Energia solară aduce investiții de peste 100 milioane de euro

Un număr de 11 proiecte au primit undă verde din partea Agenției pentru Protecția Mediului

Judeţul Satu Mare deţine primul loc după numărul de centrale electrice fotovoltaice aflate în funcţiune. Potrivit documentelor Transelectrica, nu mai puţin de trei astfel de unităţi funcţionează deja în judeţ – la Cămin, Vetiş şi Hrip, chiar dacă au o capacitate de producţie sub 1 MW. De asemenea, peste alte 11 proiecte au primit undă verde din partea Agenției pentru Protecția Mediului, iar alte șase se află în stadiul obținerii autorizațiilor.

Căuaș, locul cel mai bun pentru fotovoltaice

Cel mai mare parc fotovoltaic ca și suprafață din Satu Mare va fi construit de către un investitor străin la Căuaș și se va întinde pe o suprafață de 142 de hectare. Ioan Ghere, managerul de proiect, susține că investitorul stă de câteva luni cu banii în buzunar, din cauza birocrației din României.

„Investitorul are suma necesară pentru proiect dar nu reușim să-i dăm drumul din cauza unor avize care ne mai lipsesc. Eu sper ca luna această să le obținem și să începem construirea panourilor“, a declarat Ghere.

Parcul va avea o capacitate de 50 MW și se va întinde pe o suprafață de 142 de hectareinvestiția fiind de 65 de milioane de euro. Specialiștii spun că în Căuaș este locul ideal pentru un parc fotovoltaci, datorită facilităților care există aici pentru conectarea la rețeaua Transelectrica.

Proiectul de la Căuaș nu este singurul la care Ioan Ghere este manager de proiect. Acesta se ocupă de documentația necesară pentru încă alte opt parcuri fotovoltaice din județ, însă cu o capacitate mai mică. Două sunt amplasate în Vetiș și au câte o capacitate de 7, 5 MW, unul este situat în Carei, cu o capacitate de 5 MW, două lângă Parcul Industrial Satu Mare, două în Ciuperceni și unul la Iojib.

Un spaniol investește la Livada

Și în Livada este în construcție un parc de 65 de milioane de euro. Acesta are o putere de 56 MW și ca mărime este al şaptelea din lume, pe o suprafaţă de 135 hectare. Investiţia va fi gata în noiembrie și va produce energie pentru 60.000 de locuinţe.

„Construcţia este coordonată de o firmă spaniolă, iar după finalizarea proiectului vor lucra aproximativ 15 persoane în parcul fotovoltaic. Cum am ajuns să realizăm proiectul la Livada? Pentru că am fost contactați de cineva care déjà începuseră demersurile pentru inițierea unei astfel de investiții și am acceptat de îndată“, a declarat Filip Popescu, directorul de șantier.

Acesta este de părere că amortizarea investiţiei se va face în funcţie de soare şi de legislaţie. Potrivit şefului de şantier, în cazul unei investiţii de asemenea amploare, recuperarea banilor se va face în aproximativ 12-15 ani.

Lucuț construiește la marginea orașului

Vasile Lucuţ, acţionarul şi fondatorul grupului Unicarm, are în derulare investiţii de 13 milioane de euro în două parcuri de panouri fotovoltaice, cu o capacitate cumulată de 9, 5 MW, în zona limitraofă a municipiului Satu Mare.

„Este vorba despre două parcuri în zona limitrofă judeţului Satu Mare, investiții care deja s-au finalizat“, a spus Lucuţ pentru Transilvania Reporter.

Aceasta este prima investiţie anunţată de patronul Unicarm în afara producţiei de alimente sau retail, businessurile de bază ale grupului. Prin investiţia în energia verde, Lucuţ se alătură mai multor investitori care au direcţionat fonduri către această piaţă. În clubul investitorilor atraşi de plasamentele în industria energiilor considerate curate se află Jean Valvis (Dorna Agri), Zoltan Teszari (RCS-RDS) sau Bogdan Enoiu (director al McCann Erickson România). Vasile Lucuţ este acţionarul şi fondatorul grupului Unicarm și unul dintre cei mai mari jucători din piaţa alimentară, cu afaceri de 143 de milioane de euro anual din procesarea cărnii, panificaţie şi lactate.

25 de parcuri în județ

Conform datelor Agenției pentru Protecția Mediului Satu Mare, până la această dată, la nivelul județului Satu Mare sunt autorizate 11 parcuri fotovoltaice. În localitățile Hrip, Cămin, Mădăras, Petea, Măriuș și Certeze sunt construite câte un parc fotovoltaic, iar Săcășeni, Chereușa și Carei câte două.

Proiectele aflate în curs de autorizare sunt realizate în Carei și Mărtinești (câte două în fiecare) și câte unul în Doba, Păulean, Acâș, Livada, Odoreu, Rușeni, Căpleni, Cean, Pișcolt și Tiream.

[stextbox id=”custom” caption=”Veşti proaste de la ANRE “]Cele câteva luni de miere pe piaţa energiei din surse solare s-ar putea sfârşi însă începând cu 1 ianuarie 2014. Autoritatea Nanțională de Regelmentare în domeniul Energiei (ANRE) a anunţat că intenţionează să reducă numărul de certificate verzi pentru producătorii de energie solară de la 1 ianuarie 2014. Pentru a se aplica această măsură e nevoie de o hotărâre de Guvern. Motivul invocat de către oficialii ANRE pentru a cere reducerea numărului de certificate verzi, de la 6 la 5, este că există o supracompensare pe acest sector. Argumentul ţine cont de faptul că, în prezent, costurile investiţiei – preţurile echipamentelor s-au micşorat simţitor – pe acest segment a scăzut aproape la jumătate, în ultimii doi ani, ceea ce implică şi un ajutor din partea statului, prin certificate verzi, proporţional şi, bineînţeles, redus.[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu