Aleşii şi realeşii Clujului

Foto: Dan Bodea

Izbite de lehamitea electoratului faţă de modul în care se face politică la noi, partidele încearcă să se replieze şi să vină în faţa alegătorilor, pentru alegerile locale, cu oferte care să pară proaspete şi cu care să-i momească şi de această dată pe cei care vor merge la vot. Unele demersuri în această direcţie au fost şi sunt de bună credinţă, dar, în multe cazuri, nevoia de înnoire n-a fost decât un pretext pentru reglările de conturi interne şi pentru a scăpa, altfel, de oameni incomozi.

Citiți și:„Bătălie” în 10 pentru Primăria Cluj-Napoca

PNL

Probabil că cele mai multe locuri, atât în Consiliul Judeţean, cât şi în Consiliul local Cluj-Napoca le va obţine noul PNL, format mai ales din oamenii fostului PDL, dar şi ai vechiului PNL. Pe lângă o oarecare tradiţie deja, cele două entităţi care compun noul PNL au oameni cu priză la electorat, numindu-i aici în special pe actualul primar Emil Boc şi pe fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, Alin Tişe. De altfel, mizând pe foarte multele voturi obţinute la precedentele alegeri, Alin Tişe a fost pus în vârful ambelor liste, în încercarea de a fi un fel de locomotivă a partidului, alături de Boc. El figurează pe locul doi pe lista de consilieri locali (după candidatul la funcţia de primar, Emil Boc) şi pe primul loc la Consiliul Judeţean, deşi obiectivul nedeclarat oficial al lui Alin Tişe e de a redeveni preşedintele CJ Cluj din vara acestui an, renunţând astfel la funcţia de senator, pe care o deţine acum şi urmând să cedeze locul său de pe lista pentru Cluj-Napoca.

Emil Boc

Emil Boc / Foto: Dan Bodea

În Consiliul Local Cluj Napoca, noua familie a PNL are acum 17 consilieri (din 27), iar obiectivul declarat este de a păstra sau chiar spori majoritatea, la fel şi în Consiliul Judeţean, aşa cum spune copreşedintele PNL Cluj Marius Nicoară: „E o echipă foarte puternică care a condus judeţul Cluj în ultimii 12 ani, o echipă care a demonstrat, la noi s-au văzut faptele, mai puţin vorbele. Pe judeţ estimez că o să mergem pe un scor de 60%, iar pe municipiu, la consiliul local, 55%; Emil Boc eu spun că trebuie să încheie cu 70%”.

Pe lângă Emil Boc, pe lista pentru Consiliul local Cluj-Napoca se regăsesc pe locuri eligibile marea majoritate a actualilor consilieri ai PNL, cu aceiaşi Şurubaru, Moisin, Constantea, Gliga, Dreoni, Loredana Pop and Co.. Surpriza e că a fost eliminat Ioan Bîldea. Foarte activ politic şi în media, se pare că el a fost ras de pe listă pentru că ai săi colegi s-au simţit eclipsaţi de prestaţia sa. E de menţionat aici faptul că Bîldea a fost eliminat de pe listă chiar de colegii săi din vechiul PNL, pentru că atât vechii liberali, cât şi foştii pedelişti şi-au făcut fiecare listă separată şi abia apoi le-au contopit într-o listă comună, iar Bâldea n-a figurat din start pe lista vechiului PNL. Aici ar mai fi de menţionat faptul că o intrare nouă pe lista pentru consiliul local e a lui Florin Stamatian, dar, în diverse funcţii, el este deja o figură veche pentru politica locală.

Cu câteva excepţii, tot figuri politice vechi şi foarte vechi regăsim şi pe lista consilierilor judeţeni ai PNL: Tişe, Mînzat, Tuluc, Leş, Todea, Haiduc, Secară, Andro. Aici, chiar şi simpla poziţionare pe lista de candidaţi a lui Alin Tişe, pe primul loc, în faţa actualului preşedinte al CJ, Marius Mînzat, indică faptul că primul ţinteşte să ajungă din nou preşedintele forului judeţean.

PSD

Veşnic pierzător în alegerile de la Cluj, PSD încearcă de această dată să ofere un altceva electoratului, deşi e foarte posibil ca această nouă găselniţă să fie şi mai prost primită de electorat.

Cea mai mare surpriză în cazul PSD Cluj e că, pentru prima dată de la naştere, nu are un candidat propriu pentru funcţia de primar la Cluj-Napoca. Opţiunea social-democraţilor clujeni a fost s-o elimine din cursă pe Aurelia Cristea, anunţată ca sigură iniţial, şi să susţină un candidat independent într-o alianţă electorală cu ALDE, pe Octavian Buzoianu. Că pe acelaşi candidat îl mai susţin UNPR, PNŢCD, PND şi PRM, e altă poveste.

