Zalău: Cum îți așterni vara, așa dormi iarna

Uzina Electrică Zalău va trebui să reia licitaţia pentru retehnologizare

Uzina Electrică Zalău va trebui să reia licitaţia pentru retehnologizarea instalaţiei de producere a energiei termice, după ce în urma contestaţiei depuse de una dintre asocierile de firme participante s-a decis reluarea procedurii.

În cursul lunii mai, societatea a organizat o licitaţie publică pentru contracatarea serviciilor de proiectare şi execuţie a proiectului de retehnologizare, trei asocieri de firme, toate trei româneşti, înscriindu-se în cursă. La sfârşitul lunii iunie a fost declarată câştigătoare o asociere formată din două firme din Bucureşti, însă după câteva zile una dintre asocierile declarate necâştigătoare a depus contestaţie. Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor a decis zilele acestea a decis reluarea analizei ofertelor, ceea ce, potrivit managerului Viorel Marian, înseamnă descalificarea tuturor participanţilor la licitaţie. În aceste condiţii, socieatea aflată în subordinea Consiliului Local Zalău va trebui să reia procedura de licitaţie, ceea ce înseamnă o amânare cu cel puţin trei luni a începerii lucrărilor de retehnologizare. „Deocamdată, trebuie să aşteptăm 10 zile să vedem dacă nu vor fi contestaţii şi la noul raport, pe care l-am făcut conform dispoziţiei Consiliului Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor. Dacă nu vor fi contestaţii, trimitem din nou documentaţia la ANRMAP (Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice), iar după aprobare, reluăm licitaţiei. Sunt slabe şanse să finalizăm mai repede de 100 de zile”, precizează directorul.

Dată fiind decizia CNSC, şansele ca noua instalaţie, care ar urma să producă energie termică în cogenerare cu energie electrică, să fie gata până la începerea sezonului rece sunt, practic, nule. „Vom merge cu vechea instalaţie şi pe măsură ce va fi gata şi cea nouă, îi vom da drumul”, explică managerul.

Procesul de retehnologizare a Uzinii Electrice a fost estimat la aproximativ 2, 5 milioane de euro, sumă care, potrivit lui Marian, există, deja, în mare parte, în contul societăţii.  Investiţia ar consta în construirea unei centrale termice, mai mică, adaptată la necesităţile momentului. Centrala ar urma să producă energie termică şi electrică în cogenerare, cu echipamente de cogenerare şi cazane cu o eficienţă mult mai mare şi costuri mai mici. Şi această centrală ar urma să folosească, drept carburant, tot gazele naturale.

 

 

 

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu