IT-ul caută noi adepți. Salarii și job-uri de top la Târgul de cariere din IT din Cluj
Zeci de companii clujene sau cu sedii în Cluj și-au dat întânire în cadrul unui Târg de cariere în care domeniul IT a avut parte de un „tratament special”: timp de două zile, firme locale dar și multinaționale cu mii de angajați pe tot mapamondul au „sondat” branșa specialiștilor și pasionaților de IT de pe piața muncii din Cluj-Napoca. Sute de tineri au trecut pe la fiecare stand unde specialiștii în recrutare le-au prezentat oferte și oportunități de internshipuri sau chiar angajare. Metodele de găsire a viitoarelor talente din IT au fost, ca de obicei, dintre cele mai diverse: de la interviuri cu întrebări-capcană, la concursuri de speed-coding sau tombole în cadrul cărora ideile inovatoare și fezabile au fost premiate.
Unul dintre etajele Sălii Polivalentă, acolo unde timp de patru zile a avut loc Târgul de Cariere iar în zilele de joi și vineri s-a derulat și Târgul de Cariere în IT, a fost neîncăpător pentru cei aflați în căutarea unui loc de muncă la una dintre companiile din Cluj-Napoca. Dacă în primele două zile târgul s-a adresat tuturor sectoarelor economiei, punând la dispoziție joburi din domeniul financiar-bancar, automotive și alte industrii, zilele de joi și vineri s-au adresat „vedetei” economiei românești, IT-ul.
Belșugul financiar din IT
Peste 2000 de candiadați au fost așteptați să treacă pe la standurile celor aproxaimtiv 40 de companii din IT. Chiar dacă IT-ul se recomandă a fi despre inovare, banii s-au dovedit a fi foarte importanți atât pentru firmele aflate în căutarea următoarelor superstaruri din domeniu, cât și pentru candidați.
Crossover este una dintre companiile participante la acest târg și singura care a făcut publice salariile pentru posturile pe care vor să le ocupe: arhitect software- 5000 de dolari sau Șef-arhitect software- 8.300 de dolari.
„Banii sunt importanți în funcție de momentul în care se află cariera ta. Nu e bine să renunți la studii pentru bani, dar după absolvire, a merge pe job-ul cel mai bine plătit ține de ce îți oferă acel job. Noi, la nivel global, căutăm cei mai buni programatori din lume și plătim același preț chiar dacă îi găsim în Spania, în România sau în SUA. Poate părea că spargem piața și ni se reproșează că furăm oameni pentru că avem bani. Și companiile mici fac la fel și iau puțini oameni pentru că își permit astfel să dea bani mai mulți. Dreptatea e la mijloc și toate companiile trebuie să ofere angajaților locuri de muncă bune, salarii pe măsură și oportunități de dezvoltare”, explică Mircea Strugaru, reprezentant al companiei care are peste 10.000 de angajați în întreaga lume.
Cu toate că numărul de candidați este mare, pregătirea acestora lasă de dorit, spune specialiștii în recrutare. Vinovată este educația pe care tinerii o primesc în facultate, dar și dorința acestora de a intra cât mai repede în branșă.
„Inevitabil lucrezi și cu juniori pe care îi iei și îi formezi și asta faci mai ales ca urmare a faptului că nu găsești pe piață oameni atât de buni pe cât ai vrea. Noi am înțeles asta și grupul Crossover recrutează la nivel global ce găsește mai bun. Îi vrem pe cei mai buni. Sigur, nu poți aduce doar superstaruri și șefi. E nevoie și de oameni cu care acești șefi să lucreze, dar pe fiecare poziție noi îi vrem pe cei mai buni. Problema nu e la nivel de cultură a muncii sau de potențial intelectual, ci la nivelul sistemului de învățământ. Avem două universități în țară, în Cluj și în București, care sunt în top 1000. Noi știm dacă un candidat vine de la una din aceste universități. În rest, învățământul este foarte slab și asta și din cauza faptului că studenții se angajează înainte să termine facultatea și companiile nu au scrupule în a menține un echilibru între muncă și studii. Am calculat că un student care vrea să se ocupe onorabil de un job de 6 ore, de studii, de studiu acasă plus de drumurile pe care le face, mai poate să doarmă trei ore și jumătate. Asta chiar se întâmplă, dar studiul și jobul au de suferit. Oricum ar fi, una o pierzi”, explică Mircea Strugaru.
Dilema metodei de angajare
Când vine vorba despre modurile în care companiile de IT își aleg viitori angajați, metodele sunt dintre cele mai năstrușnice. O variantă este Speed Coding-ul, care presupune testarea capacității candidatului de a scrie cât mai corect, original și mai ales rapid un program. Candidații primesc un anumit număr de probleme cu diferite grade de dificultate, iar la final potențialul angajator evaluează.
„E primul an când noi facem acest lucru și participanții sunt foarte receptivi. Ne ajută mult să testăm agilitatea candidaților. Vrem să vedem cât de repede și cât de corect pot să scrie cod. Au patru probleme de grade de dificultate diferite, noi le evaluăm munca și în funcție de asta desemnăm câștigătorii. E posibil să fie și angajați, dar în primul rând ei sunt cei pe care îi vom contacta în viitor pentru interviu. Acest test poate conta mult în vederea angajării, dar nu este o probă crucială”, explică Enikő László, reprezentant al companiei Yardi.
Nu toți procedează la fel, însă. În funcție de poziția pe care doresc să o ocupe, cei de la Crossover au diferite forme de testare a candidaților.
„95% dintre cei care se angajează au deja experiență, dar nu pentru că cerem experiență ci pentru că de experiență e nevoie pentru a trece testele. Nu recrutăm pe bază de interviu și nici nu punem candidații să facă puzzle-uri. Nu facem așa ceva decât dacă angajăm oameni special pentru a rezolva puzzle-uri. Și posturi de genul acesta nu prea știu să existe. Nu facem precum Google, să îi întrebăm de ce sunt gurile de canal rotunde. Astea sunt conversații drăguțe la o bere, dar la angajare noi probăm capacitatea omului cu o probă reală. Cei care reușesc sunt cei care deja au mai făcut acel lucru”, explică Mircea Strugaru.
O altă variantă este schimbul de idei. Idei care pot duce la interviu și chiar la premii-surpriză. Ca de exemplu un drive test cu o mașină Tesla Model S, una dintre cele mai celebre mărci în rândul împătimiților de inovație și tehnologie din lumea automotivelor.
Astfel, cei de la AROBS Transilvania Software au organizat o tombolă în cadrul căreia primesc idei inovatoare dar mai ales fezabile, iar premiul este o cursă cu un Tesla Model S, alături de directorul companiei, Voicu Oprean.
Târgul are loc la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca și se încheie vineri, la ora 16.