Dan Ioan Morar / Foto: Dan Bodea

Dan Ioan Morar / Foto: Dan Bodea

Faptul că PSD nu şi-a desemnat un candidat propriu şi că sigla sa nu va apărea pe buletinul de vot pentru alegerea primarului de Cluj-Napoca, s-ar putea să aibă efecte negative şi asupra listei de candidaţi pentru consiliul local. Dar, cum întortocheate sunt căile electoratului, rămâne să vedem după alegeri dacă mişcarea surpriză a social-democraţilor va avea succesul scontat.

În rest, pe lista PSD pentru Consiliul Local Cluj-Napoca regăsim nume de personaje vechi, dar tinere (Dan Morar), precum şi nou intraţi, dar şi tineri, cum e cazul lui Gabriel Nasra sau al Corinei Croitoru şi, dacă va fi să fie, şi al lui Mihnea Stoica. O surpriză e şi împingerea consilierului local Gabriel Oniga pe un loc 7 pe listă, cam neeligibil. Ar mai fi de spus că din cauza reglărilor de conturi de care aminteam la început, PSD a pierdut-o pe consilierul local Claudia Anastase, care a trecut în tabăra lui Liviu Alexa.

În ceea ce priveşte Consiliul Judeţean, PSD deschide lista cu deputatul Cornel Itu, urmat de actualii consilieri judeţeni Remus Lăpuşan, Valentin Cuibus şi Vasile Sălătioan. Lista e completată cu Laura Chiorean, Cristian Matei (actual consilier judeţean), Alin Popovici, Laurenţiu Oprea (actual consilier), Vladimir Mătuşan, Vasile Ilea, Călin Fărgaciu, Petre Pop, Ariton Nati, Ioan Bota (actual consilier), Alexandru Vitan, Ilarie Ivan (actual consilier). Asta până la 16, că de mai mult decât dublul numărului de acum (8) al consilierilor judeţeni ai PSD nici nu poate fi vorba. Nici măcar preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan, nu e atât de optimist şi declara la un moment dat că îşi propune să obţină 13-14 locuri de consilieri judeţeni şi 12 locuri de consilieri la Cluj-Napoca.

UDMR

Pentru Consiliul Judeţean Cluj, UDMR vine cu o listă de candidaţi parţial înnoită, avându-l însă în centru pe actualul vicepreşedinte Vakar Istvan. Pe locurile eligibile –primele 5-6 de pe listă- din actualii cinci consilieri, se regăsesc Vakar Istvan şi Lorinczi  Zoltan, la care se adaugă noile intrări Deak Ferencz, Balla Francisc, Enyedi Tamas şi, eventual, Keizer Robert.

În privinţa UDMR, cam la fel stau lucrurile –sau chiar mai prost în ce priveşte înnoirea -şi în cazul listei pentru Consiliul local Cluj-Napoca. UDMR are acum patru consilieri locali, iar actualilor aleşi Horvath Anna, Csoma Botond şi Olah Emese (locul 5) li se adaugă pe lista de eligibili poate doar Gergely Balsz, provenit din CNMT, dar care este pe listă din partea bisericilor maghiare.

Vakar Istvan

Vakar Istvan/ Foto: Dan Bodea

Preşedintele UDMR Cluj, Csoma Botond, a explicat cam cum stă treaba: „Ne aşteptăm să avem măcar şase consilieri în Consiliul Judeţean. Momentan avem cinci consilieri, dar cred că prin activitatea din ultimii patru ani a consilierilor judeţeni şi prin activitatea foarte bună a dlui vicepreşedinte Vakar Istvan, care a fost şi preşedinte al CJ un an, o să reuşim să convingem electoratul nostru să se prezinte la vot şi să avem un grup de consilieri judeţeni format din şase persoane. La municipiu sper, de asemenea, să avem cel puţin cinci-şase consilieri, pentru că şi dna Horvath, în calitate de viceprimar, a făcut un lucru bun pentru municipiu, atât pentru maghiari, cât şi pentru români, n-a ţinut niciodată cont de etnie”.

Csoma Botond este membru în Consiliul Local Cluj-Napoca şi candidează pe aceeaşi lisă de consilieri municipali ai UDMR şi, în plus, este de decor şi pe lista de consilieri judeţeni. UDMR are şi candidat pentru funcţia de primar, pe actualul viceprimar Anna Horvath, care deschide şi lista candidaţilor UDMR pentru Consiliul local Cluj-Napoca.

Aşadar, dacă UDMR va obţine mai multe locuri de consilieri municipali decât cele patru pe care le are acum, în discuţie ar mai putea intra şi Racz Levente şi, eventual, Nistor Daniel.

ETC

E foarte posibil ca şi partidele mărunţele să mai ciupească ceva locuri de consilieri judeţeni şi municipali, nesemnificative aparent, dar care după alegeri vor fi foarte importante în ecuaţia constituirii majorităţilor. Asta însă, numai dacă vor vrea Dumnezeu şi electoratul.

Distribuie:

Postaţi un comentariu