată în salină o producție tv, însă nimic nu se compară cu complexitatea pregătirii unei semifinale de Eurovision.
„Este o mare provocare. Vor fi coborâte opt camere de înaltă definiție cu sunete, cu monitorizări, cu program HD pentru plasmele de la scenă. Transmisiunea se va face prin fibră optică. Televiziunea română a mai făcut în urmă cu aproximativ patru ani o emisiune, tot în salină, dar de dimensiuni mai mici. Provocarea mare este legată de sunet. Fiecare va avea monitorizare în cască și vor folosi microfoane care să capteze sunetul de foarte aproape”, a explicat unul dintre tehnicienii televiziunii publice.
A patra semifinală Eurovision va avea loc duminică, 11 februarie. Trei concurenți vor fi aleși de juriu pentru a participa în finala de la Sala Polivalentă din București.
Spectacolul va fi transmis în direct începând cu ora 21:00 la TVR 1, TVR Cluj, TVR HD, TVR Internaţional, TVR Moldova și pe platforma TVR+.